Günümüzde güvenilir ve hızlı olmasından dolayı birçok insan uçak ile yolculuk yapmayı tercih etmeye başladı. Özellikle ülkemizde şehirlerdeki havaalanı sayısının artması hem de uçak seferlerinin artması yolcu sayısında da ciddi bir artışı sağlamış oldu. “Uçak bileti nasıl alınır?” yazısında biletlerinizi nerelerden alabileceğiniz ile ilgili detaylı bir yazı yazmıştım. Bu yazımızda da internetten uçak bileti almak ve rezervasyon işlemlerini tamamlamakla ilgili ayrıntılı bilgiler vereceğim.
İnternetten Uçak Bilet Almak
Havayolları firmalarından birçok bilet alma seçeneğiniz mevcut. Ancak bunların içerisinde en hızlı ve ekonomik olanı ise internetten biletleme işlemlerini yapmanız olacaktır. Çünkü siz bilet acentesinden ya da telefondan bilet aldığınızda size hizmeti sunan görevlinin maaşı da sizin uçuşunuzdan karşılanmalıdır. Hal böyle olunca siz bilete yaklaşık olarak fazladan 10 TL vermiş olursunuz.
İnternetten uçak bileti aldığınızda ise size hiç kimse aracılık etmeyeceğinden sizin de kimseye komisyon ödemeniz gerekmez. Dolayısıyla uçak biletini en ucuz almanın yolu internete uzanıyor diyebiliriz.
Peki internetten uçak bileti nasıl alınır? İnternetten uçak bileti rezervasyonu nasıl yapılır?
Öncelikle bilet almak istediğiniz firmanın sitesine giriniz. Uçuş yapacağınız firmanın web adresini yazabileceğiniz gibi Google’da uçak firmasını ya da bilet alacağınız alternatif firmaları aratıp kısa yoldan ulaşım sağlamanız mümkün olacaktır.
Bundan sonra yapmanız gerekenler sırasıyla şu şekildedir:
1. Uçuş Seçimini Yap
Nereden nereye, hangi tarihte ve kaç kişi uçacağınızı bu aşamada seçersiniz. Seçiminizi yaptıktan sonra yapmanız gereken uçuş ara butonuna tıklamaktır. Unutmayınız, tatiller dışındaki günlerde ve hafta içine gelen tarihlerde uçuş aramanız daha ekonomik olacaktır.
2. Uygun Olan Uçuşu Seçin
Uçuş arama butonuna tıkladıktan sonra seçtiğiniz tarihlerle ilgili uçuşlar karşınıza çıkacaktır. Burada sizin için tarih/saat/fiyat bakımından uygun olan bir uçuşu işaretleyip devam edebilirsiniz.
Not: Burada sizlere önerimiz ulaşım seçeneklerinizi düşünüp bir karar vermeniz. Eğer erken saatlerde ya da çok saatlerde seyahat etme şansınız varsa bu saatlerde bilet almak ekonomik olarak sizlere katkı sunacaktır.
3. Yolcu Bilgilerini Girin
Gelecek ekranda sizden uçuş yapacak kişinin bilgilerini girmeniz istenecektir. Bu bilgiler arasında ad-soyad, TC kimlik no ve iletişim bilgileri yer almaktadır. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ad-soyad bilgilerinin hatasız girilmiş olmasının zorunlu olmasıdır. Olası bir ad-soyad bilgi yanlışının biletinizin yanmasına sebep olacağını unutmamalısınız. Ayrıca uçuşla ilgili bilgi almak ve olası uçuş iptalleri-rötarları konusunda haberdar olabilmeniz için e-posta ve telefon bilgilerinizin eksiksiz işlenmesi son derece önemlidir.
Uyarı: Biletlemeyi yapmadan önce ad-soyad bilgisini gözden geçiriniz çünkü olası bir hatada düzeltme şansınız çok düşük olacaktır.
4. Biletlemeni Yap
Son aşamada karşınıza çıkan tutarın ödenmesi gerekiyor. Kredi kartları, bankamatik kartları ya da havale yoluyla ödemelerinizi yapabilirsiniz. Burada da mutlaka bilmeniz gereken noktanın yolcuyla, satın alma işleminin yapıldığı kredi kartın aynı kişi olmasının gerekliliğidir. Bazı firmalar başkasının kredi kartıyla bilet alımlarında yolcuya sıkıntı çıkarabilmektedir. Bu sorunla karşı karşıya kalmamak adına başkasının kredi kartıyla satın alma işlemi yapıldığında ödemenin mutlaka 3D güvenlik yöntemiyle yapılmasına dikkat ediniz.
Tüm işlemlerinizi yaptıktan sonra sizlere SMS ya da E-posta ile doğrulama mesajı gönderilecektir. Mutlaka bu biletleme işleminin yapıldığından emin olmak için bu mesajı kontrol ediniz. İnternetten alınan uçak bileti çıktısı konusunda da kafanızda bir şey takılmasın. Bu çıktıyı almak zorunda değilsiniz çünkü havaalanında check in işlemi yaptığınızda sizden istenen tek şey nüfus cüzdanınızdır.
Türkiye’deki havayolları firmalarının internet siteleri:
Türk Hava Yolları
Pegasus
Sunexpress
İnternetten Uçak Bileti Almak Güvenli mi?
Başlıktaki bu soruyu internetten alışveriş yapan her insan mutlaka aklından geçiriyordur. İnternette doğru yerde ve doğru bağlantılardan alışveriş yapıyorsanız güvenlik açısından herhangi bir sıkıntı olmayacaktır. Yani siz doğru havayolu firmasının ya da aracı uçak bileti firmalarının sitesinden işlem yapıyorsanız güvenlik açısından hiçbir sıkıntınız da olmayacaktır.
Burada sizlere önerim tüm alışverişlerde olduğu gibi sanal kart kullanmak ve mutlaka 3D ile alışverişi tamamlamak olacaktır. Son olarak şunu ifade etmeliyim ki biletinizi almadan biletbayi uçak bileti karşılaştırma sitesinden uçak biletlerini soruşturmanız ve fiyat karşılaştırması yapmanız olacaktır.
İnternetten uçak bileti almak güvenilir mi sorusuna net bir cevap vermemiz gerekirse, eğer güvenilir sitelerden alırsanız %100 güvenlidir diyebiliriz. Örneğin aşağıda da yer alan Türkiye’deki havayollarından bilet almanın herhangi bir güvenlik riski bulunmayacaktır.
Türkiye’deki havayolları firmalarının internet siteleri:
Türk Hava Yolları
Pegasus
Sunexpress
İnternetten Alınan Uçak Bileti Check İn İşlemi Nasıl Yapılır?
İster acenteden isterseniz internetten biletinizi almış olun yaptıracağınız check in işleminde herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır. İnternetten check in işlemi uçuştan 24 saat öncesinde yapılabilmektedir. Uçuş öncesinde online check in yaptıysanız havaalanında bulunan check-in bankolarına telefonunuza gelen barkodu okutarak hızlıca biletinizi alabilirsiniz.
Ayrıca Şu Başlıklar İlginizi Çekebilir:
⇒ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur?
⇒ En Uygun Uçak Bileti Nasıl Alınır?
⇒ Bilet Fiyatları Neden Artar?
Kaynaklar
https://www.wikihow.com/Buy-Airline-Tickets
http://traveltips.usatoday.com/check-online-travel-flight-reservations-11241.html
Yorum yap