Türkiye’nin birbirinden değerli ve güzel birçok tatil beldesi bulunmakta ancak hem tatil yapmak hem de huzuru bulmak istiyorsanız önceliklerinizden birisi Bozcaada olmalıdır. Tarih kokan sokaklarıyla, muhteşem gün batımlarıyla ve temiz havasıyla oldukça dikkat çeken “Bozcaada Gezilecek Yerler” bakımından da ömür boyu cebinizde taşıyacağınız anılar bırakacak sizde.
Osmanlı’daki ilk ve büyük gezginlerden olan Evliya Çelebi ile Piri Reis’in kitaplarında övgüyle bahsettiği Bozcaada; keyifle gezebileceğiniz, tatil yapacağınız ve çok güzel zaman geçirebileceğiniz bir yer. Böylesine büyüleyici bir adada günübirlik geziden çok en az iki günlük bir gezi planı yapmanızı tavsiye ederim.
Gezmeyi planladığınız bir yerin tarihini bilmek gezinizi daha anlamlı kılacağından kısaca Bozcaada tarihinden bahsetmek isterim. Fatih Sultan Mehmet’in 1455 yılında fethettiği ada, Çanakkale Boğazı’nın savunulmasında yüzyıllarca stratejik bir öneme sahip olmakla birlikte Venedik, Yunan ve Rus ordusuyla birçok çatışma bizzat ada çevresinde yaşanmıştır. I.Dünya Savaşı’nda İngiliz ve Fransız orduları tarafından işgal edilen adada üç farklı yerde havaalanı inşa edilmiş ve Çanakkale Savaşı’nın komuta merkezi olmuştur.
Bozcaada Gezilecek Yerler
Bu kadar övgüden sonra sanırım sizlere rehber olacak mutlaka görülmesi gereken yerlerin listesini vermeden olmaz. Ada o kadar güzel ki sizlere sunmak istediğim listemi oluşturmakta oldukça zorlandım. Benim için oldukça zor olan listeme gelin birlikte göz atalım:
1. Bozcaada Kalesi – Ada Manzarasını Seyredin
Kim tarafından ve ne zaman yapıldığı tam olarak belli olmayan bu kale yüzyıllarca adanın korunması amacıyla Fenikeliler, Cenevizliler, Venedikliler ve Osmanlılar tarafından aktif bir şekilde kullanılmış. Zamanında içinde Türk mahallesinin de yer aldığı bu kaleden adanın muhteşem manzaralarını gözlemleyebilirsiniz.
Özellikle bu büyüleyici manzaraları ölümsüzleştirmeniz için günün erken saatlerinde fotoğraf makinenizi yanınıza almanızı tavsiye ediyorum, pişman olmayacaksınız. Çok büyük bir alana yayılmış, şehirden 10 metre genişlikte bir hendekle ayrılan, yapılışı da Finikelilere kadar uzanan ve muhteşem bir manzaraya sahip olan Bozcaada Kalesi’ni gezmeden adadan ayrılmanız sizin için büyük bir eksiklik olacaktır. Daha fazla bilgi için “Bozcaada Kalesi” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
2. Bozcaada Sokakları – Tarihe Adım Atın
Adanın buram buram tarih koktuğunu yazımın başında da söylemiştim. Geçmişle günümüz arasında bir köprü kuran ada sokakları rengarenk şirin evlerle bezenmiş bir tarih örtüsü kıvamında. Arnavut kaldırımlı sokakların iki yanında sıralanan Rum evleri sizleri günümüzden yüzlerce yıl öncesine götürecek detaylarla dolu. Adadaki çoğu vaktinizi yavaş yavaş bu nostaljik sokaklarda gezerek geçirmenizi ve yine fotoğraf makinenizi yanınıza almanızı tavsiye ediyorum. Buradaki geziniz ortalama olarak iki saat sürecektir.
