Karadeniz Bölgesi Yöresel Yemekler

Samsun’un Yöresel Yemekleri Nelerdir?

Türkiye’nin en uzun akarsuları olan Kızılırmak ve Yeşilırmak nehirlerinin arasında kalan, tarihsel süreçleri içerisinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı şehir olan Samsun, orijinalliğini korumayı başarmış sahil şeridi, birbirinden güzel plajları, tarihi zenginlikleri ve kültür zenginliği ile Türkiye’nin görülmesi gereken yerleri arasında bulunmaktadır. 

Sahip olduğu coğrafi özellikleri ve köklü kültür birikimlerini mutfağa yansıtmayı başarmış olan Samsun, sebzeden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılara kadar uzanan kendine özgü yöresel bir yemek kültürüne sahiptir. “Samsun’un yöresel yemekleri” başlığı altında sizlere bilgi vereceğimiz yemeklerin listesinin bu kadar kabarık olmasının nedeni bu şehrin kültürel zenginliğini ifade etmektedir.

Peki Samsun’un yöresel lezzetleri nelerdir?

Samsun yemekleri denilince akla ilk gelen yöresel lezzetler, Samsun pidesi, mısır çorbası, katık böreği, haluçka ve kaz pilavı gibi yemekler olmakla birlikte bölge içerisinde ünlü olan birçok yiyecek, içecek, hamur işi ve tatlı çeşidi bulunmaktadır. Yemeklerde, mısır, lahana ve kuru fasülye önemli bir yere sahip olmakla birlikte kaz, tavuk ve ördek gibi kümes hayvanları da Samsun’un beslenme kültürü içerisinde öne çıkmaktadır. Lorgon, Kırçan, Kaldırayak, Madımak ve Nünük gibi bitkiler ise kavurma ve çorba yapımında kullanılmaktadırlar.

Samsun içerisinde en ünlü yemeklerden birisi, kaz eti, bulgur pilavı ve yağlı tavuk suyuna batırılmış yufkayla yapılan tirit olarak bilinmekle birlikte Mısır çorbası, kıymalı pırasa, canik, turşu kavurması, bakla dolması, haşhaşlı çörek, yazı pancarı, katık böreği, katık sündürmesi, kaz asması, haluçka, baklalı yaprak dolması, fındıklı baklava, Yer Pancarı, Mısır Çorbası, Yoğurtlu Çorba, Mercimekli Bulgur Pilavı, Keşkek, Karalahana Çorbası, Hamsili Ekmek, Hamsili Pilav ve Kocakarı Gerdanı da bölgede bilinen ünlü yemekler arasında yer almaktadırlar.
Eğer Samsun’a kadar geldiyseniz Çakallı Menemen, Balkaymak Dondurma, Gebi kirazı ve Bafra karpuzunun tadına bakmadan dönmemenizi gezgez ailesi olarak tavsiye edebiliriz.

Oymaağaç Kebabı
Samsun’u Oymaağaç köyü sınırları içerisinde, Mayıs ile Kasım ayları arasında yapılır ve hem sıcak hem soğuk olarak yenilebilir. Kebap, oğlak etinden yapılır ve özel yapılmış bir baca üzerinde ortalama 4 saatlik bir sürede pişer. Birbirleri ile eş zamanlarda 5 farklı oğlağın çevrilerek pişirilmesi sırasında eriyen yağlar bir kapta toplanır ve tiridine banılarak yenir.

Katık Böreği
İçerisinde, dorak, tuz, zeytinyağı, tereyağı, maydanoz ve buğday yarması olan karışım, genellikle bahar ve yaz aylarında yapılmaktadır.

Memecik
İçerisinde, katık, tuz, su ve yufka bulunan karışım saç üzerinde yufka gibi pişirilerek üzeri eritilmiş tereyağı ile yağlanarak servis yapılır.

Katıklı Ekmek
Un, su, tuz kullanılarak yapılan karışım, ufak parçalara ayrılarak yufka şeklinde açılır ve içerisine maydanoz ile katıktan oluşan karışım dökülerek bir tarafı kapatılır. Sac üzerinde çok uzun olmayacak şekilde pişirilir ve tereyağı ile yağlanarak servis edilir.

Katık Sündürmesi
Kıyılmış maydanoz ile karıştırılan katık, zeytinyağı ya da tereyağı ile tavada pişirilir ve kahvaltıda sıcak olarak servis edilir.

Keşkek
Çarşamba ilçesi içerisinde genellikle düğünlerde yapılır ve içerisinde, buğday, tavuk ya da kuzu eti ve tereyağı bulunur. Oldukça ağır bir yemektir ve kolestrol problemi olan kişilere pek önerilmez.

Kıvratma
İçerisinde bol fındık bulunan, yufka ile yapılan ve bayramlarda sıklıkla tüketilen özel bir tatlıdır.

Büryan
Yoğun olarak düğünlerde yapılan sulu bir et yemeğidir.

Bazlama
Mısır unu ekmeğinin başka bir çeşididir.

Karmaç
Mısır ekmeğinin şeker ile karıştırılarak tereyağı ile pişirilmesi ile hazırlanan özel bir yemek türüdür.

Yorum yap