Bursa denildiği zaman son yıllarda akla gelen ilk yerlerden birisi de Yıldırım ilçesine bağlı olan “Cumalıkızık Köyü” gelmektedir. Özellikle bozulmamış tarihi dokusuyla geleneksel Osmanlı evlerinin güzelliğiyle dikkat çeken “Cumalıkızık“, geçmişe yolculuk yapmak isteyen ziyaretçilerine büyüsünden kurtulamayacakları bir ortam sunmaktadır. Bursa’ya gezi planlayan ziyaretçilerin mutlaka listenin başlarına eklemelerini tavsiye ettiğimiz Cumalıkızık Köyü hakkında gitmeden önce bilmeniz gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Cumalıkızık Köyünün Tarihi
Bursa’nın fethinden sonra Bursa’ya gelen Türklerin ilk yerleştiği bölgeler bugün “Kızık” köyleri olarak adlandırılmaktadır. Bu köyler arasında tarihi dokusunu güçlü bir şekilde koruyabilmiş olan Cumalıkızık, bünyesinde barındırdığı yaklaşık 200 konut ile Osmanlı sivil konut mimarisini günümüze taşımasıyla dikkat çekiyor. Köyde tahrip olmuş diğer evler de aslına uygun olarak restore edilmeye devam ediyor. Son yıllarda Türkiye’nin yanı sıra dünyada da dikkat çeken köy, Bursa’daki önemli turizm merkezlerinden biri haline gelmiş bulunmakta. Son yıllarda ünü gittikçe artan köy, 2014 yılında “UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi“ne alınmıştı.
Cumalıkızık Köyünün kuruluşu ise Bursa’nın fethinden sonra yaklaşık olarak 1350’lere kadar gitmektedir. Aynı zamanda köyle ilgili tarihi eserlerin sergilendiği bir müzenin yer aldığı köy, birçok tarihi film ve dizilere de ev sahipliği yapmaktadır.
Cumalıkızık Nerede? Cumalıkızık’a Nasıl Gidilir?
Bursa merkeze yaklaşık olarak 14 km mesafede bulunan Cumalıkızık Köyüne ulaşım son derece kolaydır. Özel araba ile gidecekler Bursa merkezden trafik durumuna bağlı olarak yaklaşık olarak 20 dakikada köye ulaşabilir. Köy, Ankara-Bursa karayolunun Uludağ eteklerine bakan yönünde 3 km kadar yukarıdadır. Köye ulaşım kolay olsa da köy içinde arabayla dolaşmak mümkün değildir. Bu nedenle köyün girişinde otoparklarda araçlarınızı park edebilirsiniz.
Toplu taşıma araçlarıyla Cumalıkızık Köyüne gidecekler için Kent Meydanı olarak bilinen yerden tek bir minibüs ile köye kadar gidebileceklerini hatırlatalım. Bir diğer alternatif olarak Bursa merkezden Bursaray’a binerek köye 5 dakika minibüs uzaklığındaki Değirmenönü durağında inilebilir.
İstanbul’dan Cumalıkızık’a gitmek isteyenler için net olarak bir mesafe söyleyemesek de ortalama olarak 150 Km’lik bir yoldan bahsedebiliriz. Yine kafanızda bir rakam canlanması için Pendik-Cumalıkızık arasının tam olarak 120 Km olduğunu hatırlatalım. Gördüğünüz gibi özellikle İstanbul’dan bu köyü ziyaret etmek istenlerin günübirlik bir şekilde gezi yapmak mümkün olmaktadır.
Cumalıkızık Köyünde Gezilecek Yerler Nelerdir?
Öncelikle Cumalıkızık’da her yerin ve evin görülmeye değer olduğunu belirtelim. Köyün her köşesi sizlere tarihi bir yolculuk yaptırmakla birlikte kendinizi köylülerin sıcak muhabbetine kaptırmış olmanız da olası bir durum. Birbirinden güzel görünen Osmanlı evlerinden gerçekten de ilgi çekici fotoğraflar çıkarmanız mümkün olduğundan buraya gelirken fotoğraf makinenizi yanınıza almanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
Köy sokaklarının taşlarla döşenmiş olması ve bol yağmurlu günlerde olası su taşkınlarını engellemek adına yolların ortasında yapılan su yolları dikkatinizi mutlaka çekecektir. Köyün girişi aslında bir yokuşun başı olduğundan yukarı doğru biraz yürüş yapmak zorunda kalacaksınız.