3. Bozcaada Müzesi – Tarihi Keşfedin
2006 yılında 130 yıllık bir binada hizmete açılan müzede adaya ait 6.000 fotoğraf, resim ve tarihi eşya sergilenmektedir. Adanın daha da özümsenmesi için müzeye uğrayıp adanın geçmişini de keşfedebilirsiniz. Ada tarihi hakkında çok yararlı bilgilere ve belgelere erişebileceğiniz bu emek harcanmış müzeyi mutlaka uğramalısınız. Adanın meşhur şaraplarının yer aldığı koleksiyon da görülmeye değer.
4. Şarap Fabrikaları / Üzüm Bağları
Adanın genelinde üzüm çiftlikleri hemen dikkatinizi çekmiştir. Üzümün bu kadar yaygın olduğu yerde şaraptan bahsetmemek olmaz. Dolayısıyla Bozcaada demek aslında şarap demektir. Adayı gezerken birçok noktada üzüm üreticilerini görebilirsiniz. Büyükşehirlerde bulamayacağınız bu şarap üretim çiftliklerini gezmemek, keşfetmemek sanırım büyük bir eksiklik olacaktır.
Adada Corvus, Çamlıbağ ve Amadeus gibi markalaşmış yaklaşık 5-6 şarap fabrikası bulunmaktadır. Bu şarap fabrikalarını gezip şarapların üretim aşamalarına tanıklık edebilir ve birbirinden değerli şarapların tadına bakabilirsiniz. Sizlere tavsiyemiz tatil sonrası yakınlarınıza bu lezzetli şaraplardan ikram edebilirsiniz…
5. Ada Koylarını Keşfedin
Buraya kadar gelmişken güzel ve serin denizin keyfini çıkarmamak olmaz. Bunun için adanın en güzel koylarını keşfetmenizi ve buralarda denize girmenizi tavsiye ediyoruz. Adanın en meşhuru olan “Akvaryum Koyu” mavinin rengarenk tonlarıyla, berrak ve serin suyuyla mutlaka uğramanız gereken koyların başında gelmektedir. Bunun dışında adada keşfedebileceğiz koylar arasında “Beylik Koyu, Çayır Koyu, Tuzburnu Koyu, Poyraz Limanı Koyu” gelmektedir.
Koylar ve plajlar hakkında hazırlamış olduğumuz “Bozcaada Plajları” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
6. Polente Feneri ve Rüzgar Gülleriyle Günü Batırın
1861 yılında adanın batı ucuna yapılmış olan Polente Feneri, adadaki meşhur rüzgar güllerinin sonunda yer almaktadır. Rüzgar gülleri ise 17 adet olarak 2000 yılında yapılmış. Fener ile birlikte rüzgar güllerinin özellikle güneşin batışı sırasında oluşturdukları görüntü kartpostal tadında manzaralar sunmaktadır.
Kaledeki manzaradan sonra bu görsel şölene tanıklık etmeden adadan ayrılmayınız. Tabii gün batarken siz de yanınıza mutlaka bir sandalye ve şarap almayı unutmayın. Daha fazla bilgi “Polente Feneri” başlıklı yazımızda.
7. Ayazma Manastırı
1734 yılında adanın güney kısmını yapılan ve kutsal su anlamı -hagiasme- taşıyan Ayazma Manastırı bünyesinde dini ve mitolojik olarak çeşitli unsurlar barındırmaktadır. Manastırın bahçesinde tarihi bir çeşme ile ulu çınarlar bulunmaktadır. Ayrıca 26 Temmuz günü burada Aya Praskevi olarak anılmaktadır. Manastırın yanında bulunan restoranda ise eşsiz manzara karşısında birbirinden lezzetli yemekleri tadabilirsiniz…
8. Meryem Ana Kilisesi
Adada ibadete açık olan tek kilise olan Meryem Ana Kilisesinin dört katlı kulesi ve çanı 28 metre kulesiyle neredeyse adanın her yerinden görülebiliyor. Halk arasında Meryem Ana ismiyle bilinse de gerçek adı Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi’dir. Venediklilerden kaldığı tahmin edilen kilise Rum Mahallesinin tam ortasında bulunmakta.
