Tarihi çok eski dönemlere kadar uzanan ve Antalya’nın en popüler ilçelerinden birisi olan Alanya, tarihsel süreçleri boyunca Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir belde olarak ve coğrafi şartlarının da etkisiyle turizm alanında da Türkiye’nin en çok bilinen bölgelerinden birisi haline gelmiştir. Peki bir Alanya seyahatiniz sırasında nereleri gezebilirsiniz?
Antalya’nın bu güzel ilçesine gelmişseniz mutlaka gitmeniz ve görmeniz gereken yerleri bu başlık altında sizler için listeledik. Sizler de “Alanya Gezilecek Yerler” yazımızı rehber edinerek burada daha bilinçli bir tatil yapabilirsiniz.
Alanya Antik Kentler
Syedra Antik Kenti
Alanya’ya 18 km mesafede bulunan antik kent, Sekü Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Roma dönemi kentlerinin en önemlileri arasında kabul edilen kent, engebeli bir arazi yapısına sahip olmakla birlikte kentin batı tarafında bulunan anıtsal kapıdan girerek zirveye kadar tırmanarak ulaşabilirsiniz. Antik kent içerisinde görebileceğiniz Roma banyosu, zeminindeki mozaik kalıntıları ile dikkat çekerken banyonun batısında kalan caddenin zirvesinde sizi karşılayan manzara, nefeslerinizi kesecek güzelliktedir.
İotape
Alanya’nın 33 km doğusunda yer alan ve Akdeniz kıyısında bulunan bir Kilikya kenti olan İotepe içerisinde bulunan kalıntıların birçoğu Bizans dönemine ait olmakla birlikte Akropol, ortaçağ kalesi, anıtsal mezarlar, nekropolis ve tapınak gibi kalıntılar, bölge içerisinde görebileceğiniz kalıntılar arasında yer almaktadır.
Selinus Antik Kenti
Alanya’nın Gazipaşa beldesi sınırları içinde yer alan antik kentin tepesinde Ortaçağ Kalesi bulunmakla birlikte kentin tepede yer alan akropolünün içerisinde bulunan kilise ve sarnıç gibi yapılar, günümüze kadar gelmeyi başarmış yapılar arasında yer almaktadır. Kente ait hamamlar, Selçuklu Köşkü, su kemeri ve agoralar gibi diğer yapılar ise kentin sahil kısmında yer almaktadır. Kentin kurulduğu bölgenin, Klikya kentinin en önemli noktası olması itibariyle de antik kent, ayrıca önem arz etmektedir.
Alanya Kaleleri
Sinek Kalesi
Alanya’nın Eliseki Köyü sınırları içerisinde bulunan kaleye, toprak bir yol üzerinden ulaşılmaktadır. Çevresinde hiçbir arkeolojik kazı yapılmayan kale, nefes kesecek derecede güzel bir manzaraya sahiptir.
Kızıl Kule
Eski bir tarihe sahip olan kule, sekizgen bir mimariye ve 33 metre yüksekliğe sahip olmakla birlikte 1226 yılında yapılmıştır. Beş katlı olan kulenin en alt katında el işi sanatları, eski silahlar ve Selçuklu zamanından kalan eserler bulunmaktadır. Alanya Tersanesi’ni koruma amacıyla Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan kule, Alanya’nın simgesi durumundadır.
Alara Kalesi
1231 yılında, Alanya’nın fethi ile birlikte Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan ve ortalama yükseltisi 500 metre olan bir tepenin üzerinde kurulmuş olan kale, görkemli bir yapıya sahip olmasının ve Türk yapı sanatının en güzel örneklerinden birisi olarak kabul edilmesinin yanısıra tarihi ve turistik bir gezi alanıdır.
⇒ Bunların dışında ilçe merkezi sahilinde denizden yaklaşık 250 metre yükseklikte yer alan Alanya Kalesini gezmenizi öneririz. Kale hakkında ayrıntılı bilgiye “Alanya Kalesi” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Alanya Plajları
Koru Sahili Doğal Havuzlar Koyu
Alanya’nın Gazipaşa beldesinde bulunan koy, ev sahipliği yaptığı değişik oluşumlu kayaları ve havuzları ile tercih edilen tatil beldeleri arasında yer almakla birlikte mayıs, haziran ve eylül ayları, tatil ayları için uygun zaman dilimleri olarak kabul edilmektedir. Özellikle sabah saatlerindeki berraklığı ile ziyaretçilerine adeta bir akvaryum hissi yaşatır. Ayrıca, sahilin caretta carettaların yumurtlama alanı olması nedeniyle de özellikle tercih edilmektedir.
