Aziz Stephan Katedrali, Viyana’nın özgürlük simgesi haline gelmiş, birçok savaş ve yangına tanıklık etmiştir. Kentin önemli simgelerinde haline gelen bu tarihi yapı bir yıl içerisinde yaklaşık 2 milyon insan tarafından ziyaret edilmektedir. Aziz Stefan Katedrali içerisinde birçok eşyanın sergilendiği müze bulunmaktadır.
Osmanlı Devleti’nin Kanuni Sultan Süleyman döneminde Viyana‘yı kuşatmak istediği zamanlar burada yaşamını sürdüren yerli halk Aziz Stephan Katedrali’ni sığınak olarak kullanmıştır.
Aziz Stephan Katedrali Tarihi
Avusturya Dükü IV. Rudolf tarafından yaptırılan St. Stephan Katedrali 1147 yılında inşa edilmiştir. Devler Kapısı, Putperest Kuleler, Kule Külahı, Çinli Çatı, Singer Kapısı, Vaiz Kürsü ve Yüksek Altar gibi bölümleri bulunmaktadır.
IV. Rudolf genişletme ve restorasyon çalışmaları öncesinde bu tarihi yapı iki harabe kilise üzerinden yükselmekteymiş. Viyana’nın kalbi olan Stephansplatz’de yer alan Aziz Stephan Katedrali 12. yüzyılda inşa edildikten sonra 14. yüzyılda Gotik tarzındaki mimari yapıya geçiş yapması ile birlikte St. Eligus, St. Tirna ve St. Catherine şapalleri eklenmiştir.
15. yüzyılda Güney Kulesi, Nef ve St. Barbara şapellerinin inşa edilmesi ile birlikte mükemmel bir görünüm kazanan katedral, II. Dünya Savaşı’nda yerle bir olmuştur.
II. Dünya Savaşı sonrasında 1948’de başlayan restorasyon ve yenileme çalışmaları 1962 yılında son bulmuş, Viyana gezilecek yerler listesinde kendisini ilk sıralara yerleştirmiş, kentin en önemli sembollerinden biri olmuştur.
Aziz Stephan Katedrali Hakkında Bilgiler
Viyana ile Osmanlı arasında geçen çetin mücadeleleri hepimiz biliyoruz değil mi? Osmanlı Devleti’nden kalan top, tüfek, kılıç ve demir gibi malzemelerin eritilerek farklı şekillere kavuşturulması sonucunda yaklaşık 20 bin tonluk Türk Çanı meydana getirilmiştir. Pummerin Çanı olarak bilinen bu tarihi yapı II. Dünya Savaşı sırasında yere düşerek parçalanmıştır. Zaman içerisinde yeni yapılan çan yerine geri konulmuş fakat Türk Çanı günümüzde eski yerinde değildir.
Çanın bir ilginç hikayesi ise Viyana halkının Osmanlı’dan çok korkması üzerine kuşatma olduğu fark edilmesi üzerine çanı sallaması için bir görevli dikmiş, Osmanlı savaşta yenilgi alması üzerine burada görevli bulunmanın gereği kalmadığına karar verilmiştir.
Aziz Stephan Katedrali’nin önünde bulunan mermer heykelinin anlamı ise; Osmanlı’nın Viyana kuşatmaları sırasında kaybettiğini simgelemektir. Osmanlı askerini ayaklarının altına aldıklarını betimlemişlerdir.
Aziz Stefan Katedrali’ni ziyaret eden gezginler ejderhalar, kuşlar, aslanlar, kesişler ve iblis işlemelerinin bulunduğu Romanesk tarzında bir kapıyla karşılıyor. Piskopos girişi olarak kullanılan bu kapıdan o dönemde sadece kadınlar giriş yapabiliyormuş. 1370’den bu yana üzerinde bulundurduğu figürlerden hiçbir şekilde ödün vermeden günümüze kadar taşınmıştır.