İbadete açık olan kilisenin içini ancak pazar günleri yapılan ayinde gezme şansınız bulunmakta. 2007 yılında restore edilen kilisenin içini ise ancak ayin zamanları görebiliyorsunuz.
9. Ayazma Plajı
Adada yüzebileceğiniz en güzel yer Maldivleri andıran görüntüsü, ince kumları ve buz gibi suyuyla Ayazma Plajı olmaktadır. Plaj çevresindeki pek çok kafe bulunması nedeniyle geç saatlere kadar burada deniz ve güneşin keyfini çıkarabilirsiniz. Oldukça popüler olmasından dolayı özellikle hafta sonları çok kalabalık olduğundan erken saatlerde gitmenizi tavsiye ediyorum. Adanın birçok plajında olduğu gibi buranın da suyu çok soğuk olmakla birlikte temiz olduğundan yanınızda gözlük ve paletiniz olmalı çünkü keşfedeceğiniz çok şey olacak.
Adaya yaz aylarında gittiyseniz, Ayazma plajında denize girebilirsiniz. Sakin yerleri tercih ediyorsanız, Sulu Bahçe ya da Habbele Koyları’na da gidebilirsiniz. Ada dalış için de oldukça güzel bir yer. Daha fazla bilgiye ulaşmak istiyorsanız “Bozcaada Plajları” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
9. Akvaryum Koyu
Adada en çok tavsiye edilen yerlerin başında Akvaryum Koyu gelmektedir. Plajı, işletmesi ve büfesi olmayan bu küçük koy o kadar temiz ki suda yüzerken çıplak gözle bile balıkları görebilirsiniz. Bu nedenle “Akvaryum” adını alan koyu dalış meraklıları da sıklıkla ziyaret etmektedir. Daha fazla bilgiyi “Akvaryum Koyu” yazımızda bulabilirsiniz.
Bozcaada Gezi Haritası
Adada mutlaka görmeniz gereken yerlerin konumlarını yukarıdaki haritada işaretledik. Bozcaada Gezi Haritasını kullanarak gideceğiniz yerlerin konumlarına göz atabilirsiniz.
Bozcaada Nerede? Nasıl Gidilir?
İstanbul’dan gidecekseniz, Çanakkale Boğazı’nı geçmek için Gelibolu – Lapseki / Eceabat – Çanakkale arasında saat başı kalkan feribotlara binebilirsiniz ya da çok az bir mesafe daha katederek hiç beklemeden Kilitbahir’den kalkan motorlara binebilirsiniz. Fakat bu motorlar feribotlara oranla daha küçük olduğundan kışın kötü havalarda iptal olabiliyor, aklınızda bulunsun. Daha sonra ise Bozcaada tabelasını takip ederek Geyikli’ye bağlı Yükyeri Feribot İskelesi’ne ulaşabilirsiniz. Daha fazla bilgiyi “Bozcaada’ya nasıl gidilir?” başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
Geyikli iskelesinden adaya feribot yolculuğu yaklaşık olarak 30 dakika sürmektedir. Adaya gidişte önceden rezervasyon yapılamasa da adadan dönüş için rezervasyon yaptırmayı sakın ihmal etmeyin. Çünkü feribotlara öncelikle rezervasyonu olanları alıyorlar.
Bozcaada’da Ne Yenir?
Akşam yemekleri için limandaki balık lokantalarını ya da ara sokaklardaki romantik restoranları tercih edebilirsiniz. Bozcaada şaraplarıyla ünlü bir ada, bu sebeple yemeğin yanında şarap tercih ederseniz pişman olmazsınız.
