Hem tarihi dokularını keşfedebileceğiniz hem de deniz, kum ve güneş üçlüsünün tadını çıkartabileceğiniz tatil bölgesi mi arıyorsunuz? Antalya ilçesine bağlı olan Alanya hem tarihi yapıları hem de eşsiz koyları ile son yılların popüler tatil bölgeleri arasında yer almaktadır. Turizm konusunda ülke gelirine önemli derece de katkı sağlayan en güzel “Alanya Plajları“nı sizlere anlatmıştık. Aynı zamanda burada mutlaka gezmeniz gereken yerleri de “Alanya’da Gezilecek Yerler” başlıklı yazımızda detaylıca anlatmıştık.
Alanya’nın simgelerinden biri haline gelen Ortaçağ’dan günümüze kadar korunan Alanya Kalesi’nin kesinlikle görülmesi gerekir. Alanya Kalesi yakından gezmeden önce gelin nasıl bir tarihi kale olduğuna birlikte göz atalım.
Alanya Kalesi Tarihi
Alanya Kalesi, M.Ö 2. yüzyılda Tryhos adında savaşçılar tarafından kurulmuştur. Kale, savaşçılar tarafından kurulduktan sonra buraya Korakesion denilmiştir. Korsanlar uzun bir süre kaleyi sığınak olarak kullandıktan sonra Romalılar, Akdeniz’de yer alan korsan faaliyetlerine son verebilmek adına kaleyi ele geçirmiştir.
Bizanslılar buraya yeni bir kale yaptırdıktan sonra Selçuklu Sultanı olan I. Aleddin Keykubad kaleyi ele geçirir, tekrardan buraya yeni bir kule inşaa ettirir. Selçuklu Sultanı tarafından yaptırılan bu kale Selçuklu mimarisinde izler taşımaktadır.
Selçuklulardan sonra kale Karamanoğulları idaresine geçmiştir. Alanya Kalesi son olarak 1471 yılında Osmanlı padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilmiştir.
Alanya Kalesi Hakkında Bilgiler
Deniz seviyesinden yaklaşık 250 metre yükseklikte olan Alanya Kalesi’nin 140 burcu ve 400’e yakın sarnıcı bulunmaktadır. Muhteşem manzaralara ev sahipliği yapan surları ise yaklaşık 6,5 kilometre uzunluğundadır.
6,5 kilometre uzunluğunda olan surlar kale içerisinde yer alan Kızılkule’den başlar sırasıyla Ehmedek, İçkale, Adam Atacağı, Cilvarda, Burnu Üstü, Arap Evliyası Burcu, Esat Burcu, Tophane, Tersane ve son olarak tekrardan Kızılkule’ye gelir.
Dış Kale, Orta Kale ve İç Kale olarak üç bölümden oluşan Alanya Kalesi’nde Aya Yorgi Kilisesi, Kanuni Sultan Süleyman Camii, Akşabe Sultan Türbesi, Bedesten, Selçuklu Hamamı, Sitti Zeynep Türbesi, Sultan Alaaddin Sarayı, sarnıçlar, şapeller, deniz feneri ve zindan bulunmaktadır.
Kızılkule, 33 metre yüksekliğinde ve 12,50 metre genişliğinde olan bu kule Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan Tersane’yi korumak için inşaa ettirilmiştir. Kızılkule’nin inşaası Alaaddin Keykubat tarafından özel olarak istenmiş, dönemin ünlü mimari Ebu Ali Reha Halep özel olarak Alanya’ya çağrılmış, bu kule ismini yapımında özel olarak kullanılan kızıl renkli tuğlalardan almıştır.
Akdeniz’e doğru dimdik inen surlar kalenin etrafını çevirmiştir. Akdeniz’e doğru inerken kıyıdan yükselen burç, idam cezalarının açıklandığı yerdir. Bu sebeple “Adam Asacağı” ismiyle bilinir. Alanya Kalesi içerisinde bulunan kapılar, sıradan bir kapı görüntüsünde değil, saray kapılarına benzemektedir.
Alanya Kalesi’ne deniz ve kara yoluyla ulaşım zor olduğu için tarih boyunca en iyi korunmuş yapılardan biridir. Alanya Kalesi’nin İç Kale bölümünde Alaeddin Keykubad’ın sarayı bulunmaktadır, iç kalenin ortasında ise yonca yaprağı şeklinde planlanan Bizanslılara ait olan Aya Yorgi Kilisesi bulunmaktadır.
Selçukluların denizle ilk kez buluşmasını simgeleyen tarihi yapı ise tersanedir. Tersane kale kompleksi içinde Kızılkule’nin hemen bitişiğinde yer alır.
Alanya Kalesi Giriş Ücreti
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olan Alanya Kalesi’nin giriş ücreti 15 TL’den 20 TL’ye çıkartılmıştır.
Bu değişiklik 01.10.2018 tarihinden bu yana geçerlidir.
Alanya Kalesi Ziyaretçi Saatleri
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olduğu için bu kaleyi belirli saatler arasında ziyaret edebilirsiniz.
İlkbahar ve yaz aylarında açılış saati 08:30 kapanış saati ise 19:30 olarak belirlenmiştir.
Kışbahar ve sonbahar aylarında açılış saati 08:30 kapanış saati ise 17:30 olarak belirlenmiştir.
Dini bayramlarının birinci günü saat 13:00’e kadar kale ziyarete kapalıdır.
Bir yıl boyunca Müzekart+ kullanarak dilediğiniz kadar bu kaleyi ziyaret edebilirsiniz.
Alanya Kalesi Nerede ve Nasıl Gidilir?
Alanya Kalesi, Antalya’nın Alanya ilçesinde deniz seviyesinden yaklaşık 250 metre yükseklikte olan yarımada üzerinde yer almaktadır.
Alanya Kalesi Adresi : Hisariçi Mahallesi, 07400 Alanya/Antalya
Alanya Kalesine ulaşabilmeniz için öncelikle Antalya şehir merkezinden Alanya ilçesine gelmelisiniz.
Alanya ilçe merkezine gelebilmek için şehir merkezinden kalkan dolmuşları ve ya özel aracınızı kullanabilirsiniz.
Alanya ilçe merkezinden sonra kaleye ulaşabilmek için tekrardan dolmuş kullanmalısınız. “Alanya Kalesi” yazan dolmuşları kullanarak kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Alanya Kalesi dolmuş ücretleri kişi başı 5 TL’dir.