Kubbetül İslam olarak da bilinen Ahlat, binlerce yıllık Türk mezar geleneğinin en nadir örneklerini barındırmaktadır. İlçede birbirinden kıymetli birçok camii ve kümbet bulunmaktadır. Burada bulunan yapıların en dikkat çekenlerinden biri de “Emir Bayındır Kümbeti” olmaktadır.
Dünyada İki Örnekten Biri: Emir Bayındır Kümbeti
Eser 1481 yılında Akkoyunlu Rüstem Bey’in oğlu Emir Bayındır adına yaptırılmıştır. Tamamı kesme Ahlat taşıyla yapılmış olan kümbet, aynı isimle anılan mescidin 2 metre kadar güneyine inşa edilmiştir. 6.5 metre çağında kare bir kaide üzerine inşa edilen kümbetin diğer yapılardan ayrılan en önemli özelliği ise bir bölümünün sütunlu bir planla açık bir şekilde yapılmış olmasıdır. Bu özellikleri baz alındığında dünyadaki iki kümbetten biri olarak kabul görür.
Duvarlarında geçen ifadelerde işçisinin “Baba-Can” adlı biri olduğu geçmektedir. Bu nedenle araştırmacılar kümbetin “Baba-Can” adlı yerel bir usta tarafından yapıldığı görüşünü savunmaktadır.
Kuzey tarafında iki taraflı olarak beşer basamaklı merdivenler bulunmaktadır. Girişin her iki yanında da sütunlar yer almaktadır. Hem kümbetteki süslemelerin işlemeleri hem de diğerlerinden farklı olarak sütunlarla yapılmış olması Emir Bayındır Kümbetini ilgi çekici hale getirmiştir. Yapı hem tarzı, yanında mescidinin de bulunması, zarif mimarisi ve eski ilçenin tam merkezinde yer alması nedeniyle Ahlat’ın simgesi haline gelmiştir.
Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan kümbet ile medrese birçok defa onarımdan geçmiş ve bugün ücretsiz bir şekilde ziyarete açılmıştır.
Emir Bayındır Kümbeti Nerede? Nasıl Gidilir?
Bu zarif desenli kümbet Ahlat ilçesinde bulunmaktadır. Ahlat’ın merkez mahallelerinden olan İkikubbe mahallesi içinde yer alan görkemli “Meydanlık Mezarlığı”nın hemen yanında bulunmaktadır. Kümbeti ziyaret etmek istenlerin “Google konumu“na göz atmalarını tavsiye ediyoruz. Bu tarihi ilçe ise hemen Bitlis-Ağrı-Van yolunun üzerinde bulunmaktadır. Bu yol üzerinden kolay bir şekilde ilçeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Bitlis-Van illerinden otobüslerle buraya gelmeniz mümkündür.
Burayı ziyaret etmek isteyenlerin bu tarihi ilçedeki diğer önemli yapıları gözden kaçırmamaları için “Ahlat’ta Gezilecek Yerler” başlıklı yazımızı okumalarını tavsiye ediyoruz.
Yorum yap