Ada, kahvaltısıyla da ünlü, sabah adanın sokaklarında dolaşırken kahvaltı yapan turistlere rastlamak mümkün. Meydandaki Çınaraltı adlı kahvede ev yapımı limonata veya sakızlı kahve içebilirsiniz. Kahvenin yanında sakız likörü ve çikolata da ikram ediyorlar.
Bozcaada’da Nerede Kalınır?
Bozcaada’da yılın belli zamanlarında festival ve panayırlar olduğu için, daha önceden yer ayırtmanızda fayda var. Kalacak yer için seçenekleriniz, butik oteller, taş evler ya da bütçeniz yeterli ise bağ evleri olabilir. Az miktarda paranız varsa size küçük bir sır olarak şunu söyleyebilirim, bir müddet Bozcaada’nın dar sokaklarında etrafa bakınarak dolaşırsanız size çok uygun fiyatlara gecelik ev kiralayacak Bozcaada sakinleri bulabilirsiniz.
Eğer aracınız yoksa Bozcaada merkezinde bir yer bakmanızı tavsiye ederim. Böylelikle hem merkezden kalkan servislerle çeşitli koylara ulaşım sağlayabilir hem de akşamları yemek konusunda sorun yaşamazsınız. Aracı olanlar ise daha uygun fiyatlar için adanın her yerini inceleyebilir. Çünkü kısa sürede adanın her yerine ulaşım sağlayabilirsiniz hem de akşamları çarşıya geldiğinizde ücretsiz büyük otoparkları kullanabilirsiniz.
Bozcaada’da Ne alınır?
Adadan dönmeden, şarap fabrikalarından şarap, pazardan el yapımı reçeller ve hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Adada bir de sadece şarap temalı malzemeler satan dükkan bulunmakta, buradan orijinal hediyeler bulabilirsiniz.
Bozcaada’da Etkinlikler
Bozcaada’da özellikle yaz aylarından birbirinden güzel festivaller ve etkinlikler düzenleniyor. Her yıl temmuz ayının sonunda Ayazma Panayırı yapılıyor. Ayazma’da bulunan Aya Paraskevi Manastırı’nda önce bir ayin oluyor daha sonra yemek yenip dans ediliyor. 25 Temmuz gecesi ise Kalede Türk-Yunan Dostluk gecesi kutlanıyor. Ayrıca Eylül ayının sonunda Bağbozumu Festivali düzenleniyor. Bozcaada etkinlikleri sizlere keyifli anlar sunacaktır.
Bozcaada Gezi Yorumu
Bozcaada; denizde güneşlenmeyi seven, tarihe merakı olan ve nostaljik görüntülerden hoşlananların çok seveceği bir yer. Buraya adım attığınızda bunların hepsini fazlasıyla bulabilirsiniz. Fakat şunu da ifade etmeliyim ki burası tahmin ettiğimden daha pahalı bir yer çıktı. Bunun gibi olumlu-olumsuz birçok fikrimi şu şekilde özetleyebilirim:
Olumlu İzlenimlerim:
* Tertemiz ve buz gibi plajlar
* Nostaljik sokaklar
* En iyi gün batımları
* Harika çeşit çeşit şaraplar
* Meyhaneleri
Olumsuz İzlenimlerim:
* Çok pahalı
* Gidiş-geliş feribotu pahalı olmakla birlikte çok yoğun.
* Bozcaada’da yemekler pahalı ve porsiyonlar küçük
* Erken gitmezseniz plajlarda otopark sıkıntılı ve ücretli
Son olarak birkaç maddede dikkat etmeniz gereken bazı şeyleri özetleyeceğim:
-Adada sadece Ziraat Bankası bulunmakta.
-Yazın en sıcak günlerinde bile akşamları serin oluyor.
-Sadece bir eczane ve bir de sağlık ocağı var.
-Adaya kalabalık bir zamanda gidecekseniz dönüş için feribottaki yerinizi mutlaka önceden ayırtın.
Yorumları Gör (1)
Bozcaada sevdalısı bir gezgin olarak her yıl olduğu gibi bu yılda sizlerleyiz.