Barındırmış olduğu tarihi Türk evleriyle son yıllarda dikkat çeken ve Cittaslow yani sakin şehir olarak tescillenen Göynük, Bolu‘ya yaklaşık olarak 90 km uzaklıkta bulunan huzur dolu bir ilçedir. Özellikle İstanbul’da oturanların şehrin gürültüsünden uzaklaşmak için hafta sonları tercih edebilecekleri bir rota olarak karşımıza çıkıyor. Göynük; Arnavut kaldırımlı sokakları, iki katlı tarihi evleri, yöresel lezzetleri ve sakinliğine kendinize bırakabileceğiniz gölleri ile ziyaretçilerin akınına uğramaktadır.
Tarihi yapısını korumayı başarmış ilçe gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir niteliktedir. Bu nedenle buraya erken vakitlerde gelip görülmeye değer her köşenin keşfedilmesini tavsiye ediyoruz. Tarihi bir yapıya sahip olması ve son yıllarda ziyaretçi sayısında artış yaşanması yönüyle Göynük konaklama açısından sıkıntı yaşanmayacak bir ilçedir. Göynük otelleri ilçede konaklamak isteyen ziyaretçilerine farklı hizmet kategorileri sunabilmektedir. Hem bol oksijen almak hem de doğanın ortasında huzur bulmak için “Göynük Gölü” olarak da bilinen Sünnet Gölü çevresindeki konaklama tesisini de tercih edebilirsiniz.
Şimdi de sizlere bu tarihi ilçemizde görülmesi gereken yerler ile ilgili bazı bilgiler verelim:
Göynük’te Gezilecek Yerler
Göynük’e geldiyseniz görebileceğiniz yerlerin sayısının fazla olması sizleri şaşırtabilir. Anadolu’da tarihi yapısını koruyan ender yerlerden biri olan Bolu Göynük, 2017 yılında “Sakin Şehir – Citta Slow” olarak kabul edilen kasabalarımızdan olmayı başarmıştır. Görülmesi gereken yerleri kaçırmamak için “Göynük gezi rehberi” yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz.
1. Zafer Kulesi
İlçeye adım atanların belki de gözüne çarpacak ve ilgisini çekecek ilk şey hakim bir tepede yer alan Zafer Kulesi olacaktır. 1922 yılında Kurtuluş Savaşı’ndaki başarılarımızı ölümsüzleştirmek için ilçenin Cumhuriyet Dönemi’ndeki ilk kaymakamı tarafından yaptırılmıştır. Zafer Kulesi 3 katlı olarak ahşaptan yapılmıştır. Ülkemizin temellerinin atıldığı savaştaki kahramanlıklarımızı bir anıt olarak yaklaşık 100 yıldır taşıyan kule, mutlaka görülmesi gereken bir tarihi yapıdır. Buradan Göynük manzarasını en güzel şekilde seyredebilirsiniz.
2. Akşemseddin Hazretleri Türbesi
Tarihimizin en büyük komutanlarından biri olan Fatih Sultan Mehmet’in hocası olan Akşemseddin’in türbesi de burada bulunmaktadır. Akşemseddin Hazretleri Türbesi, 1464 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Türbe altıgen planlı kubbe şeklinde yapılmıştır. Türbenin içinde Fatih’i yetiştiren büyük deha Akşemseddin’in ve oğullarının sandukası bulunmaktadır. Sandukalardaki işlemeler Osmanlı ağaç işleme sanatının en güzel örneklerini barındırmaktadır. Her yıl mayıs ayının üçüncü haftasında pazar günü Akşemseddin Hazretlerini anma töreni düzenlenmektedir.
3. Gazi Süleyman Paşa Camii ve Hamamı
Bugünkü camiinin olduğu yere Orhan Gazinin oğlu Gazi Süleyman Paşa tarafından 1330’lu yıllarda yapılan camii daha sonraki yüzyıllarda yıkılmıştır. Yıkılan camiinin yenisi II. Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır. Daha sonraki yıllarda da restore edilen Gazi Süleyman Paşa Camii, bölgedeki önemli Osmanlı yapılarından birisidir. Dikdörtgen planlı olarak kesme taşlardan yapılan camiinin tavanı ise ahşaptır.
4. Gürcüler Evi Kent Müzesi
Göynük Gürcüler Konağının yaklaşık olarak 200 yıllık bir geçmişi vardır. Bugün müze olarak hizmet veren konakta ilçenin geçmişiyle ilgili tarihi eserler sergilenmektedir. Konağın her köşesinde ilçenin kültürel ve geleneksel özelliğe sahip bir eşya yer almaktadır. Müzenin oluşturulmasında ve düzenlenmesinde Göynüklü kadınların büyük bir emeği de bulunmaktadır.
5. Göynük Evleri
İlçenin tarihi yapısı nispeten korunmuş olup 1900’lü yılların başlarında yapılmış olan Göynük evleri, ziyaretçilerin akınına uğrayan yerlerin başında gelmektedir. İlçede Osmanlı’dan kalmış olan yaklaşık 400 ev bulunmaktadır. Bu evlerin yaklaşık 100’ü ise koruma altına alınmış ve restorasyon çalışmalarına başlanmıştır. Evler iki katlı olarak inşa edilmiş olup bazı evlerin geleneksel olarak avluları da bulunmaktadır.
