Çanakkale, tarihsel süreci içerisinde, binlerce yıl boyunca, onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış, iklimsel yapısı nedeniyle her mevsim, insanlara birbirinden güzel manzaralar sunan, eşsiz doğasının yanısıra benzersiz tarihi nedeniyle de her yıl binlerce ziyaretçiyi kendisine çeken eşsiz bir şehirdir. 671 kilometre uzunluğunda bir kıyı şeridine sahip olan şehir, sadece Türk değil aynı zamanda dünya savaş tarihine damgasını vuran bir geçmişe sahiptir. Çanakkale Savaşlarına ev sahipliği yapmış olan Gelibolu Yarımadası, Tarihi Milli Parkı, Truva ve Assos gibi antik kentleri ile ziyaretçilerin dikkatini çekmeyi başarmaktadır. Çanakkale’ye ilk geldiğiniz an itibari ile daracık sokakları, tarihi Saat Kulesi, Aynalı Çarşı ve Çimenlik Kalesi ile buram buram tarih kokan bir şehir olduğunu fark edebilirsiniz.
Çanakkale’de Gezilecek Yerler
Çanakkale merkezinde, muhteşem boğaz manzarası eşliğinde, Truva filminde kullanılan tahta at ve antik Truva şehrinin maketini görebilmenize ek olarak, bir şehir keşfetmenin başındayken “Çanakkale Gezilecek Yerler” listemizde yer alan başlıklar şu şekildedir:
GELİBOLU YARIMADASI TARİHİ MİLLİ PARKI
1.Dünya Savaşı Çanakkale Muharebeleri sırasında şehit olan 500.000 askerin anısına yapılmış, yaklaşık 33.000 hektarlık bir alanı kapsayan, Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutan, günümüzde Milli Park haline getirilen Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içerisinde şehitlikler, anıtlar, Arıburnu’nun bozulmamış kıyı ormanları, yemyeşil tepeleri, altın rengi kumsalları ve masmavi denizi ile eşsiz bir doğal güzelliği barındırmaktır.
Türk tarihinin en muhteşem zaferlerinden birine ev sahipliği yapmış bu yarımada da 1 ilçe 8 köy bulunmaktadır. 250.000’in üzerinde şehit verilen Çanakkale Muharebeleri’nin anısına yapılmış anıtlar ve savaş sırasında ölen İngiliz, Fransız, Avustralya ve Yeni Zelanda askelerinin gömülü olduğu mezarlıkları içerisine alan Milli Park, günümüzde tarih açısından büyük önem arz etmektedir. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içerisinde 56 yerli anıt ve şehitlik 35 Yabancı Mezar ve Anıtları bulunmaktadır
Boğaza geldiğinizde, Çanakkale Şehitler Abidesi, Türk Şehitlikleri, Fransız ve İngiliz şehitlikleri ve Seddülbahir Kalesi, ilk dikkatinizi çekecek yerlerden birisi olacaktır. Adanın kuzeybatısına geldiğinizde Arıburnu, Conkbayırı ve Anafartalar muharebelerinin yaşandığı bölgeleri ziyaret edebileceğiniz gibi Kanlısırt, Conkbayırı ve Kemalyeri tepelerine doğru devam ettiğiniz taktirde Türk, Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin şehitlikleri ile karşılaşabilirsiniz.
Çanakkale Savaşları sırasında şehit olan askerlerin anısına inşa edilen, Gelibolu Yarımadasının uç kısmında, Morto Koyunun arkasından yükselen Hisarlık Tepesi üzerinde olan Çanakkale Şehitler Abidesi, 41.70 cm yüksekliğinde, 625 m2 lik bir alana yerleşmiş olmakla birlikte dört ayak üzerinde yükselmektedir ve uzaktan bakıldığında “M” harfi açıkça seçilebilmektedir. Tavanına mozaikten bir Türk Bayrağı işlenmiş olan Abide’den içeri girdiğinizde sol tarafınızda, 1992 yılında yaptırılmış olan sembolik şehitliği, sağ tarafınızda ise 1934 yılında, Mustafa Kemal Atatürk tarafından, yabancı askerler için yazılmış sözlerin yer aldığını görebilirsiniz.
Conkbayırı’na geldiğinizde, Küçükkemikli sahilinin ve Anafartalar Ovasının manzarasını izleyebilirsiniz. Tepeye çıktığınızda, hikayelere konu olan, Atatürk’ün cebinde taşıdığı saat sayesinde ölümden döndüğünü gösteren Atatürk heykeli ve Atatürk’ün karargah olarak kullandığı, Bigalı’da bulunan evi ziyaret edebilirsiniz. Kıyı kesimine geldiğinizde, Arıburnu ve Anafartalar Anıtları’nı da ziyaret edebilirsiniz.
