Sonbahar aylarındaysanız seyahat sayfalarında ve İnstagram’da sıklıkla gördüğünüz sararmış yapraklar arasında muhteşem göl manzaralarının sahibi Yedigöller, sanırım herkesin büyüsüne kendini kaptırdığı en meşhur milli parklardandır. Rengarenk doğanın büyüleyici görüntüleri karşısında kendinizi bir masalın içinde zannedebileceğiniz bu milli park özellikle sonbaharda görülme tavsiyeleri alsa da aslında yılın her döneminde bir başka güzeldir. Böylesine büyüleyici güzellikteki yeri ziyaret etmeden “Yedigöller Milli Parkı” hakkında bilmeniz gerekenleri hızlıca özetleyelim istedik sizler için. Böylece Türkiye’nin birçok şehrinden gelip bu muhteşem doğanın tadını çıkarmak isteyen ziyaretçiler gezilerini daha da anlamlı kılabilirler.
Yedigöller Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yedigöller; Bolu‘nun kuzeyi, Zonguldak’ın güneyi ve Düzce ilinin de doğusunda yer almaktadır. Yani her ne kadar Bolu ilinin sınırları içinde yer alsa da aslında bu üç ile de komşudur. Yani nefes alma ihtiyacı hisseden İstanbul, Ankara ve Boluluların kaçış güzergahıdır. Yaklaşık 2.000 hektarlık bir bölgeye yayılmış olan Yedigöller, 7 adet heyelan gölden oluşmaktadır. 1965 yılında milli park ilan edilen bölgeye giden yolların bir kısmı kışın yoğun kardan dolayı kapanmaktadır.
Bölgede yer alan Bizans kalıntılarıdan anlaşılacağı gibi eski dönemlerde buranın yerleşim yeri olduğu anlaşılmaktadır. Bölgede Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl isimlerinde toplam 7 göl bulunmaktadır. Bu göller aralarında yaklaşık 100 metrelik yükselti farkı bulunan iki ayrı plato üzerinde oluşmuştur. En büyüğü olan Büyükgöl’de derinlik bazı noktalarda 15 metreyi bulmaktadır. Yine bu gölde Türkiye’de alabalık yetiştirilmesi amacıyla ilk tesis de buraya kurulmuştur.
Ülkemizdeki en karışık ve doğal ormanlardan birine de ev sahipliği yapan milli parkta ayı, domuz, kurt, tilki, sansar, sincap, geyik, karaca olmak üzere birçok yabani hayvan da bu bölgede yaşamını sürdürmekte. Bu durum bölgenin ne kadar kıymetli bir doğal alan olduğunu göstermektedir.
Yedigöller’de Konaklama (Yedigöller’de Nerede Kalınır?)
Burayı sosyal medyada ve bloglarında öven binlerce kişiye rastlayabilirsiniz ancak biz onlardan farklı olarak şunu ifade edelim ki buranın asıl güzelliğini keşfedebilmeniz için burada en az bir gece konaklamanız gerekiyor. Eğer konaklamaya karar verdiyseniz birkaç seçeneğiniz var. Bunlardan birincisi parka yakın lokasyonlarda otel ya da pansiyonlarda konaklamaktır. Yoğun talepten dolayı buralara gitmeden günler öncesinde ulaşmanızda ve rezervasyon yapmanızda fayda var. Her bütçeye uygun lüks, orta ya da düşük seviyede otel seçeneklerini daha önceden araştırmanızı tavsiye ederiz.
Parkın içinde 18 üniteden oluşan toplam 72 yataklı bungalov evlerde konaklama ve restoran hizmeti verilmektedir. Bu konaklama yapacağınız bir başka seçenek arasında yer alıyor fakat buralarda yer bulmak da gerçekten büyük bir şans. Eğer erken davranır ve şansınız da yaver giderse Habitat Mesire Evleri’nde yani bungalov evlerde konaklama yaparsanız göllerin ve doğanın tam ortasında muhteşem bir gece geçirebilirsiniz. Bir başka seçenek ise biraz uzak olsa da Hindiba Dağ Evi’ni konaklama için tercih edebilirsiniz.
Konaklamak için birçok seçeneğiniz bulunmakla birlikte sanırım en güzel seçeneğiniz göl etrafında kamp kurmanız olacaktır. Son yıllarda bu bölge kamp kurmak için oldukça popüler bir noktada. Gerçekten burada kamp kurup birkaç gün geçirmek oldukça zevkli ve renkli anılar bırakacaktır sizde. Çadırlarınızı park yetkililerinin izni ve tabii belirli bir ücretle direkt göl kenarlarına kurabiliyorsunuz.
Yedigöller’de Yemek Tavsiyesi
Yedigöller’e geldiyseniz yemek konusunda beklentinizi diplere indirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü ülkemizdeki birçok turistik mekanlara nazaran burada yeme-içme fırsatını bulacağınız mekan sayısı oldukça sınırlı. Her ne kadar karnınızı doyurabileceğiniz yerler olsa da yapılacak en mantıklı şey yanınızda yiyecek-içecek bulundurmak olacaktır.
