Bolu, binlerce yıllık tarihsel geçmişi, coğrafi konumu ve doğal güzellikleri nedeniyle ziyaretçilerine gezmek için birbirinden güzel alternatifler sunmaktadır. Sahip olduğu tarihi mirasın yanında bir de doğal güzellikleriyle ön plana çıkan “Bolu’da Gezilecek Yerler” listemiz bu nedenle biraz uzun olacak. Bu tarihi ve doğa harikası şehirde hepinize keyifli gezmeler diliyoruz…
Bolu Gezilecek Yerler
Haccağız Yaylası
Ortalama 2000 m2 yüksekliği olan ve Seben yolu üzerinde bulunan Haccağız Yaylası, mera olarak kullanılan yeşillikler içerisinde ormanlık bir arazidir. Haccağız yaylasına da ev sahipliği yapan Haccağız köyü, günümüzde 50 haneden meydana gelen ve ana geçim kaynağı tarım ve ormancılık üzerinde kurulu olan bir köy olmasının yanısıra yaylaya kamp ya da yürüyüş için gelenlerin olmazsa olmazı haline gelmiş bir noktadır.
Kartalkaya Kayak Merkezi
Bolu’nun Batı Karadeniz’e yakın kısımları içerisinde olan Köroğlu Dağları’nın üzerinde yer alan Kartalkaya Kayak Merkezi, Türkiye’nin en popüler kayak ve snowboard merkezi olarak kabul edilmektedir. Ortalama yüksekliği 2000 metre olan, rüzgarın batıdan kuzeybatıya doğru estiği, ılıman bir iklim yapısına sahip olan ve etrafı çam ormanları ile kaplı olan kayak merkezi içerisinde, Aralık ve Mart ayları arasında, ortalama 3 metreyi bulan kar tabakalarının olduğu ve toplam uzunluğu 30 km’ye varan toplam 28 tane pist bulunmaktadır.
Bolu Gölleri
Turizm açısından oldukça büyük önem arz eden Bolu Gölleri, doğal güzellikleri ile yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken yerler arasında sayılmaktadırlar. Bolu il sınırları içerisinde bulunan gölleri ismen belirtmek gerekirse; Karamurat Gölü, Seben Gölü, Çubuk Gölü, Mudurnu Sülüklügöl, Abant Gölü, Yedigöller, Gölköy Baraj Gölü, Yeniçapa Gölü, Gölcük, Sünnet Gölü ve Karagöl şeklinde sıralanabilirler.
Gölcük Milli Parkı
Bolu merkezde bulunan ve ortalama yükseltisi 1200 metre civarında, 1300 metre genişliğinde çevreye sahip ve 4.5 hektarlık bir alan kaplayan Milli Park, koruma altına alınmadan önceki dönemlerinde mesire yeri olarak kullanılırken günümüzde, bölge halkı ve çevreden gelen ziyaretçiler tarafından hafta sonları piknik yapılması için tercih edilen bir bölge haline gelmiştir. Milli Park içerisinde gürgen, kayın ve göknar ağaçları, yürüyüş parkurları, piknik alanları ve seyir terasları bulunmaktadır.
Seben
Bolu il merkezine 54 km uzaklıkta, doğu tarafında Kıbrıscık, batı tarafında Mudurnu, kuzey tarafında Bolu ve güney tarafında Ankara’nın bir ilçesi olan Nallıhan bulunan Seben, M. Ö. 1200’lü yıllarda, Frigyalı’lar tarafından kendilerini korumak amacı ile kayaların içleri oyularak yapılan kaya evleri, gölü, mutfağı ve tarihsel geçmişi ile görülmesi gereken yerler arasındadır.
Zafer Kulesi
Göynük içerisinde bulunan, 1923 yılında dönemin kaymakamlarından olan Hurşit Bey tarafından yaptırılan kule, şehrin simgelerinden birisi olarak kabul edilmektedir.
Göynük ve Mudurnu Evleri
20. Yüzyılın başlarında inşa edilen Göynük evlerinin oturma odaları içerisinde, değişik motifler ile süslenmiş tavanlar ve evlerin önünde, “Hayat” olarak adlandırılan avlular bulunmaktadır. Göynük evlerine benzer özellikler gösteren Mudurnu evleri ise, ilçenin tarihsel geçmişini ve kültürünü yansıtması açısından korumaya alınmış önemli yerlerden birisidir. Bu şirin ilçe hakkında ayrıntılı bilgi için “Göynük Gezilecek Yerler” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bolu Camileri
Bolu içerisinde bulunan, tarihsel geçmişleri ve mimari ile dikkat çeken birçok cami bulunmaktadır. Görülmesi gereken başlıca camiler olarak, Yıldırım Bayezıt Camii olarak da bilinen, 1382 yılında, çift minerali ve tek kubbeli Büyük Camii, il merkezinde yer alan 16. Yüzyıl mimarisi örnekleri arasında sayılan Kadı Camii, il merkezinde yer alan Saraçhane Camii ve hemen güneydoğusunda kalan, 16. Yüzyılda Şemsi Paşa tarafından yaptırılan İmaret Camii, il merkezine 5 km uzaklıkta olan Karacasu Beldesi içerisinde bulunan ve İsfendiyar oğullarından Musa Paşa tarafından yaptırılan Ilıca Camii, il merkezinin batısına 7 km uzaklıkta bulunan Karaköy içerisinde bulunan Karaköy Camii, Mudurnu ilçe merkezinde bulunan ve içerisinde medrese ve hamamın bulunduğu bir külliye bulunan Mudurnu Yıldırım Bayezit Camii, Mudurnu ilçe merkezinde bulunan ve moloz taştan dikdörtgen planlı olarak inşa edilen Kanuni Camii, Göynük ilçesi içerisinde Akşemsettin Türbesinin yanında bulunan Göynük Gazi Süleyman Paşa Camii, Mudurnu ilçesinin Güveytepe Köyü yakınlarında bulunan, dikdörtgen bir plana sahip olan ve Cuma mescidi olarak bilinen Samsa Çavuş Camii gösterilebilir.