Yarımadanın Anzak Koyu’na geldiğinizde bölgenin en önemli şehitliklerinden biri olan, Avustralya ile Yeni Zellanda Kolordusunun birleşerek oluşturduğu ve “ANZAK” ismi verilen Anzak Şehitliğini ziyaret edebilirsiniz.
ÇİMENLİK KALESİ
Fatih Sultan Mehmet, 1453 yılında İstanbul’u feth etmesinden 2 yıl önce, 1451 yılında, Avrupa kıtası üzerinde bulunan Kilitbahir ve Asya kıtası üzerinde bulunan Çimenlik bölgelerine, boğazdan yapılabilecek olan geçişleri önlemek amacıyla yaptırdığı, 1200 metre uzunluğunda iki tane kale yaptırmıştır. Günümüzde, askeri müze olarak kullanılan Çimenlik Kalesi içerisinde, 1. Dünya Savaşı Çanakkale Muharebeleri anısına yaptırılan Nusret Mayın Gemisi’nin bir benzeri ve geminin içerisinde ise o günlere ait gazete örnekleri, Atatürk resimleri bulunmakla birlikte kale, silahların sergilendiği, yüksekliği 5 metre, genişliği 8 metre olan duvarlar ile çevrilmiştir. Bütün bunlara ek olarak, kale içerisinde, Gelibolu doğumlu, 1465 ile 1554 yılları arasında yaşamış, Osmanlı İmparatorluğu’nun kahraman Türk denizcisi olan Piri Reis için yapılmış bir müzede bulunmaktadır.
TRUVA VE ASSOS ANTİK KENTLERİ
Çanakkale’ye 30 dakikalık bir mesafede bulunan Truva Antik Kenti ve Aristoteles’in ilk felsefe okulunu kurduğu yer olarak bilinen, 90 kilometre mesafede bulunan Assos Antik Kenti, Çanakkale’ye geldiğinizde görmeden dönmemeniz gereken yerlerin başlarında gelmektedirler. Assos’a 2 kilometre uzaklığında bulunan, Osmanlı Devleti döneminde, donanmaya ait olan kadırgalar için liman olan, aynı zamanda bölgenin ilk “ Mavi Bayrak” alan plajı olma özelliğine sahip Kadırga Koyu’nu görebilirsiniz.
Assos, Ayvacık ilçesi sınırları içerisinde bulunan Behramkale Köyü’nde bir antik liman kenti olmakla birlikte öğretim merkezi olarak da bilinmektedir. İlk çağı’ın ünlü filozoflarından Aristo’nun ilk felsefe okulunu kurduğu, zooloji, bşyoloji ve botanik gibi konular üzerine araştırmala yaptığı antik kent, doğu ve batı olmak üzere iki farklı girişe sahiptir, eski bir volkanik arazi üzerine kurulmuştur ve etrafı 4 kilometrelik surlar ile çevrilmiştir. Akropol’de bulunan, Anadolu’nun en eski Dor tapınaklarından biri olan Athena Tapınağı, denize nazır muhteşem bir manzara sunmasının yanısıra mimari açıdan Dor (Yunan) ve İon (Anadolu) özelliklerini yansıtır ve Ege’de iki farklı yakanın kültürel bir sentezini meydana getirir. Edremit Körfezi’nde gün batımı izlemek istiyorsanız Athena Tapınağı ilk akla gelen yerdir ki denize doğru inildikçe, agora olarak bilinen çarşıyı, gymnasium olarak bilinen düşünsel ve bedensel eğitim merkezini, tiyatroyu, , bouleuterion olarak bilinen kent meclisi binasını ve nekropol olarak bilinen antik mezarlıkları görebilirsiniz.
ÇANAKKALE AYNALI ÇARŞI
1889 yılında, 2. Abdülhamid’in padişahlığı sırasında, şehrin önde gelen yahudileri tarafından yaptırılan, Çanakkalesavaşları sırasında bir halk türküsüne ilham veren, Evliya Çelebi’nin “Seyahatname” isimli eserinde yer bulan Aynalı Çarşı, İstanbul’da bulunan Mısır Çarşısı’nın minyatürü olarak kabul edilmektedir.
ÇANAKKALE DENİZ MÜZESİ
1462 yılında, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan ve Çanakkale Savaşları sırasında kullanılan silahların içinde bulunduğu Deniz Müzesi’nin içerisinde, silahlara ek olarak, Çanakkale Deniz Zaferi’nin kahramanı olarak kabul edilen Nusret Mayın Gemisi’nin orjinal boyutlarında olan maketi bulunmaktadır.