Kleopatra Plajı
Alanya ilçesi sınırları içerisinde bulunan plaj, 2 km uzunluğa sahip olmakla birlikte Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın yüzmek için tercih ettiği plaj olması nedeniyle Kleopatra Plajı olarak adlandırılmıştır. Mavi bayrak ile ödüllendirilen plaj, altın renkli kumlara sahiptir ve denizi 10 metreye kadar sığ durumdadır.
Damlataş Plajı
Tertemiz ve masmavi suyunun yanısıra sarı kumları nedeniyle mavi bayrak ile ödüllendirilen plaj, her yıl yaz ayları boyunca, yerli yabancı binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır.
Alanya Doğu Plajı
Alanya Yarımadası ile Gazipaşa arasında bulunan plaj, Keykubat plajı olarak da bilinmektedir.
⇒ Alanya’da birbirinden güzel plajlar ve koyların tam listesi ile ayrıntılı bilgiye “Alanya Plajları” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Alanya Mağaraları
Aşıklar Mağarası
Antalya’nın Alanya ilçesi sınırları içerisinde bulunan mağara, iki farklı girişe sahiptir ancak mağaranın içerisinde girebilmek için kayalara tırmanmanız gerekmektedir. Antik dönem içerisinde, korsanların kaçırdıkları esir kızları sakladıkları mağara olarak bilinmekle birlikte başka bir rivayete göre; kimseye görünmek istemeyen çiftlerin yalnız kalmak için geldikleri mağara olarak bilinmektedir. 75 metre uzunluğua sahip olan mağaranın tavanının alçak olması nedeniyle belirli bölümlerde eğilerek yürümeniz gerekmektedir. Denize 8 metre yüksekliği olan mağara, yüksekten denize atlayarak serinlemek isteyenler tarafından sıkça ziyaret edilmektedir.
Çimeniçi Mağarası
Alanya ilçesi sınırları içerisinde yer alan mağara, iki kattan meydana gelmekte ve birbirleri ile bağlantılı birçok odadan oluşmaktadır. Mağaranın içerisinde ilk dikkat çeken yapı, traverten birikimlerinin hayranlık uyandıran detayları olması ile birlikte mağara içerisindeki serin hava da kendisini oldukça hissettirmektedir. Romalılardan kalan tarihi kalıntılarıyla şehrin en çok dikkat çeken yapılarından birisi olan mağarada hiçbir yazılı belgeye rastlanmamıştır.
Damlataş Mağarası
1948 yılındaki vapur iskelesi inşaatı sırasında taş ocağı olarak kullanılan mağaranın bu günkü yerine, dinamit patlaması ile ulaşılmıştır.2. Dünya Savaşı sırasında atılan gaz bombalarından korunmak isteyen astım hastası olan Almanlar’ın, mağarada şifa bulduklarına inanılması sonucu yapılan sağlık incelemelerinden sonra mağaranın astıma iyi geldiği ortaya çıkmıştır.
Dim Mağarası
Alanya ilçe merkezine 11 km, şehir merkezine 145 km mesafede bulunan mağara, belirli bir dönem için halk tarafından barınak olarak kullanılmış ve turizm sektörüne kazandırılması için çalışmalaraa yapılara 1998 yılında ziyarete açılmıştır.
Alanya’da Görülecek Yerler
Alanya Müzesi
1967 yılında yapılan ve arkeoloji ve etnoloji olarak iki bölümden oluşan müze içerisinde; Yunanlılar, Romalılar, Lidyalılar ve Bizanslılar gibi medeniyetlerden kalan tarihi eserler, arkeoloji bölümünde sergilenirken el işleri, ilahlar, kadın erkek elbiseleri ve mızrakları, etnografya bölümünde sergilenmektedir.
Sapadere Kanyonu
750 metre uzunluğa ve 400 metre yüksekliğe sahip olan kanyon, Alanya’ya 40 km mesafede bulunmaktadır ve doğal güzellikleri ile birlikte ziyaretçilerine hem yüzmek için hem yürümek için olanak sağlamaktadır.