Yemek için birkaç restoran ya da ufak tezgahlar bulabileceğinizi belirtmekle birlikte eğer denk getirebilirseniz göl manzarası eşliğinde Kanlıca Mantarı yemeden dönmek sanırım olmaz. Yine bölgede bir başka yaygın yemek seçeneği ise alabalıktır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Türkiye’deki ilk alabalık tesisleri bu bölgede kurulduğundan yaygın bir alabalık üretimi vardır.
Yedigöller Nerede?
Yukarıda belirttiğimiz gibi “Yedigöller Mlli Parkı” Bolu, Zonguldak ve Düzce şehirlerinin tam ortasında yer alsa da Bolu’ya bağlıdır. Muhteşem doğasıyla çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan milli park, Bolu’ya yaklaşık 40 km uzaklıkta yer almaktadır. Buranın İstanbul’a olan uzaklığı yaklaşık 300 km, Ankara’ya ise 230 km’dir. Bulunduğu konum neticesinde hem İstanbul hem de Ankara’dan çok sayıda insan buraya akın etmektedir.
Yedigöller’e Nasıl Gidilir?
İstanbul, Ankara, Bolu, Sakarya, Zonguldak, Düzce gibi çevre illerde oturuyorsanız aslında birkaç saat içinde özel araçlarınızla bu muhteşem doğa harikasına ulaşabilirsiniz. Ancak özel araçlarınız yoksa buraya ciddi bir meşakkatli yolculuktan sonra gelebileceğinizi baştan ifade edelim. Eğer özel aracınız yoksa birçok şehirden sıklıkla yapılan turlarla buraları gezmeniz sizler için daha güvenli ve zahmetsiz olacaktır. Ancak kendi aracınızla gitmenizin en büyük faydası yol boyunca sizi hayran bıraktıracak manzaraları durup durup seyretme lüksü olacaktır.
İstanbul’dan yaklaşık 4 saatte, Ankara’dan ise 3 saat gibi bir sürede milli parka gelebilirsiniz. İstanbul’dan gelenler Bolu’dan sonra TEM’den ayrılıp Yığılca yoluna girmelidir. Ankara’dan gelenler ise eski İstanbul-Ankara yolunu tercih edebilirler. Özel araçlarıyla yolculuk edeceklerin “Google Konumu” üzerinden navigasyonla kaybolmadan ulaşım sağlamalarını öneririz.
Yedigöller’e ulaşım sağlayan yolların son 20-30 kilometresi tehlike arz edeceğinden dikkatli olmanız gerekmektedir. Ayrıca kış aylarında yoğun kar yağışı nedeniyle yollar kapandığı için Yeniçağa–Mengen–Yazıcık güzergahı tercih edilmektedir.
Yedigöller Milli Parkı Giriş Ücreti
Böylesine güzel korunmuş tabiat parkının girişi de ücretli olacaktır. Ancak ücreti ne olursa olsun gerçekten verilmeye değer bir yer burası. Son güncel giriş ücret tablosu ise şu şekildedir:
Şahıs 6 TL
İndirimli Şahıs 3 TL
Bisiklet 6 TL
Motorsiklet ve ATV 9 TL
Otomobil Kamyonet ve Pickup 18 TL
Minibüs 54 TL
Midibüs 90 TL
Otobüs 162 TL
1 ünite Çadır (günlük) 34 TL
Park hakkında güncel bilgi ve fiyat tablosuna göz atmak için ayrıca resmi sitesine göz atabilirsiniz.
Yedigöller’e Ne Zaman Gidilir?
Yedigöller’i bir zaman aralığına sıkıştırmak doğru olmaz çünkü yılın her zamanı başka bir güzelliğe bürünmektedir. Ancak mevsimler arasında bir tercih yapacak olursak bu bahar mevsimleri hatta sonbahar olurdu. Sonbaharda milli park öyle bir renk cümbüşüne dönüyor ki etkilenmemek mümkün değildir. Özellikle sararan ve dökülen yaprakların oluşturmuş olduğu manzaraları temaşa etmenin mutluluğu ancak yaşanabilir. Bu nedenle ekim ve kasım aylarında yapılan ziyaretler ormanların sarı, kahverengi ve yeşil tonlarını seyretmek için en uygun dönem olarak tavsiye edilmektedir.
Aslında kış aylarında da Yedigöller, bir başka güzel yüzünü gösterse de bu sefer ulaşımın zorluğu sizleri gitmekten imtina ettirebilir. Eğer karlı ve buzlu yollarda biraz tehlikeyi de göz alarak bir yolculuğu göze alırsanız bu muhteşem ormanın bembeyaz yüzünü görme şansına sahip olabilirsiniz. Hayatınızda hissedebileceğiniz en soğuk ortamda ama bir o kadar iç ısıtıcı güzel kar manzarasının tadına aynı anda varabilirsiniz.
Yorum yap