ÇANAKKALE ARKEOLOJİ MÜZESİ
Truva, Assos ve Parion bölgelerinde yapılan kazılar sonucunda, antik şehirlere ait olduğu belirlenen bulgular ile Polyksena Lahiti gibi birçok önemli eserin sergilendiği müze, Çanakkale gezi programınızın olmazsa olmazı olarak adlandırılabilir.
TRUVA ANTİK KENTİ
Antik medeniyetlerin kalbi kabul edilen, tarihsel süreci içerisinde, Truva, Troya, Troia, İlion ve Vilusa gibi isimler ile bilinen, 1988 yılında dünya miras listesine alınan, 1996 yılında milli park statüsü alan, Kazdağları eteklerinde bulunan Truva Antik Kenti içerisinde filmlere konu olan ünlü Truva atını görebilirsiniz. Truva Antik Kenti, Çanakkale’nin Tevfikiye Köyü yakınlarında bulunmaktadır ve 10 yıl boyunca süren bir savaş nedeniyle efsane haline gelmiştir ki ziyaretçilerini, dünyada başka bir eşi olmayan bir tarih yolculuğunun içine sürükler. Truva Antik Kenti’nin içerisinde, üst üste kurulan 9 farklı kent yapısını, büyük savaşlara tanıklık eden meydanları ve yangınlar tarafından yerle bir edilen kentleri ziyaret edebileceğiniz gibi kazılar sonucu ortaya çıkarılmış olan adak kuyusu, Athena Mabet yeri, II. Truva’nın meşhur rampalı kapısı, dini mekanları, kurban kesme yerleri, Hellenistik devirden kalma sunak yerleri, Roma hamam kalıntısı, taş köprüleri, tiyatroları, mermer kitabeleri ve sütunlar da mimari özellikleri ile dikkat çeken yerler arasındadır.
BOZCAADA
Tenedos ismi ile de bilinen, Çanakkale’nin bir ilçesi olan ve kuzeyinde Semadirek, kuzey-batısında Limni, güneyinde Midilli, kuzey-doğusunda Gökçeada ile komşu olan Bozcaada, toplamda 40 km2 lik bir büyüklüğe sahiptir. Ege Denizi sınırları içerisinde bulunan, ülkemize ait olan iki adadan birisi olan Bozcaada’da yüksek tepe ve orman yoktur ancak 40 mil uzunluğu olan, adanın en yüksek tepesi olarak kabul edilen ve çevreyi kontrol edebilmeyi sağlayan Göztepe nedeniyle Bozcaada ismi verilmiştir. Ada içerisinde bulunan Yalı Cami, Alaybey Cami, günümüzde park olarak kullanılan Namazgah ile tarihi çeşmesi, 1870 yılında inşa edilmiş üç nefli Meryem Ana Kilisesi, Osmanlı Dönemi’ne ait eserlerden bazıları olarak bilinmektedir. Bunlara ek olarak, adada ziyaret edilmesi gereken diğer yerleri ismen belirtmek gerekirse; Şarap Fabrikaları, Rüzgar Santrali, Bozcaada Bağları, Alaybey Cami, Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi, Göztepe, Habbele, Çamlık piknik alanı, Namazgah Çeşmesi, Ada Evleri, Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Merkezi, Tuz Burnu, Köprülü Mehmet Paşas Cami, Ayazma Yat Limanı, Mermer Burnu, Polente Deniz Feneri şeklinde sıralama yapabiliriz.
Bu güzel ada hakkında daha fazla bilgi “Bozcaada’da Gezilecek Yerler” başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.
Bunların dışında Çanakkale’de görmeniz gereken yerler; Gökçeada (İmroz), Parion (Biga), Parion Artemisi, Parion Kentauros Triton, Troia Salonu, Assos Salonu, Dardanos Tümülüsü Salonu, Afrodit Heykelciği, Polyksena Lahti, Hadrian Heykeli, Gelibolu Mevlevihanesi, Seyit Onbaşı Anıtı ve Mecidiye Tabyaları, 57 Alay Şehitliği, Şahindere Şehitliği, Alçıtepe Köyü Sargıyeri Şehitliği, Yahya Çavuş Anıtı ve Şehitliği, Kaymakam Yarbay Hasan Bey Şehitliği, Mehmetçiğe Saygı Anıtı, Kanlı Sırt Anıtı ve Kitabesi şeklinde sıralanabilir.
Yorum yap