“Viyana gezilecek yerler” sorusunu arıyorsanız Avrupa’nın en güzel ülkelerinden olan Avusturya gezisini planlıyorsunuz demektedir. Sokakları kültür, sanat, tarih ve müzikle dolu kent olarak tanımlanan Avusturya’nın görülmeye değer başkenti Viyana, yaklaşık iki milyon nüfusuyla yüzyıllardır Avrupa’nın en önemli kentleri arasında yer almaktadır. Bu şehirde sanat öylesine yoğundur ki klasik müzik konserleri ve opera gösterileri hiçbir zaman eksik olmaz. Ülkeye gelen turistlerden milyonlarcası her sene operaya ya da klasik müzik konserine bilet almaktadır. Mimarisi, tarihi, valsleri ve yazarlarıyla kent ziyaretçilerine bir sanat şehri olduğunu kanıtlamaktadır.
Tuna nehrinin iki kıyısına kurulmuş olan başkent Viyana, ülkenin en büyük şehridir. Ülke nüfusunun dörte biri burada yaşamaktadır. Viyana tarih içinde yaşayan şanslı kentlerden birisi olarak kabul görmektedir. Ülkeye gelen turistlerin ziyaret etmeden ayrılmadıkları birçok tarihi yapıya sahiplik yapmaktadır başkent. Hemen hemen şehrin tüm sokağında bir tarihi yapıya ve heykele rastlamak mümkündür. Aynı zamanda şehirdeki dini yapılarda görkemleriyle tüm dünyada tanınmaktadır. Sizlere bu yazımızda en çok aranan “Viyana’da gezilmesi gereken yerler, Viyana’da görülmesi gereken yerler” gibi soruların cevaplarını vereceğiz…
Viyana’da Gezilecek Yerler Nelerdir?
1) Hofburg İmparatorluk Sarayı
Hofburg Sarayı, 1.Dünya Savaşı’nın sonuna kadar hükmünü devam ettirmiş olan Habsburg Hanedanlığı’nın yaklaşık 600 yıllık yönetim merkezidir. Aynı zamanda Avusturya hanedanlığının kışlık sarayı olarak da bilinmektedir. 13.yüzyılda bir kale olarak ilk inşası gerçekleşen saraya daha sonraki yüzyıllarda hanedanlık büyüdükçe eklemeler yapılmıştır. Her yüzyılda yeni binalar eklendiğinden bu yüzyıllardaki sanat anlayışının izlerini katman katman görmek de mümkün olmaktadır. Günümüzde bu saray hem müze hem de devlet binası olarak kullanılmaktadır.
Saray toplamda 60 hektarlık bir alan üzerine kurulu ve bu alan adeta başka bir şehir gibi birçok bina, bahçe ve avludan oluşmaktadır. Toplamda 18 bina ve 2.600 oda ile gerçekten devasa bir yönetim merkezi olan sarayda ayrı ayrı gezmeniz gereken Sisi Müzesi, İmparatorluk Daireleri, Gümüş Eşya Koleksiyonu keşfetmeniz için sizleri bekliyor olacak. En çok ilgiyi toplayan bölüm ise 1837-1898 yılları arasında yaşamış olan Elizabeth Sisi’ye ait müze binasıdır. Kraliçe Elizabeth Sisi, güzelliğine ve görüntüsüne o kadar düşkünmüş ki güzel görünebilmek adına hiçbir masraftan kaçınmamış. Güzelliğiyle ön plana çıkmak isteyen Elizabeth Sisi’ye ait kıyafetler, süs eşyaları, resimler, şiirler ve anılara ait izlerin yer aldığı bu bölüm oldukça popüler.
Ayrıntılı bilgi için ayrıca göz atınız ⇒ Hofburg Sarayı
- Adres: Michaelerkuppel, 1010 Wien
- Ziyaret Saatleri: Eylül-Haziran: 09.00-17.30 / Temmuz-Ağustos: 09.00-18.00
- Giriş Ücreti: 15 Euro (Bu girişle Sisi Museum, Imperial Apartments, Silver Collection bölümlerini gezebilirsiniz. Aynı zamanda Türkçe sesli rehber cihazını girişte ücretsiz alabilirsiniz.)
- Web: hofburg-wien.at/en/
2) Schönbrunn Sarayı ve Muhteşem Bahçeleri
Avrupa’nın en çok ziyaret edilen tarihi yapılarının hemen başında gelen -yılda yaklaşık 8 milyon ziyaretçi- Schönbrunn Sarayı, “UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi“nde de yer almaktadır. Viyana’da gezilecek yerler diye aradığınızda sizlere ilk başta önerdikleri yer olan Schönbrunn, mükemmel bir bahçeye ve büyüleyici görüntülerle biçilmiş bitkilere de sahiptir.