6. Çubuk Gölü
İlçe merkezine yaklaşık olarak 11 km uzaklıkta heyelan sonrasında oluşmuş küçük ama şirin bir göldür. Gölün ve ilçenin simgesi haline gelmiş yel değirmenleri göle ayrı bir güzellik katmaktadır. Yel değirmenleriyle birlikte güzel bir görüntü oluşturan göl, fotoğraf çekmeyi sevenlerin kaçırmayacakları bir yerdir. Göl çevresinde aynı zamanda yürüyüş yapılabilmektedir.
7. Sünnet Gölü
İlçe merkezine yaklaşık 30 km uzaklıkta derinliği yaklaşık 22 metreyi bulan şirin bir göldür. Çubuk Gölü ile birlikte ilçenin simgesi haline gelmiştir. Doğal bir yaşam alanına sahip olan gölün çevresinde konaklama tesisleri de mevcuttur.
8. Anıt Ağaçlar
İlçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken şeylerden biri de tarihi çınar ağaçlarıdır. İlçede beş koca çınar koruma altına alınmıştır. Anıt Çınar Ağaçları yılın her mevsiminde ayrı bir güzelliğe bürünmektedir.
Buraya kadar gelmişken Taraklı’yı da gezmelisiniz. Ayrıca Bkz ⇒ Taraklı Gezilecek Yerler
Göynük Tarihi
İlçenin elde edilen kanıtlara göre tarihi M.Ö. 1200’lü yıllarda Frigler’e kadar gitmektedir. Yapılan kazılarda Frigler’e ait çok sayıda eser bulunmuştur. M.S. Romalılar ve devamında Bizanslılar tarafından kontrol edilen ilçe, 11. yüzyılın sonlarına doğru Anadolu’ya gelen Türkler tarafından fethedilmiştir. Daha sonraki yıllarda sakinliğini koruyan Göynük Bolu, Akşemseddin diyarı olarak da anılmaktadır.
Göynük Nerede? Göynük’e Nasıl Gidilir?
Bu şirin kasabayı duyanların ilk merak ettiği şey “Göynük nereye bağlı?” sorusu olmaktadır. İlçemiz, Bolu il merkezine yaklaşık 90 km uzaklıkta bulunan ve tarihi yapısını korumayı başarmış bir turisttik bir yerdir.
Göynük – İstanbul arası yaklaşık olarak 230 km’dir İstanbul’dan geleceklerin TEM’den Adapazarı’na kadar gelip oradan Bilecik-Eskişehir yönüne dönmeleri gerekiyor. Geyve-Taraklı istikametine döndüğünüzde yaklaşık 60 dakika sonra Goynuk sizi karşılıyor olacaktır. İstanbul’un Anadolu yakasından ilçeye yaklaşık olarak 3 saatte gelebilirsiniz.
Ankara’dan gelecekler ise sırasıyla Sincan, Ayaş, Beypazarı ve Çayırhan istikametine devam edip Nallıhan’a ulaşmalıdır. Nallıhan’dan ise yaklaşık 60 km uzaklıkta “Bolu Göynük gezilecek yerler“i sizleri bekliyor olacak.
Ayrıca özel araçlarıyla ilçeye geleceklerin Google konuma bakarak hızlı ve kolay bir şekilde ulaşım sağlayabileceklerini hatırlatalım.
Göynük’te Ne Yenir?
Bildiğiniz gibi Türkiye’nin en iyi aşçıları hep Bolu’da çıkmıştır. Bolu’nun bu anlamdaki marifetli elleri Göynük’te de kendisini hisettirmektedir. İlçenin yöresel yemekleri çeşitliliği ve lezzetiyle tadılmaya değer bir niteliktedir.
İlçe sofralarında hiç eksik edilmeyen ilk yemek tarhana çorbasıdır. Tarhana çorbasının yapılışı esnasında kızılcık, domates gibi farklı tatlar da eklenebilmektedir. Yine ilçede yöresel olarak erişte çorbası ve düğün çorbası sofralara dahil edilmektedir. Özellikle bölgenin meşhur eriştesiyle yapılan erişte çorbasından tatmanızı öneririz.
Çorbanın dışında ilçenin yöresel bir peyniri de bulunmaktadır. Keş ya da diğer ismiyle kesik, ilçeye özgü bir peynirdir. Yağı alınmış ayranın mayalanmasıyla yapılır ve kalıplar halinde sofralara sunulur.
ilçenin en meşhur ve rağbet gören mekanların başında Paşazade Restaurant gelmektedir. Hemen ilçenin tarihi evlerine ve manzarasına bakarak yöresel ya da bilindik yemekleri tadabilirsiniz. Yine burada yöreye ait olan oklava tatlısının da tadına bakabilirsiniz.
Yorum yap