10.768 km2’lik bir yüzölçümüne sahip olan ve Marmara Bölgesi sınırları içerisinde yer almasına rağmen güney tarafından Ege Bölgesi sınırları içerisine de taşan Bursa, Türkiye’nin 4. Büyük kenti olarak 40°17′00″ boylamları ile 28°57′00″ enlemleri arasında yer almakla birlikte doğu tarafında Bilecik, Adapazarı, kuzey tarafında Kocaeli, Yalova, İstanbul ve Marmara Denizi, güney tarafında Kütahya ve batı tarafında ise Balıkesir illeri ile komşu durumdadır. Bursa’nın coğrafi özellikleri şu şekildedir:
Bursa’nın Coğrafi Özellikleri
Bursa, denizden 155 metre yüksekliğe sahip olmakla birlikte şehrin %17’sini, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhangazi, Yenişehir, İnegöl, İznik ovaları gibi ovaların yanısıra Uludağ’ın kuzeybatı eteklerinde uzanan Bursa ovası gibi büyük ve verimli ovalar ve %35’ini ise dağlar kaplamaktadır. Bölgedeki dağlar genel olarak doğ- batı doğrultusunda uzanan sıradağlar şeklindedir. Bursa il sınırları içerisinde bulunan dağları ismen belirtmek gerekirse; Orhangazi’nin batısından Gemlik Körfezi’nin batı ucunda bulunan Bozburun’a doğru uzanan Samanlı Dağları, Gemlik Körfezi’nin güney yüzünü kaplayan ve Bursa ovasını denizden ayıran Mudanya Dağları, İznik Gölü’nün güneyi, ile Bursa ovasının kuzey kesimleri arasında yer alan Katırlı Dağları, Mudanya Dağları’nın uzantısı olan Karadağ ve Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Uludağ şeklinde sıralama yapılabilir.
135 km’lik bir kıyı şeridine sahip olmasına rağmen sadece 22 km’lik kısmı değerlendirilebilen Bursa’da, Mustafakemalpaşa Çayı, Uludağ’ın güney yamaçlarından doğan ve Uludağ sularından oluşan birçok küçük dere ile beslenen Nilüfer Çayı, Göksu Çayı, Koca Dere, Kara Dere, Aksu Deresi gibi akarsuların yanısıra 1.134 km2’lik bir alana yayılmış olan Uluabat ve 298 km2’lik bir alana yayılmış olan İznik gölleri de yer almaktadır. Bursa il sınırları içerisinde yer alan yapay göller ise; Demirtaş, Doğancı, Gölbaşı, Kayapa ve Hasanağa baraj gölleri şeklinde sıralanabilirler.
Bursa İklim Özellikleri
Marmara Bölgesi ile Ege Bölgesi arasındaki bir geçiş alanında yer alması nedeniyle Bursa iklimi değişik ve karmaşık bir yapıya sahiptir. Bursa genel olarak ılıman bir iklim yapısına sahip olmakla birlikte kendi içerisindeki bölgelere göre de değişkenlik göstermektedir. Şehrin kuzey tarafı, Marmara Denizi’nden gelen yumuşak ve ılık bir iklim yapısına sahipken şehrin güneyinde bulunan Uludağ’dan gelen sert iklim tipi ile karşılaşarak değişime uğrar ve bu nedenle; şehrin kuzey bölgelerinde Marmara Bölgesi’ne özgü olan iklim tipi yoğunluklu olarak hissedilirken şehrin güney ve iç bölgelerinde, İçbatı Anadolu’ya özgür bir iklim tipi olan karasal iklim özellikleri yoğun olarak hissedilir. Temmuz, ağustos ve eylül ayları Bursa’nın en sıcak ayları olarak kabul edilirken şubat ve mart ise; şehrin en soğuk ayları olarak kabul edilmektedirler.
Yıllık ortalama yağış miktarı 706 mm olan şehirde, nispi nem oranı, ortalama %69 civarındadır. Yerin kar ile kaplı kalma süresi, Uludağ’da 6 ay sürerken Bursa’nın merkezinde 10 gün civarındadır. İklimsel özellikleri nedeniyle bitki örtüsü açısından da oldukça zengin olan şehir, ormanların büyük yer kapladığı bir bitki örtüsüne sahiptir ancak ormanların fazlaca tahrip edilmiş olması nedeniyle bitki örtüsü genel olarak bozkır olarak değişmiştir. Marmara Bölgesi’nin içerisinde bulunan kıyı kesimlerinde makiler ve zeytinlikler yer alırken daha alçak seviyelerde, gürgen, ıhlamur, kestane ve kızılağaçlar gibi türlere rastlanabilmektedir.
Yorum yap