İstanbul’da Bahar Bir Başka : Büyükada
İstanbul’un en güzel yeri neresi diye hiç düşündünüz mü? Büyükada bir diğer adıyla Prinkipos, bahar aylarında öyle güzel ki, tarihi evleri, up uzun çam ağaçları, tarihi köşkleri, şehrin gürültüsünden ve kötü havasından sıkılıp rahatça nefes alabileceğiniz sokakları, tepeleri ve kültürü ile tartışmasız en güzel yer.
Özellikle yaz aylarında turistlerin akın akın ilgisine uğrayan bu ada maalesef yeni esnafın odak noktası oldu. 12 kişilik gruplar halinde gezen turistler adayı gürültü ve pisliğin içinde bırakmaya devam ederken, yeni esnafımız nasıl daha fazla satış yaparım diye adanın kültürünü yok etmeye başladı. Bunun önüne geçecek olan bizleriz, bu yüzden daha temkinli hareket edelim.
Büyükada Tarihi
Prens Adaları’nın en büyüğü ve güzeli Büyükada’nın tarihi Antik Dönem’e kadar uzanmaktadır. 1930 yılında Karacabey mevkiinde yer alan Rum Ortodoks mezarlığı yakınlarında bulunan Büyükada Definesi ile adanın tarihi hakkında önemli bilgiler elde edilmiştir. Büyükada Definesi, Büyük İskender’in babası Makedonya Kralı II. Flip’e aittir. Define içerisinden çok sayıda altın sikke çıkarılmıştır.
Adalar içerisinde Bizanslıların inşa ettikleri manastırlar ile bilinen Büyükada, tarihte sürgün edilen imparatorlar, patrikler ve imparatorlar ile ünlenmiştir. 569 yılında İmparator II. Justin Adalar içerisinde kendisine ait en büyük saray ve manastırı inşaa ettirmiştir.
Bizans döneminde taht kavgaları ve siyasi anlaşmazlıklardan dolayı Adalar sürgün yeri olarak kullanılmıştır. Arap istilaları ve Haçlı Seferleri sırasında büyük zarar gören bu topraklar Osmanlı eğemenliğine geçmesiyle birlikte güvenli bir toprak yeri haline getirilmiştir.
Cumhuriyet Dönemi’nde yapılan kazı çalışmaları ile birlikte M.Ö 300’lü yıllara dair izlerin bulunduğu Büyükada’da Rum kültürüne ait esintileri rahatlıkla görebilirsiniz. Tarihte Prinkipos olarak bilinen günümüzde ise Prens Adaları olarak anılan bu toprakların en büyüğü Büyükada’ya aittir.
1970’li yıllardan sonra özellikle İstanbul’un yerli halkı bu toprakları hafta sonlarını değerlendirmek için kullanmaktadır.
Büyükada Hakkında Bilgi
Prens Adaları; Heybeliada, Tavşan Adası, Sivri Ada, Kaşık Adası, Yassıada, Büyükada, Burgazadası, Kınalıada ve Sedef Adası olmak üzere toplam da 9 adadan oluşmaktadır. Prens Adaları içerisinde yer alan Büyükada, Marmara Denizi’nde yer alan ve Adalar Belediyesi’ne bağlı olan en büyük adadır.
Büyükada’nın Rumca adı “Prinkipos” ve yüzölçümü yaklaşık 5,5 km2 dir. Büyükada’nın kış aylarında nüfusu yaklaşık 10 bin kişiyken yaz aylarında bu rakam 5 katına çıkmaktadır. Büyükada’nın hem iki tepesi hem de iki mahallesi vardır.
Tepelerden birisi güneyde diğeri ise kuzeyde yer almaktadır. Güneyde yer alan tepenin ismi Yücetepe, kuzeydekinin ismi ise Manastır Tepesi’dir. Nizam ve Maden adında iki mahallesi bulunmaktadır.
Büyükada sınırlarına yaklaştığınız zaman evlerin eşsiz manzarasını görebilir, Rumlara ait esintileri hemen fark edebilirsiniz.
