Çıldır Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi’nde 132 km2 alanı kapsayarak en büyük tatlı su ve en büyük ikinci gölüdür. Deniz seviyesinden yaklaşık 1959 metre yükseklikte, lav akıntısı ve molozlar tarafından oluşturulmuş doğal bir set gölüdür. Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde yer alan bu göl sayesinde yöre halkı tüm gelirini neredeyse buradan elde etmektedir. Çıldır Gölü’nde kış aylarında festivaller düzenlenirken yaz aylarında çevresinde bulunan restoranlarda gölden tutulan balıklar pişirilir ve servis edilir.
Çıldır Gölü Hakkında Bilgiler / Gezi Rehberi Tadında
Çıldır Gölü, Tersiyer adı verilen dönem içerisinde 65 milyon yıl öncesinde meydana geldiği düşünülmektedir. Üçüncü zaman dönemleri içerisinde meydana gelen bu göl, kuzey ve güney taraflarında milli, kumlu ve çakıllı bir yapısı mevcuttur. Volkanik toprak yapısına çok sık rastlanırken lav akıntısı ve moloz mahrutu tarafından meydana gelen doğal bir set gölüdür.
Çıldır Gölü’nün en derin noktası yaklaşık 49 metredir.
Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su gölü olan Çıldır, öylesine temiz ki hem yüzüp hem de suyunu içebilirsiniz.
Burada yaşayan yerli halk geçiminin tamamını neredeyse balıkçılıktan yürütmektedir. Çıldır Gölü’nde yılın 4 mevsimi balıkçılık yapılabilmektedir. Gölde genellikle sazan türü balıklar bulunmaktadır.
Gölün etrafında sert bir tabaka bulunduğu için yaygın bir bitki örtüsü bulunmamaktadır. Gölün çevre köylerinde yer alan otlak alanlarda hayvancılık yaygın olarak yapılmaktadır. Bu sebeple yaz aylarında buraya gittiğiniz zaman yaygın bir bitki örtüsü beklemeniz yanlış olur.
Çıldır Gölü’nde Ne Yapılır?
Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde yer alan Çıldır Gölü’nde hem yazın hem de kışın turizm yaygın olarak görülmektedir.
Yaz aylarında yaygın bir bitki örtüsü bulunmamasına rağmen burayı ziyarete gelen insanlar piknik ve ya göl çevresinde bulunan restoranlardan sazan balığının tadına bakmaktadır. Onun yanı sıra yaz aylarında gölün yeşilimsi ve mavimsi görünümünde foto-safari yapabilir, çevresinde doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.
” Özellikle hatırlatmak istiyoruz ki, burada piknik yaptığınız zaman çöplerinizi lütfen ortalık yerde bırakmayın. Milli Bayramlarımız sonrasında Çıldır Gölü’nün doğal görünümü ortadan kayboluyor sadece halkımızın ortalığa bıraktığı çöpler gündem konusu oluyor. Bu sebeple çöplerimizi lütfen gerekli yerlere atalım. “
Ardahan ve Kars il sınırlarında yer alan Çıldır Gölü, Türkiye’de kış aylarında tamamen donan tek göl olarak bilinmektedir. Bu sebeple kış aylarında burada balık avcılığı yapmak isteyen yöre halk buzul tabakaları kırıp avlanırken, sabah tekrar geri geldikleri zaman o kırdıkları tabakalar gece geri buz ile kapanmaktadır.
Çıldır Gölü’nde kış aylarında Çıldır Gölü festivali düzenlenmektedir. Her yıl buz ile kaplı olan gölün üzerinde atlı kızaklar ile yarış yapılmaktadır. Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan ve Kırgızistan gibi ülkelerden gelen katılımcılar ile şölen tadında bu yarışlar izlenmektedir. Çıldır Gölü festivali kış aylarında özellikle Aralık ve Şubat aylarında düzenlenmektedir. Özetle;
Kış aylarında festivale katılabilir ve ya yöre halkının turistler için hazırlamış olduğu atlı kızak turlarına katılabilirsiniz. Dört mevsim boyunca süren balık avcılığını izleyebilirsiniz.
