İstanbul ve Kocaeli’nde oturuyorsanız ya da buralara yakın yerlerde yaşıyorsanız sizlere güzel bir tavsiyem olacak: Ballıkayalar Tabiat Parkı. Burası birçok noktadan gelmeye fazlasıyla değiyor. Peki hangi açılardan burayı çok sevdim, hemen hızlıca sıralayım: Piknik-mangal yapmak için uygun, ücretsiz olarak güzel bir kamp kurma şansınız var, trekking yapmak için iki farklı rota mevcut ve son olarak dağ tırmanışı yapmak isteyenler için başlangıç olarak oldukça ideal bir yer.
Bu özelliklere bir de İstanbul’a (özellikle Anadolu Yakası’na) çok yakın olmasını da ekleyebileceğim Ballıkayalar hakkında sizlere kısaca fakat öz olan bilgiler vermek istiyorum ki ziyaretiniz daha anlamlı hale gelebilsin.
Ballıkayalar Tabiat Parkı Hakkında Bilgi
→ Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı olan Ballıkayalar, 1995 yılında tabiat parkı ilan edilmiş.
→ Başta kuşlar olmak üzere birçok hayvanın yaşam bölgesi.
→ Tabiat parkın bugünkü görüntüsü 200 yıllık bir sürecin özeti.
→ Biyolojik çeşitliliğin izlenebileceği ender yerlerden olan Ballıkayalar’da yaklaşık olarak 50 kelebek ve 110 kuş türünü gözlemlemek mümkünmüş.
→ Yürüyüş ve tırmanış parkurlarını barındırsa da daha çok piknik alanı olarak ön plana çıkmış.
→ 1970’li yıllarda başlayan dağ tırmanışları oldukça yaygınlaşmış, bugün eğitimler burada yapılıyor.
→ Girişler ücretsiz fakat 10 TL otopark ücreti var.
→ Ücretsiz ve herhangi bir sınırlama olmadan çadır kurabilir, kamp yapabilirsiniz.
→ Peki neden “Ballıkayalar”? Çünkü kanyonlardaki koca mağaralarda zamanında bolca arı ve onların yaptıkları ballar dikkat çektiğinde bu vadiye Ballıkayalar adı verilmiş. Gerçekten ilgi çekici bir isim hikayesi yok mu?
Bu bilgilerden sonra merek edilen “Ballıkayalar Tabiat Parkı’nda neler yapılır?” sorusunun cevaplarını başlıklar halinde anlatmak istiyorum:
Ballıkayalar Yürüyüş Parkuru
Ballıkayalar’da yapılacak en güzel etkinliklerin başında trekking olarak adlandırılan yürüyüş gelmektedir. Eğer doğanın tüm güzelliği içinde yürüyüş yapmak istiyorsanız çok uzaklara gitmenize gerek olmadan günübirlik bir şekilde buraya gelebilirsiniz. Ballıkayalar’da yürüyüş yapabileceğiniz birbirinden oldukça farklı iki farklı rota bulunmaktadır.
1) Dere Boyunca Yürümek
Giriş seviyesinde bir trekking olarak adlandırabileceğim bu rota, dere boyunca kayalar üzerinden devam ediyor. Yer yer zorlayan noktalar olsa da oldukça kolay ancak birçok güzellik sunuyor. Bu rotada küçük de olsa iki şelaleye ve irili ufaklı birçok gölete rastlayıp yolunuza devam ediyorsunuz. Ortalama olarak bir saatte bu rotayı çok rahatlıkla tamamlayabilirsiniz.
2) Ballıkayalar Kanyonu Üstünde Yürümek
Burada bir başka yürüyüş rotası ise kanyonların üstüne doğru olan yoldan oluşmakta. Burada başlangıçta ağaçların arasından dar bir patika üzerinden yukarıya doğru tırmanışta bulunmanız gerekiyor ki bu kısa yol sizleri biraz terletebilir. Ancak yukarılara doğru çıktıkça seyredeceğiniz manzara gerçekten görülmeye değer. Özellikle herkes aşağıda piknik yaparken yukarda oturup muhteşem doğanın keyfini çıkarmak bu rotadaki en güzel şey.
Ballıkayalar Kaya Tırmanışı
Ülkemizde kaya tırmanışlarının yapıldığı ilk yerlerden olan Ballıkayalar, orta zorluktaki tırmanız rotasıyla başlangıç seviyesinde olan ve günübirlik olarak bu sporu yapmak isteyenler için oldukça ideal bir yer. Burada birçok yerel kulüp eğitim amaçlı tırmanışlar yapmakla birlikte bu spora ilgi duyan amatörlere de turlar sunuyor ki internette biraz araştırma yaparak bu kulüplere ulaşabilirsiniz.
Ballıkayalar’dan geçen derenin milyonlarca yıl boyunca aşındırdığı kireçtaşlarından sonra oluşmuş ve yer yer 100 metre yüksekliğe ulaşan kayalıklar tırmanış için mükemmel bir rota oluşturmuş. Sizler de kaya tırmanışına merak sardıysanız çok uzaklara gitmenize gerek kalmadan günübirlik bir şekilde bu sporun tadına bakabilirsiniz.
