Ankara

Ankara Tarihi Yerler

Ankara tarihi yerler, Ankara'nın gezilecek tarihi yerleri, Ankara'nın tarihi yerleri, Ankara'da tarihi yerler

Güzel ülkemizin en nadide şehirlerinden bir tanesi olan Ankara, milyonlarca kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Halk arasında “memur şehri” olarak tanımlanan Başkentimizde gezilecek pek çok tarihi yer bulunmaktadır. Canınız sıkıldığında ve kısa bir tur atmak istediğinizde Ankara tarihi yerler yazımızdan sonra çok fazla düşünmenize gerek kalmayacak.

Gezilip görülmesi yerler bakımından oldukça zengin olan Ankara, tarih boyunca pek çok büyük medeniyet tarafından kullanılmıştır. Frigler, Hititler, Romalılar, Selçuklular derken en son Osmanlı devleti tarafından kontrol altında tutulmuştur. İçerisinde bu uygarlıklardan kalan pek çok eser barındıran başkentimiz aynı zamanda dünyaca ünlü kedilere ve keçilere ev sahipliği yapmaktadır.

Ankara’nın Tarihi Yerler

Canınız sıkıldığında Ankara içerisinde ve yakın çevresinde bulunan şu yerleri görmeyi tercih edebilirsiniz. Ankara’nın tarihine tanıklık edeceğiniz bir yazıya hazırsanız “Ankara Kalesi” ile yazımıza başlayabiliriz.

ANKARA KALESİ

Meşhur Çinçin Mahallesi içerisinden geçilerek gidilen Ankara kalesi, Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Hangi medeniyet tarafından yapıldığı tam olarak kestirilemeyen kale, pek çok tadilat gördüğü için bütün medeniyetlerden izler taşımaktadır. Kentte gerçekleşen pek çok savaşta halkın sığındığı tek güvenli yer olan kale, gezip görmeniz için sizleri beklemektedir. 4 bin yılı aşan görkemli yapısı ile beğeneceğinizi düşündüğümüz ilk yer burasıdır.

Kaleyi her an görmeniz mümkündür. Giriş ücreti ise yoktur. Daha fazla bilgi için “Ankara Kalesi” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

ANADOLU MEDENİYETLER MÜZESİ

Ankara kalesine gitmişken elbette buraya da uğramanızı öneriyoruz. Kalenin hemen altında bulunan müzede isminden anlaşılabildiği üzere Anadolu Medeniyetlerinden kalma pek çok tarihi eser bulunmaktadır. Kazılardan çıkan eserlerin sergilendiği müze, sadece Türkiye’de değil, dünyaca ünlenmeyi başarmıştır. Müzeye girdiğiniz ilk andan itibaren sizleri kronolojik bir sıralamaya göre dizilmiş eserler beklemektedir. Böylelikle gün be gün medeniyetlerin gelişmesine bizzat tanıklık edebilirsiniz.

Giriş Saatleri: Kış aylarında 08:30 – 17:30, yaz aylarında ise 08:30 – 18:45

Giriş Ücreti: Yetişkin 30 TL, öğrenci ve MEB öğretmenleri için ise 15 TL

AUGUSTUS TAPINAĞI

Kentin can damarlarından bir tanesi olan Ulus’ta bulunan Augustus Tapınağı, Ankara tarihi yerler denildiğinde akla ilk gelen yerlerden bir tanesidir. Roma döneminden kalma yapı, Milattan önce 2. yüzyılda Frigya’lıların tanrıçası Men adına inşa edilmiştir. Bizanslılar döneminde ise kilise olarak kullanılan tarihi yapıdan günümüze ulaşmayı başaran duvarları ve pek çok yapısı bulunmaktadır.

Tapınağa girişler ücretsiz olup içerisindeki yazıt ve kitabeler Anadolu Medeniyetler Müzesi içerisinde sergilenmektedir.