Kamu kuruma ait motorlu araçlar haricinde adada motorlu vasıtalar kullanılması yasaklanmıştır. Bu sebeple adayı keşfedebilmek için bisiklet kiralayabilir, her yeri bisikletle gezebilirsiniz.
1894 yılında yaşanılan deprem ve 1900’lu yıllardaki yangından sonra Büyükada büyük zarar görmüştür. Bununla birlikte 1984 yılında SIT alanı olarak kabul görmüş, tarihi ve turistik yerleri koruma altına alınmıştır.
Büyükada Gezilecek Yerler
Büyükada’yı ziyarete geldiniz, eğlenceli vakit geçirmek istiyorsunuz. İstanbul’u ziyarete gelen bencil insanlardan olmamanız için birkaç uyarıdan bahsedelim.
Faytona binilmesi çok güzel elbette eğlenceli, peki bu atlara neler yapıldığını hiç düşündünüz mü? Fayton atlarda çalıştırılan atlar yaklaşık 2 sene içerisinde ölüyorlar. Bazı atlar çok ağır şartlarda çalıştırıldığı için bir sene bile ayakta kalmakta zorlanıyorlar. Adalar Belediyesi’nin belirlediği bir rakama göre her yıl yaklaşık 400 at öldüğü tespit edilmiştir. Bunlar sadece tespit edilenler, bir de edilmeyenler var siz düşünün.
Faytonu kullanmak yerine daha çağdaş olan bisikleti kullanmanızı tercih ederim. Bisiklet ile hiç kimseye zarar vermeden adanın her noktasını keşfedebilirsiniz.
Büyükada gezilecek yerler hakkında daha önce bir konu hazırlamıştık fakat geniş çaplı rehber içerisinde notlarla birlikte kısaca bahsedelim.
Rum Yetimhanesi
Avrupa ve Büyükada’nın en büyük Dünya’nın ise ikinci en büyük ahşap yapısı olan Rum Yetimhanesi, atıl kalmış ve 1964 yılından beri kullanılmamaktadır. 1980 yılında yaşanan yangında çok fazla hasar gören yetimhaneye ulaşabilmek için Hagios Sotiros Christou Manastırı’nın ormanlık yolunu kullanacaksınız.
Yirmiüç Nisan Caddesi’nde Bulunan : Splendid Otel
1908 yılında Osmanlı Ordusu’ndan emekli olan Kazım Paşa tarafından Avrupa’nın otelcilik anlayışına uygun olarak inşa edilmiştir.
Karo döşemeler, kuyruklu piyanosu, özel bir görsel deneyim ile hazırlanan şık lobisi, kırmızı ve beyaz tonlarının oldukça uygun bir şekilde kullanılması ile bu otelde konaklamak başlı başına çok özel bir deneyim.
Mustafa Kemal Atatürk 1929 ve 1934 yıllarında akşam yemeğini burada tüketmiştir. Otelde konaklama imkanınız yoksa kafesini kullanabilirsiniz.
Türk Edebiyatı’nın Usta İsmi : Reşat Nuri Güntekin’in Evi
Yılmaz Türk Caddesi’nde yer alan usta edebiyatçının evini keşfedebilirsiniz. Cumhuriyet Dönemi’nin en büyük yazarlarından olan Güntekin, Çalıkuşu adlı başyapıtı yazmıştır.
Reşat Nuri Güntekin’in ölümünden sonra evi müzeye dönüştürülmüştür, yazara ait en önemli eserleri ve eşyaları müze içerisinde görebilirsiniz.
Büyükada Köşkleri
Büyükada köşkleri ibaresi oldukça geniş bir kavram olduğunu biliyoruz fakat, adaya adım attığınız andan itibaren sağınızda solunuzda ve ya her yerde köşkleri görebilirsiniz. O zaman bunlardan en güzeli ve önemlileri özellikle görmeniz gerekenleri görün.