Bolu Müzesi
Bolu Kültür Merkezi’nin giriş katında bulunan, arkeoloji salonu ve etnografya salonu olarak iki farklı bölümden oluşan müze içerisinde sergilenen 17058 tane eserin, 3286 tanesi arkeolojik eser, 1677 tanesi etnografik eser ve 12095 tanesi ise sikkelerden oluşmaktadır.
Arkeoloji salonu içerisinde, Neolitik, Eski Tunç, Frig, Urartu, Lydia, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait olan ve mermer, cam, maden ve pişmiş topraktan yapılmış olan eserler sergilenirken bunların içerisinde, M.Ö. II. bine tarihlenen Seben-KorucukKöyü buluntuları; M.Ö. I. bine ait Değirmenözü Köyü eserleri; Hellenistik döneme ait Göynük – Susuzkınık Köyü buluntuları; Seben – Çeltikdere Köyünde ele geçirilen sağlık tanrısı Asklepios, kızı Hygeia ve yardımcısı Telesphoros Heykelcikleri ile Bolu İli – Merkez İlçede açığa çıkarılan Roma dönemine ait Herakles Heykeli, Kadın Başı, Hermes Büstü, Nymphe Heykeli ve Gladyatör Mezar Steli gibi eserler en dikkat çekici eserler olmalarının yanısıra Bolu arkeolojisi için de büyük önem arz eden eserler olarak kabul edilmektedirler. Buna ek olarak, Arkeoloji salonu içerisinde yer alan Sikke Bölümü’nde, Grek şehir ve Krallık sikkeleri ve Roma ve Bizans İmparatorluklarına ait sikkeler olmak üzere iki ayrı bölümden oluşan ve içerisinde, gümüş, altın, bronz sikkelerin sergilendiği bir koleksiyon mevcuttur.
3. Bölüm olarak ayrılan İslami Sikkeler bölümü içerisinde ise; Emevi, Artuklu, Selçuklu, İlhanlı ve Osmanlı gibi devletlerin İslami kültürlerine ait değişik sikke örnekleri bulunmaktadır ki bunların içerisinde en dikkat çeken bölümün, Osmanlı defineleri bölümü olduğu rahatça söylenebilir.
Etnografya salonu içerisinde, silah koleksiyonu, dini eserler, takılar, Mudurnu yöresi oya örnekleri, gündelik yaşama ait madeni eserler, işleme ve dokumalar ile kıyafetlerin yanısıra Bolu Evine ait mutfak ve oturma odası ile ayrı bir vitrinde de Bolu’ da Kına Gecesi tasarımı sergilenmektedir ki salonun en büyük özelliği olarak; 19. Ve 20. Yüzyıla ait olan ve yakın geçmişe kadar günlük hayatın parçası olan eserlerin kendi içlerinde gruplandırılarak ve yöresel özellikleri dikkate alınarak sergilenmiş olması gösterilebilir.
Müze bahçesi içerisinde ise; Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait büyük boyutlu eserler sergilenirken bu eserlerin içerisinde en dikkat çeken eserler olarak, Roma dönemine ait lahitler, mezar stelleri, heykel kaideleri, sütunlar, sütun kaideleri, sütun başlıkları, friz, arşitrav vb. mimari elemanlar; Bizans dönemine ait vaftiz teknesi vb. mimari parçalar ile Osmanlı dönemine ait kitabeli mezar taşları gösterilebilir.
Akşemseddin Türbesi
1464 yılı içerisinde, Fatih Sultan Mehmet’in emri ile yaptılan türbenin yapımında, kesme taş kullanılmıştır ve türbe içerisinde, Akşemseddin’in oğulları Fakih ile Nurihüda’nın da sandukaları bulunmaktadır.
Akkayalar Travertenleri
Mudurnu yolunun güneyinde ve Çepni Köyü’nün batısında bulunan, Bolu’nun Pamukkalesi olarak bilinen Akkayalar Traverrtenleri, doğu-batı doğrultusunda ve 250 metre uzunluktadır ve günümüzde piknik alanı olarak kullanılmaktadır.
Bolu Han ve Hamamları
Bolu içerisinde ziyaret edilebilecek birçok han ve hamamlar bulunmaktadır ki ismen belirtmek gerekirse; Yukarı Taşhan, Orta Hamam, Tabaklar Hamamı, Sultan Hamamı, Süleyman Paşa Hamamı, Yıldırım Beyazıt Hamamı, Yıldırım Hamamı ve Aşağı Hamam şeklinde sıralama yapılabilir.
Bolu Kaplıcaları
Cografi konumu nedeniyle sıcak su bakımından zengin olan bölge içerisinde bulunan Babas Kaplıcası, Kesenözü olarak da bilinen Bağlum Kaplıcası ve Çatak Kaplıcası, ziyaret edilebilecek yerler arasında sayılabilirler.
Bolu Yaylaları : Bolu il sınırları içerisinde bulunan yaylalar ise; ziyaretçilerin ilgisini çeken başka bir nokta olarak gösterilebilirler. Bolu içerisinde bulunan yaylaları ismen belirtmek gerekirse; Aladağ Yaylaları, At Yaylası, Gerede Yaylaları, Kıbrısçık Yaylaları, Mengen Yaylaları, Mudurnu Yaylaları, Göynük Yaylaları, Seben Yaylaları ve Kızık Yaylaları şeklinde sıralanabilirler.