GAVURKALE

Ankara’nın güneybatısında bulunan bu kale, şehir merkezinden uzakta biraz kafa dinlemeniz için harika bir atmosfer sunmaktadır. Hititler ve Frigler tarafından kullanılan kale içerisinde tanrı figürleri, kabartmalar ve pek çok önemli yapı ile günümüze ulaşmayı başarmıştır.

Kaleye giriş ücretsizdir.

ANITKABİR

Anıtkabir’in önemini burada tekrar anlatmaya gerek yok diye düşünüyoruz ki tüm ülkenin kalbinde olan özel bir yerdir burası. Ancak tarihi konusunda biraz bilgi vermek gerekirse 1944 yılında yapılmaya başlanmış yer, 1953 yılında tamamlanmıştır. Mimarisi için bir yarışma düzenleniyor ve yarışmayı İTÜ mimarları Emin Onat ve Orhan Arda kazanıyor. Ulu Önder Atatürk’ün naaşı ise 1953 yılında 10 Kasım günü buraya yerleştirilmiştir. Girişi, içerisi ve çevresi ile birlikte sadece Türklerin değil, aynı zamanda ülke dışından gelen turistler tarafından da büyük ilgi toplamış durumdadır.

GORDİON

Ankara’da tarihi yerler yazısında buradan bahsetmezsek olmaz. Gordion antik kenti, Ankara’dan 90 km uzaklıkta bulunan Yassıhöyük’te yer alıyor. Yapılışı tam milattan önce 3000’li yıllara kadar dayanmaktadır. Frigya krallığının başkenti olan antik kentten günümüzde sadece kalıntılar bulunmaktadır.

ROMA HAMAMI

Şehrin merkezinde bulunan Hamam, Altındağ ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Ankara gezilecek yerler listesinde şehrin merkezinde olduğu ve 3. Yüzyılda inşa edildiği için ayrı bir önemi bulunur. Roma imparatorluğu döneminde inşa edilen hamamdan günümüze ulaşanlar soyunma ve yıkanma kısımları ile birlikte külhan ve servis yolları olmuştur. Yerleşke tarih boyunca pek çok kez tahribata uğramış ve şu an açık hava müzesi edasında meydanda bulunmaktadır.

ETNOGRAFYA MÜZESİ

Selçuklu devleti tarafından yaptırılan müze bir dönem Mustafa Kemal Atatürk tarafından istirahatgah olarak kullanılmıştır. 1930 yılında müze olarak açılmasına karar verilmiş ancak değişik fikirlerin akabinde günümüzdeki hali ile kullanılmaya başlanmıştır. Müzeyi de tıpkı Anadolu medeniyetleri müzesi gibi kronolojik sıra ile gezmeniz mümkündür. İçerisinde Anadolu’da günlük olarak kullanılan eşyalardan, halılara kadar pek çok değişik eşya bulunmaktadır.

Giriş Saatleri: 08:30 itibari ile açılan müze yaz aylarında 19:00’a kadar hizmet verirken kışları ise 17:30’a kadar hizmet vermektedir.
Giriş Ücreti: Kişi başı 14 TL’dir.

HACI BAYRAM CAMİİ

Mimar Mehmet Bey tarafından yapılan Cami, Ulus’ta bulunmaktadır. 1427 – 1428 yılları arasında yapılan bu cami ile birlikte yan tarafında bulunan Hacı Bayram-ı Veli Türbesi görülmesi gereken nadide yerlerden bir tanesidir.

Efsane göre Hacı Bayram Veli hazretlerinin yattığı yerin kapısı kilitlenir. Ancak her sabah bu kapının açıldığına şahit olurlar ve geldiklerinde kapı tamamen açık halde bulunur. Buna anlam veremeyen cami yönetimi buraya bir bekçi koyar. Bekçi sabah saatlerinde içeriden sesler geldiğini ve kapının bir anda açılıp Hacı Bayram Veli Hz. Sabah namazında camiye gittiğine şahitlik eder. O saatten sonra ise kapısı bir daha asla kapatılmaz. Daha fazla bilgi için “Hacı Bayram Camii” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yorum yap