Bulunduğu bölgede daha önce av amacıyla inşa edilen bir yazlığın bulunduğu sarayın, ilk hali 1696-1730 yılları arasında tamamlanmış ve daha sonraki yıllarda çeşitli eklemerle değişiklikler yapılmıştır. 1728 yılından sonra saraya yerleşen İmparator VI. Charles sarayı kızı Maria Theresa, yaşamına burada devam etmek istediğinden dönemin önemli mimarlarına sarayın hem dış hem de iç dekorasyonunu yeniden düzenleterek sarayın dönüm noktasını oluşturur. 20.yüzyılın ortalarında ise bugünkü haline kavuşan saray 1441 odasıyla gerçekten büyüleyici bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sadece bir kısmının ziyarete açık olduğu sarayı bu kadarıyla bile gözlemlemek ihtişamını anlamamıza yetmektedir. İmparatoriçe Elisabeth’in en sevdiği yerlerden olan Schönbrunn, Avrupa’nın en gözde saraylarının da başında gelmektedir.
17.yüzyıldan itibaren Avrupa’da yaygınlaşan bahçe kültürünün sanırım en güzel detaylarını da burada gözlemleyebilirsiniz. 1700’lü yıllardan itibaren halkın ziyaretine açılan bahçelerdeki bitkilerin biçilmesindeki kompozisyon sizleri uzak diyarlara götürecek cinsten.
Ayrıntılı bilgi için ayrıca göz atınız ⇒ Schönbrunn Sarayı
- Adres: Schönbrunner Schloßstraße 47, 1130 Wien
- Ziyaret Saatleri: 08.00-18.30
- Giriş Ücreti: 14,20 Euro (Sarayın her yerini gezmek isterseniz Grand Tour bileti 20 Euro)
- Web: schoenbrunn.at/en/
3) Aziz Stefan Katedrali
Turistlerin en çok uğradığı ve kentin önemli simgelerinden olan Aziz Stefan Katedrali, 1147 yılında inşa edilmiştir. Ülkedeki en güzel gotik binalardan birisi olarak kabul edilen katedralin bu yapısal özelliği daha sonraki yüzyıllarda eklenmiştir. Aynı zamanda Viyana’nın özgürlük simgelerinden olan katedral birçok savaş ve yangına tanıklık etmiştir. Osmanlı Devleti’nin Viyana kuşatmalarında halkın sığındığı katedral özgürlük simgesini de buradan almaktadır. 136,44 metre yükseklikte kulenin zirvesinde yer alan çan, Osmanlı’nın ardından kalan malzemelerden üretildiği için Türk Çanı olarak da bilinmektedir.
Viyana piskoposluk ruhani dairesinin ana merkezlerinden olan katedrali yıl içinde yaklaşık 2 milyon insan ziyaret etmektedir. Şehrin tanınan en önemli yapılarından kilisenin kulesinden şehri mükemmel bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. Kilisede bir de Viyana kuşatmalarının zaferine istinaden yapılmış ve Yeniçerileri ezdiklerini simgeleyen bir heykel bulunmaktadır. 137 metre yüksekliğinde ve 70 metre genişliğinde olan Stefan Katedrali, içinde görülmeye değer birçok eşyanın sergilendiği müzeyi de barındırmaktadır.
Ayrıca Bakınız ⇒ Schönbrunn Sarayı
- Adres: Stephansplatz 3, 1010 Wien
- Ziyaret Saatleri: 06.00-22.00
- Giriş Ücreti: Katedrali ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Kulelere çıkmak ve hazine dairesini gezmek için 14 Euro ödemeniz gerekiyor.
- Web: stephanskirche.at
4) Belvedere Sarayı
Viyana’ya geldiyseni görmeden gitmenizin garipseneceği bir başka tarihi yapı da 300 yıllık bir tarihi olan Belvedere Sarayı’dır. Şehirdeki barok mimarinin en güzel örnekleri arasında yer alan saray aşağı ve yukarı olarak adlandırılan iki ayrı yapıdan oluşmaktadır. Sarayın en güzel taraflarından bir tanesi göz alıcı bir bahçeye, onlarca farklı heykele ve havuza sahip olmasıdır. Ücretsiz olarak ziyaret edebildiğiniz saray bahçesinde eğer fotoğraf makineniz yanınızdaysa saatlerce zaman geçirmeniz büyük bir olasılık.