Yaz aylarında gölün çevresinde doğa yürüyüşü, foto-safari, balık avcılığı ve ya göl manzarasına karşı restoranda keyifli anlar geçirebilirsiniz.
Çıldır Gölü Efsanesi
Çıldır Gölü’nün bugünki bulunduğu konumun çevresinde Akçakale adında bir şehir bulunuyormuş, günlerden bir gün Akçakale beyinin oğlu ile arkadaşları birlikte ava çıkmıştır. Beyin oğlu ile arkadaşları dört bir tarafa dağıldıktan sonra birbirlerini tekrar bulamamış. Beyin oğlu bir alageyiğin peşine takılırken, arkadaşları da o sırada bu beyin oğlunu aramaya başlamış.
Çocuklar uzun bir arayışın sonunda bitkin düşmüş, Akçakale’ye geri dönmeye karar vermiş. Akçakale’ye döndükten sonra bütün bu olanı biteni yerli halka anlatmış ve herkes çok üzülmüş. Uzunca bir bekleyişin ardından beyin oğlu hala şehrin yolunu tutmayınca herkes bir üzgünlük içerisindeymiş.
Beyin, bir oğlu ve bir de kız kardeşi varmış. Kız kardeşi abisini çok sevdiği için onun baktığı atlara artık kendisi bakmaya başlamış. Sürekli olarak her gün atları besleyen kız kardeş abisinin yolunu her gün gözlüyormuş. Beyin oğlu, şehrin yolunu bir turlu bulamayınca bir tane akarsuyun yanına kıvrılmış, uzun bir uykuya dalmış.
Akarsuyun bulunduğu yerde Şeytan Kalesi diye başka bir şehir bulunuyormuş. Şeytan Kalesi beyinin güzel kızı burada dolanırken, çocuğu görmüş ve ona aşık olmuş. Buranın beyi hemen askerlerini göndermiş, çocuğu buradan aldırtmış. Kızından önce beyi bu küçük çocuğa ceza vermek için zindana kapatmış. Kız aşık olduğu çocuğu göremediği için babasına şöyle demiş; “baba bırakın cezasını ben vereyim”, bunun üzerine at bakım bölümüne çocuk yerleştirilmiş.
Kız, çocuğa aşık olduğunu ifade etmesine rağmen kaybolan beyin oğlu sürekli olarak ailesini düşünüyormuş ve sadece buradan kaçmak istiyormuş. At bakım çiftliğinde bakım yaparken atlardan birisini kaçırmış, Akçakale’nin yolunu tutmuş. Yöre halkı beyin oğlunu gördüğü zaman herkesi bir mutluluk sarmış, kız kardeşi de atları sulamak için büyük bir çeşmenin önündeymiş.
Abisinin geldiğini gören kız kardeş 40 çeşmenin tamamını açık unutmuş ve abisinin boynuna atlamıştır. Bölge halkı ve kız kardeş sevinirken 40 çeşme sürekli olarak akmış, Çıldır Gölü’nü oluşturmuştur.
Çıldır Gölü efsanesi hiç değişmeden uzun yıllar boyunca ağızdan ağıza anlatılmaktadır. Çeşmelerinde baya gürül gürül aktığını anlamış olduk.
Çıldır Gölü Nerede?
Kars ve Ardahan il sınırları içerisinde yer alan Çıldır Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Çıldır Gölü’nün kuzeybatısında Ermenistan, kuzeydoğusunda Gürcistan ve güneyinde ise Kars bulunmaktadır.
Çıldır Gölü’ne Nasıl Gidilir?
Çıldır Gölü festivaline gitmek için yola çıktıysanız kesinlikle doğu ekspresini kullanarak ulaşmalısınız. Ankara’dan kalkan tren ile öncelikle Kars’a ulaşın, buradan Çıldır Gölü’ne geçebilirsiniz.
Kars ile Çıldır Gölü arası yaklaşık 70 kilometredir. Kars’tan yola çıkarak Çıldır Gölü’ne ulaşmak isterseniz yaklaşık 40 – 45 dakika sürmektedir. Ardahan ve Kars otogarlarından bu göle hareket eden minibüsler bulunmaktadır.