St. Stephan Katedrali’ni erkeklerin kullandığı “Singer Gate” girişinde ise havariler ve St. Paul efsanesini anlatan 1378 figürleri bulunmaktadır. Stefan Katedrali’nin Nef bölümünde bulunan Gotik tarzında mimarisi ile dikkatleri üzerine çeken kürsü baş yapıt olmaya aday.
1340 yılından günümüze kadar taşınan Servant’s Madonna heykeli oldukça güzel bir baş yapıt. Bir efsaneye göre heykellerin betimlemesi şu şekilde, hırsızlıkla suçlunan bir hizmetçinin masum olduğu anlaşılması üzerine bakireye dönüşümü anlatılmaktadır.
Aziz Stephan Katedrali Kuleleri
St. Stephan’ın en meşhur özelliği ise kuleleri, bunu hiç duydunuz mu? Viyana halkının Güney Kulesi olarak hitap ettiği Stefll kulelerden en uzun olanı, gökyüzünü yıllardır süslemeye devam ediyor.
Avrupa’nın en güzel gotik kulesi olarak bilinen Güney Kulesi, 1356 yılında yapımına başlanmış ve yaklaşık 137 metre yüksekliktedir.
Kentin mükemmel manzarasını seyretmek ve gökyüzünün güzelliklerini daha yakından görebilmeniz için kulelerin terasına çıkmanız gerekiyor. Bu terasa ulaşabilmek için yaklaşık 343 merdiven basamağını geride bırakmalısınız, doğrusu biraz kondisyon şart!
Aziz Stephan Katedrali Yeraltı Mezarları ve Katedral Hazinesi
Aziz Stephan Katedrali’nin kuzey kulesinin altında yer alan yeraltı mezarlarını ziyaret etmek için ayrı bir bilet satın almalısınız. Yeraltı mezarlarının içerisinde yaklaşık 10,000 kişinin mezarı bulunmakta, bilet satın almanıza rağmen bütün mezarları görmenize izin verilmiyor.
14. yüzyılın sonunda inşa edilen yeraltı mezarları, kentin mezarları dolması üzerine bu sıkıntıyı geçirebilmek adına inşa edilmiş ve 1783 yılında tamamen kullanıma kapatılmıştır.
Katedral kısmında en çok ziyaret edilen bölüm ise IV. Rudolf tarafından yaptırılan Ducal Mahzeni’dir.
Aziz Stephan Katedrali Ziyaretçi Saatleri
St. Stephan Katedrali hafta içi 06:00 ile 22:00 saatleri arasında açıkken, Pazar günü 07:00 ile 22:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Aziz Stephan Katedrali’ni ziyaret etmek isterseniz hangi saatler arasında açık olduğunu iyice araştırmadan, yola çıkmayın.
Bir de unutmadan hatırlatalım, hangi saatte giderseniz gidin açık olduğu sürece çok kalabalık oluyor.
Aziz Stephan Katedrali Giriş Ücreti
Aziz Stephan Katedrali giriş ücreti için herhangi bir ödeme yapmak zorunda değilsiniz. St. Stephan Katedrali içerisinde bulunan kulelerin üzerine çıkma ve ya hazine dairesine giriş yapmak isterseniz 14 € (Euro) ücret ödemelisiniz.
Dini bir etkinlik bulunduğu zaman içerisinde giriş yapsanız bile herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. St. Stephan Katedrali’nin içerisine girip en azından renkli iç yüzünü görmenizde fayda var.
Aziz Stephan Katedrali Nerede ve Nasıl Gidilir?
Aziz Stephan Katedrali, Viyana’nın merkezi olan Stephansplazt’da yer almaktadır. Avusturya’nın başkenti olan Viyana merkezinde yer alan St. Stephan Katedrali ulaşım açısından oldukça kolaydır.
Otobüs ile ulaşım : 1A, 2A ve ya 3A’nolu otobüsler ile buraya ulaşabilirsiniz.
Metro ile ulaşım : Stephansplazt durağında iniş yaptığınız zaman kısa bir yürüyüş ile katedrale ulaşabilirsiniz.
Adres : Stephansplatz 3, 1010 Wien