Bahçenin her iki yanında yer alan saray binaları bugün müze olarak kullanılmaktadır. Yukarı Belvedere Sarayı olarak adlandırılan binada Avusturya’ya ait çok önemli sanat koleksiyonları sergilenmektedir. 3 katlı saray binasının tamamı sanat koleksiyonlarıyla dolu olduğundan buraya en az 2 saatlik bir zaman ayırmanız gerekmektedir. Sarayda sergilenen birbirinden kıymetli tabloların içinde en çok ilgi göreni ise Avusturya’nın en ünlü ressamı Gustav Klimt’in “The Kiss” (Öpücük) adlı tablosudur. Sarayı, Avusturyalılar için anlamlı kılan en önemli özelliği ise 2.Dünya Savaşı sonrasında ülkenin bağımsızlığını elde ettiği anlaşmanın burada imzalamış olmasıdır.
Ayrıntılı bilgi için ayrıca göz atınız ⇒ Belvedere Sarayı
- Adres: Belvedere Palaces – Prinz Eugenstrasse 27, A-1037 Vienna
- Ziyaret Saatleri: 09.00-18.00
- Giriş Ücreti: Yukarı bina 16 Euro, aşağı bina 14 Euro. Her ikisi için bilet 22 Euro
- Web: stephanskirche.at
5) Hundertwasser Evi
1983 – 1985 yılları arasında modern mimarinin dışına çıkılarak inşa edilen ve Viyana’ya gelen turistlerin uğrak noktası olmayı başarmış Hundertwasser Haus, ismini mimarı olan Friedensreich Hundertwasser’dan almıştır. Simetrik olmayan yapısı, yamuk pencereleri, renklendirilmesi ve dekoratifi binaya oldukça farklı bir görünüm kazandırmakla birlikte turizme nasıl katkı sağlanır sorusunun cevabını da vermektedir. İlk başta yeterli ilgi görmeyen ve maddi durumu düşük olan kişilerin ikamet ettiği bina daha sonra haberlere konu olmaya başlayınca uluslararası bir üne kavuşmuş.
Bina farklı bir tasarıma sahip olmakla birlikte her katında çeşitli bitkiler ve yaklaşık 250 ağaç da barındırmaktadır. Binanın içinde toplamda 53 daire ve 4 ofis bulunmaktadır. Binanın dışından fotoğraf çekebilir alt katından bahçeye çıkabilirsiniz ancak insanların yaşam alanı olduğu için binanın içine girme şansınız bulunmamaktadır. Hundertwasser”ın hemen dört sokak ötesinde ise buna benzer yapıdaki müzeyi ziyaret edebilir, binanın içini gezebilir ve cafesinde oturabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için ayrıca göz atınız ⇒ Hundertwasser Evi
- Adres: Kegelgasse 36-38, 1030 Wien
- Ziyaret Saatleri: –
- Giriş Ücreti: Giriş olmadığından ücretsiz
6) Viyana Belediye Binası (Wiener Rathaus)
Avusturya’nın başkenti olan Viyana’da başınızı nereye çevirseniz mutlaka bir tarihi yapıya denk gelirsiniz. Şehir merkezinde dolaştığınızda dikkatinizi hemen çekecek ve acaba burası nedir diye merakla ona doğru adımlayacağınız yapılardan birisi de “Viyana Belediye Binası”dır. Avusturya’nın geleneklerinde şehir merkezlerinde belediye binaları oldukça görkemli bir şekilde inşa edilmektedir. Viyana belediye binası da gerçekten büyüleyici bir mimari özelliğe sahip.
Belediye binası Neo-Gotik bir mimari tarzda 1872 ile 1883 tarihleri arasında yapılmıştır. Yılın farklı dönemlerinde çeşitli festivallere ve sergilere de ev sahipliği yapan bu tarihi bina bu özelliğiyle de tüm dünyada bilinen önemli kültür yapılarından birisidir. Özellikle kışın kar altında ışıklandırmasıyla gerçekten büyüleyici bir güzelliğe bürünen -imkanınız varsa bu dönemde görmenizi tavsiye ederiz- belediye binasının içini haftanın iş günlerinde saat 08.00 – 18.00 arasında ziyaret etmeniz mümkündür.