Ballıkayalar Piknik Alanı
Tabii burası yürüyüş ve tırmanıştan çok bir piknik-mangal alanı olarak ün saldığından buraya daha çok bu amaçla geliniyor. Burada herhangi bir sınırlama ve ücret olmadan piknik yapabilir, etrafı kirletmeden mangal yakabilirsiniz. Özellikle hafta içi gelirseniz ailenizle birlikte burada güzel bir piknik yapma şansını yakalayabilirsiniz. Eğer hafta sonu gelme gibi bir planınız varsa hem yer hem de park anlamında sorun yaşamamak adına erken saatlerde gelmek inanın sizi bir pişmanlıktan kurtaracaktır.
Piknik yapacaklara tavsiyemiz tüm malzemelerini yanlarında getirmeleri yönünde olacaktır çünkü bu alanda herhangi bir satış yapacak büfe-kafe bulunmamakta. Herhangi bir ihtiyacınız olursa içinden geçtiğiniz Tavşanlı Köyü’nden alışverişinizi yapabilirsiniz. Yine piknik yapmayı planlayanların merak ettiğini düşündüğüm bir soruya da cevap vermek isterim: Evet, piknik alanında ücretsiz bir şekilde hizmet veren bir WC de bulunmakta.
Ballıkayalar Çadır Kurmak
Tabiat parkında kendi çadırınızı kurup kamp yapabilirsiniz, bu konuda herhangi bir kısıtlama ya da ücretlendirme bulunmamakta. Her ne kadar yakın yerlerde kamp alanları olsa da sizler kendi çadırlarınızla parkın içinde kamp yapabilirsiniz. Tabii yine yakın yerlerde ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz bir tesisin olmadığını hatırlatmak isterim. Ancak bir ihtiyacınız olduğunda eğer aracınız varsa 5 dk içinde en yakın köy olan Tavşanlı’ya gidip alışveriş yapabilirsiniz.
Parkın içinde kamp kurduğunuzda yakın yerlerde elektrik olmadığından ışıksız vadide gökyüzünün en güzel halini seyredebilirsiniz.
Ballıkayalar Tabiat Parkı Giriş Ücreti
Kocaeli Belediyesine ait olan tabiat parkına girişler herhangi bir ücrete tabii değil fakat girişin önündeki arsaların sahipleri buraları otoparka çevirmiş ve 10 TL ücret karşılığında aracınızı park edebiliyorsunuz. Yaya gelenler ise herhangi bir ücret ödemiyorlar ki parkın giriş ve çıkışında herhangi bir kontrol yapılmıyor.
Ballıkayalar Nerede? Nasıl Gidilir?
Ballıkayalar, Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı bir tabiat parkı. Buraya gelirken Tavşanlı Köyü’nün içinden geçip ulaşım sağladığınızdan aynı zamanda bu köyün rotasında devam edebilirsiniz. Doğa harikası bu parkın Google Haritası üzerinden navigasyonunuzu ayarlayabilirsiniz.
Eğer özel aracınız varsa İstanbul’dan buraya çok kısa bir zamanda geleceğinizi söyleyebiliriz ki buranın İstanbul bazı ilçelerine olan uzaklıkları şu şekilde:
Pendik – 30 km
Kartal – 35 km
Kadıköy – 50 km
Ümraniye – 53 km
Şişli – 70 km
Özel araçlarınızla Ankara istikametine gidip İzmit tabelasını takip ederseniz İstanbul çıkısından yaklaşık 10 dk sonra Dilovası’na yakın bir yerden dönüş yapmanız gerekecek. Herhangi bir tabela bulunmadığından yukarıda da belirtmiş olduğum konum üzerinden ulaşım sağlamanızı tavsiye ederim.
Toplu taşımayla geleceklerin öncelikle Marmaray ile Gebze durağında inmeleri, minibüs-otobüs ile Gebze otogarında ya da Gebze Center AVM önünde inerek Tavşanlı Köyü minibüslerine binmeleri gerekiyor.
Yorum – Tavsiyeler
→ Ücretsiz olması ve geniş bir alanda bulunması, akan derenin güzellik katması buraya piknik yapmak için fazlasıyla yeterli sebep.
→ Trekking yapmak için sahip olunan iki rota fazlasıyla sizleri tatmin edecektir.
→ Kaya tırmanışı yapmak isteyenler için burası nimet kıvamında.
→ Eğer yürüyüş yapacaksanız dere kenarları biraz kaygan olduğundan mutlaka bir yürüyüş ayakkabısı bulundurmanız, terlikle piknik yapmaya geldiyseniz pek yürümemenizi tavsiye ederim.
→ İstanbul’un Anadolu Yakası’nda oturanlar ve İzmit çevresinde yaşayanlar buraya sabah erken saatlerinde gelerek serin hava ve sakin bir ortamda yürüyüş yapabilir.
→ Hafta içinde günün her saati burada sakin bir ortamda yürüyüş ve piknik yapabilirsiniz.
→ Hafta sonu burası oldukça kalabalık olduğunda gelmeye niyetiniz varsa erken saatlerde gelmenizi tavsiye ederim, yoksa park ve oturacak yer bulmakta zorlanabilirsiniz.
→ Fotoğraf ve video çekmek için burası sizlere birçok güzel kare sunacaktır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR
⇒ Sapanca Gölü
⇒ Ormanya Doğal Yaşam Parkı
⇒ Darıca Hayvanat Bahçesi
⇒ Kartepe
Yorum yap