Köyde size görmenizi tavsiye edecekleri ilk yerlerden biri de yaklaşık 60 santim genişliğinde olan “Cin Aralığı” olacaktır. Gerçekten de ancak geçebileceğiniz kadar aralığı olan “Cin Aralığı”ndan geçmek ve orada bir hatıra özçekimi yapmak bir gelenek haline gelmiş durumda 🙂
1600’lü yıllarda Selçuklu mimarisine uygun olarak ahşaptan yapılan Cumalıkızık Camii, köyde ziyaret edilmesi gereken tarihi yapılardan biridir.
Bilmiyorum hatırlar mısınız; bir zamanlar Türkiye’de oldukça popüler olan “Kınalı Kar” dizisi de Cumalıkızık’ta çekilmişti. Dizide mekan olarak en çok dikkat çeken konak bugün restoran olarak hizmet vermektedir. Diziyi hatırlayanlar için o konak görülmesi gereken yerlerden biri olabilir.
Köyle ilgili tarihi eserlerin sergilendiği köy müzesi de ziyaret edilip köyün yaklaşık 700 yıllık kültürel tarihi geçmişiyle ilgili eserler görülmeye değerdir.
Cumalıkızık’ta Ne Yenir? Cumalıkızık Kahvaltısı
Köye ulaştığınızda kahvaltı evlerinin sayısının oldukça fazla olduğunu görebilirsiniz. Bursa’da kahvaltı denildiğinde akla gelen ilk yerlerden biri olan köyde sabah kahvaltı yapabileceğiniz onlarca mekan bulunmaktadır. Lezzetli bir köy kahvaltısı tatmak isteyenlerin mutlaka yapması gereken etkinliklerden biri de “Cumalıkızık kahvaltısı” yapmadan dönmemektir 🙂 Kahvaltıyı kışın yapacak olursanız sobanın üstünde kızarmış ekmeklerin tadına da bakma şansını yakalayabilirsiniz.
Kahvaltı dışında köyün meşhur yiyeceklerinden biri de gözlemedir. Kahvaltı saatleri dışında Cumalıkızık’ta gözlemelerin tadına bakabilirsiniz.
Köylülerin tamamen organik bir şekilde ürettikleri reçellerin tadına da bakılmalı. Özellikle ahududundan yapılan reçeller köyle özdezleşmiş haldedir.
Cumalıkızık’a Ne Zaman Gidilir?
Son 10 yılda oldukça ünlenen köy, son yıllarda çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Yıl boyunca hafta sonları yoğun bir ziyaretçi akınına uğrayan köye özellikle yaz aylarında ciddi bir turist gelmektedir. Yaz aylarında hafta sonu yapacağınız köy ziyaretinde oldukça kalabalık bir ziyaretçi akınına denk gelme ihtimaliniz oldukça yüksek olduğundan sakin bir gezi yapmak isteyenlerin ziyaretlerini mümkünse ilkbaharda hafta içi yapmalarını tavsiye ederiz.
Cumalıkızık’ta Yapılacak Şeyler?
- Köy kahvaltısı yapmak.
- Gözlemelerin tadına bakmak.
- Cin Aralığı’nda özçekim yapmak.
- Köy müzesini gezmek.
- Köyün 400 yıllık camisini ziyaret etmek.
- Sizleri geçmişe götürecek evleri ziyaret etmek.
- Köyün meşhur konaklarını gezmek.
- Köyde satılan organik ürünlerden satın almak.
- Köyle ilgili otantik eşyaları satın almak.
Bursa’da şurayı da gezmelisiniz: Yeşil Türbe
Yorum yap