- Adres: Friedrich-Schmidt-Platz 1, 1010 Wien
- Ziyaret Saatleri: 08.00-18.00
- Giriş Ücreti: Ücretsiz
7) Museumsquartier
Viyana adeta açık hava müzesi gibidir desek yanlış olmaz demiştik. Şehri adımladığınızda aslında hem tarih hem de sanatla bezenmiş sokaklar arasında gezdiğinizi hissediyorsunuz. Viyana, bu özelliğinin yanında barındırdığı yüzlerce müzeyle de dünyaca tanınan bir başkenttir. Tabii burada müze dediğinizde herkesin aklına ilk başta Museumsquartier gelmektedir. Aslında “Museumsquartier” 60.000 m²’lik genişliği ve 70 farklı kültürel ve tarihi tesisiyle bir müzeler bölgesi olarak anılmaktadır. İçinde birçok tarihi bina barındıran bu bölgenin temelleri 18.yüzyılda atılsa da bugünkü görünümüne 2000’li yıllardan sonra kavuşmuştur. Bölgenin bugünkü görünümüne kavuşması için son yapılan restorasyonda tam olarak 150 milyon Euro harcanmış.
Eğer sanat ve tarih tutkusunu yaşayanlardansanız burası saatlerce vakit geçirebileceğiniz dünyadaki ender kültürel alanlardan birisi olacaktır sizin için. Bu alanda özellikle popüler olan müzelerin başında ise Leopold Müzesi, Modern Sanat (MUMOK), Tanzsquartier ve Architekurzentrum Wien gibi kültürel yapılar gelmektedir.
- Adres: Museumsplatz 1, 1070 Wien
- Ziyaret Saatleri: Müzelere göre değişkenlik gösteriyor
- Giriş Ücreti: Müzelere göre değişken
- Web: mqw.at/en/
8) Opera Binası
Viyana’nın birçok simgesel yapısı arasında en çok bilinenlerden olan “Opera Binası” insanı kendine hayran bıraktıracak cinsten. 1869 tarihinde açılışı yapılan bina sadece Avusturya’nın değil tüm Avrupa’nın en önemli kültürel binalarından birisidir. 2. Dünya Savaşı’nda ağır hasar alan ve sonrasında restore edilen binada dünyaca ünlü birçok gösteri düzenlemektedir. Bu gösteriler kadar binanın sahip olduğu mimari tarz, süslemeler, sanatsal üslubu ve bezenmiş ince işlemeler burayı oldukça güzel hale getirmiş.
Burada bir opera seyretmek için tabii tahmin ettiğiniz gibi yüzlerce Euroyu gözden çıkarmanız gerekiyor. Hadi parayı gözden çıkardınız ancak bilet bulmak da gerçekten çok zor. Ancak turistler için balkonlarda ortalama 10 Euro ödeyerek ayakta seyretmeniz mümkünmüş. Opera seyretmek için biraz şanslı olmanız gerekiyor ama ücretli bir şekilde binayı ve içindeki müzeyi gezebileceğinizi ifade edelim.
- Adres: Opernring 2, 1010 Wien
- Ziyaret Saatleri:
- Giriş Ücreti: 10 Euro
Viyana Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Viyana yazımızla ilgili gerek sosyal medyada gerekse sitemiz üzerinden bizlere en çok yöneltilen soruları sizler için cevaplamaya çalıştık. Umarım bu büyüleyici şehre yapmayı planladığınız seyahatlerinizde bu soru-cevap bölümünün katkısı fazlasıyla olur.
- Viyana’da Hangi Dil Konuşulur?
Viyana, Avusturya’nın yüzyıllardır başkentidir. Avusturya’da konuşulan resmi dil ise Almancadır. Dolayısıyla Viyana’da Almanca konuşulduğunu söyleyebiliriz.
- Viyana Para Birimi Nedir?
Tüm Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi Avusturya’nın başkenti olan Viyana’da da geçerli olan para birimi Euro’dur. Euro öncesinde ise Schilling geçerli para birimiydi.
- Viyana Hangi Ülkeye Ait?
Bu sorunun cevabını aslında yukarıda da vermiştik. Viyana yüzyıllardır Avusturya’nın başkentidir, dolayısıyla bu ülkeye aittir.
- Viyana Pahalı Bir Şehir midir?
Viyana, başkent olması hasebiyle oldukça yoğun bir nüfusa ve ticari faaliyetlere sahiptir. Bununla birlikte yıl içerisinde ağırladığı milyonlarca turist nedeniyle oldukça popüler bir şehirdir. Tüm bunları bir araya getirdiğimizde aslında bu sorumuzun cevabı evet olacaktır. Yani bu şehir birçok şehire göre pahalıdır yorumu yapılabilse de her bütçeye uygun seçenekler barındırdığı da unutulmamalıdır.
- Şehrin Nüfusu Ne Kadar?
Avusturya’nın en büyük ve kalabalık şehri olan Viyana’nın nüfusu son güncel rakamlara göre 1.9 milyondur ve yaklaşık olarak her beş yılda nüfusun 100.000 civarında arttığı görülmektedir.
Yorum yap