Çankaya Caddesi üzerinde yer alan köşklerin önemi oldukça fazla. Adalar’ın kültür merkezi olarak bilinen bu cadde üzerinde yer alan Fabiato Köşkü, İzzet Paşa Köşkü, Con Paşa Köşkü ve Mizzi Köşkünü görmelisiniz.
Nizam Caddesi’nde yer alan köşklerden ise Azaryan (Seferoğlu) Köşkü ve Mazlum Bey Köşkü’nü atlamayın.
Adalar Müzesi
Pazartesi günleri haricinde her gün açık olan gerçek bir nostalji arayanların kesinlikle uğraması gereken bir müze.
Prens Adaları’nın tarihinden bahsetmiştik ya, işte onları görmek ister misiniz? Adalar Müzesi bunun için doğru adres! Giriş fiyatları ise indirimli 3 TL tam kişi ise 5 TL.
Müze hem sergi hem de dergi niteliğinde diyebiliriz.
Aya Yorgi Kilisesi
Daha önce adaları ziyarete giden herhangi birisine adaya gideceğinizi söylediğiniz zaman kesinlikle Aya Yorgi’ye çıkmanızı tavsiye edecektir. Biz bu en güzel ve önemli kiliseyi gezilecek yerler listesinde en sona bıraktık.
Aya Yorgi Kilisesi’ne ulaşmak oldukça meşaketli uzun bir yokuş sizleri bekliyor. 1905 yılında yapılan kilisenin temelleri 1700’lü yıllara dayandığı tahmin edilmektedir. Ortodoksların kutsal hac mekanlarından biri olan “Aya Yorgos” 23 Nisan ile 23 Eylül tarihleri arasında dilekte bulunmak isteyen binlerce turisti ağırlıyor.
Lunapark alanından Arnavut kaldırımlı yokuşu takip ettiğiniz zaman yaklaşık 1 kilometre sonra kiliseye ulaşacaksınız.
Gezilecek yerler hakkında daha detaylı bilgi için “Büyükada Gezilecek Yerler” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz…
Büyükada Plajları
İstanbul’da yüzülür mü yüzülmez mi? Büyükada plajları yazısından ve önerilerinden önce akıllar da bu soru olduğunu biliyoruz. İstanbul’da yüzmekte sizin elinizde yüzmemekte fakat, Adalı teyzeler her yaz yüzüyor hatta tarif edemediğiniz bir renk tonuna kavuşuyorlar. İstanbul’da denize girdiğiniz zaman dalgalı da olabilir, deniz anası çok da olabilir ama tam terside olabilir.
Eskibağ Plajı (En Bilinmeyeni)
Eskibağ, turistlerin daha yeni keşfettiği çok fazla kabalık olmayan fakat adanın arkasında yer alan bir plajdır. Büyük tur yolu üzerinde yer alan yaklaşık 20 – 25 dakika ulaşabileceğiniz bu plajda şemsiye, duş, şezlong ve minder hizmetleri bulunmaktadır.
Büyükada’nın en güzel plajlarından biri olan Eskibağ’ın 2018 giriş ücretleri hafta içi 20 TL hafta sonu ise 30 TL’dir.
Halik Koyu Plajı (En Temizi)
Halik Koyu Plajı, Büyükada’nın en uzun ve temiz plajlarından biridir. Eskibağ Oteli’nden hemen kıvrıla kıvrıla bu plaja inebilirsiniz. Büyükada plajları arasında en temizi burası diyebiliriz.
Şemsiye, duş, şezlong ve minder gibi imkanlarınız bulunmaktadır. Plajta kamp ve piknik yapabileceğiniz uygun alanlar vardır. 2018 yılında giriş ücreti hafta içi 20 TL hafta sonu 30 TL’dir.
Aya Nikola Plajı (En Dalgasızı)
Büyükada’nın “en”lerine kaldığımız yerden devam ediyoruz. Büyükada plajları arasında en dalgasız plajı soruyorsanız kesinlikle “Aya Nikola”. Adadan kiraladığınız bisikletlerle yarım saat içerisinde buraya ulaşabilirsiniz.
En dalgasız plaj olduğu için oldukça kalabalık olduğunu unutmayalım. Hafta sonları burası pek tavsiye edilmez. Plajda şemsiye, şezlong, minder ve duş hizmetleri bulunmaktadır.
2018 yılında belirlenen fiyatlar ise hafta içi 25 TL hafta sonu 35 TL’dir.
Naki Bey Plajı ( En Aileci )
Merkezden yaklaşık 10 – 15 dakikalık bir yürüyüş sonrasında yüzmek mi istiyorsunuz? O zaman doğru yerdesiniz Naki Bey!
Denizi sığ ve kumluk olan bu plajın bir başka özelliği ise “Aile Plajı” olmasıdır. Damsız girilmez ibaresi bulunduğu için genellikle aileler burayı tercih ediyor. Restoran, büfe ve her türlü plaj hizmeti bulunmaktadır.
2018 yılında hafta içi 40 TL hafta sonları ise 50 TL olarak hizmet vermektedir.
Yada Beach Club
Adalar’da olmanıza rağmen kendinizi Ege Bölgesi’nde tatil yapıyor gibi hissetmek ister misiniz? Özel bir işletme tarafından kendinizi daha özel hissedeceğiniz partilerin olduğu ve özel gecelerin yapıldığı bir işletme.
2018 yılında giriş ücreti hafta içi 40 TL, hafta sonu ise 60 TL’dir.
Plajlar hakkında daha detaylı bilgiye “Büyükada Plajları” başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz…
Büyükada Bisiklet Kiralama
Sık sık dile getirmeye çalıştığımız adaların en önemli noktası bisiklet kiralamak ve onunla her yeri gezmek. Faytonları kullanmayacağınızı söz verdiğinizi hatırlar gibiyim o sebeple bu kısmı çok dikkatli okumalısınız.
O pedalları hızlı hızlı çevirdiğiniz çocukluk günlerinizi ne zaman unuttunuz? İstanbul’un yoğun trafiğinden uzaklaşıp, Büyükada’nın içerisinde o tarihi sokakların arasında pedallamak ne kadar keyif verici.
Bisikletleri kiralamadan önce bütün malzemelerinin fotoğrafını çekin, gün sonunda teslim ederken sorun yaşamamanız için çok önemlidir.
Büyükada’nın yokuşları oldukça fazla olmasına rağmen birde bunların inişleri var, fren sistemlerini kontrol edin.
Pazarlık ile fiyatları daha uygun hale getirebilirsiniz, unutmayın pazarlık şart!
Saatlik kiralamak yerine günlük kiralamanızı daha çok tavsiye ederim, ortalama aynı fiyata gelecektir.
Trek Bisiklet ve Büyükada Bike Club gibi meydanda yer alan işletmelerden bisiklet kiralayabilirsiniz.
Genelde bisikletçilerin belirlediği fiyatlar şu şekilde;
Saatlik 10 TL
Günlük ise 25 TL’dir.
Büyükada’ya Nasıl Gidilir?
Her şey güzel hoş, gezilecek yerleri, plajları, doğası, tarihi ve bisikleti de peki buraya nasıl gideceğiz?
Kadıköy, Maltepe, Beşiktaş, Bostancı hatta Avcılar ile Yeşilköy’den bile vapur, motor ve ya deniz otobüsü ile adalara ulaşabilirsiniz.
Vapur Seferleri:
Özel Şirketlerin Motorlarıyla kolayca ulaşabilirsiniz.
Eminönü, Bostancı, Beşiktaş, Pendik ve Kadıköy’de yer alan vapur iskelelerinden kalkan Adalar Şehir Hattını kullanarak kolayca Büyükada’ya ulaşın.
Vapur saatleri ve fiyatları hakkında bilgi almak için İstanbul Şehir Hatları resmi internet sitesini ziyaret etmelisiniz. Bu sayede sürekli olarak güncel bilgiye ulaşabilirsiniz.
Büyükada ulaşım seçenekleri için daha detaylı bilgiye “Büyükada’ya Nasıl Gidilir?” başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Yorum yap