Gökova’da Gezilecek Yerler

Muğla’dan sonra yaklaşık 28 km sonra Akyaka Kavşağından dönüp ulaşabilirsiniz.

Akyaka Kavşağından hemen aşağıya doğru inmeden önce kenardan muhteşem Gökova Körfezine bakıp fotograflamak güzel bir anı olacaktır.

Gökova’da Gezilecek Yerler

1. Plajlar ve Koylar

Buraya kadar gelmişseniz şüphesiz ki sizle yapmanız gereken şey olarak Gökova’nın birbirinden muhteşem koylarını ve plajlarını ziyaret etmeniz tavsiye edilecektir. Muhteşem bir doğanın tam ortasında yeşil ve mavi denizin tertemiz halini görebileceğiniz plajlarda yüzmenin ve güneşlenmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

2. Azmak Nehri

Doğayı sevenlerin mutlaka gezmesi gereken bir başka yer ise bakir kalmış ender yerlerden olan Azmak Nehri olmalıdır. Suyunun yaklaşık %60’ı sodadan oluşan nehrin cilde iyi geldiği ve güzelleştirdiği yöre halkı tarafından anlatılmaktadır. Yazın bunaltıcı sıcaklığında suyunun ortalama sıcaklığı 5 derece olan nehir bazı noktalarda 8 metreye kadar derinliğe ulaşmaktadır. Nehirin çeşitli noktalarında kanolar kiralayıp gezme imkanınız varken aynı zamanda tekne turlarına katılarak yaklaşık 30 dakika boyunca kendinizi doğanın güzelliği ortasında bulabilirsiniz.

3. Okaliptus Yolu

Türkiye’nin en güzel manzaraya sahip yollarından biri olarak kabul gören “Okaliptus Yolu”, bataklık alanları kurutmak amacıyla 1930’lu yıllarda dikilen Okaliptus ağaçlarıyla kaplıdır. Yeşil ağaçlarla doğal bir tünel havası veren bu yolda yürümek ve muhteşem manzaranın keyfini sürmeyi kim istemez ki?

Gökova’da Nerede Kalınır?

Körfeze indikten sonra kalınabilecek Apart Otel ve pansiyonlar oldukça boldur. Muğla mimarisinde yapılmış ahşap ağırlıklı binalarda keyif içinde konaklama imkanınız olabilir.Otelde kalmak isterseniz orman ile denizin birleştiği noktada Yücelen Oteli sizlere önerebilirim.

Kamp yapmak isterseniz de orman içinde herşeyi içinde barındıran alana sahip.

Gökova’da Ne Yapılır?

Gökovalının sahil şeridi diğer yerlere göre farklılıklar gösterir. Kumsalın olduğu şeritin 12 ay boyunca kumu ıslak ve serttir. Yere uzandığınızda üzerinize fazla yapışmaz. Kumsal bitince hemen orman başlar. Ormana girmek için kapıdaki güvenlik görevlisine belirli bir ücret ödemeniz gerekmektedir.

Ücretsiz geçmek istiyorsanız “yukarıda kamp yapıyorum her seferinde paramı ödeyeceğim” diyerek geçme şansınız olabilir. Yalnız bu sizin inandırıcılığınıza kalmıştır.

Orman kısmında irili ufaklı koylar vardır. Buralarda deniz epey derindir. İyi yüzme bilmeyenlerin kumsal kısmından denize girmeleri daha doğru olacaktır.

Orman tarafından denize giriyorsanız yunuslarla beraber yüzme şansınız da olabilir. İnsan canlısı bu yaratıklar size denizde eşlik edip çeşitli numaralar yaparlar.

Sabahları iskeleden kalkan teknelerle çevre koy ve adaları gezmeniz mümkündür. Özellikle Sedir Adası’nın sahil ve kumuna bayılacaksınız. Buradaki kum, bir rivayete göre Kleopatra tarafından getirtilmiştir. Günümüzde azalan bu ilginç kumu korumak için sahilden çıkarken duş almanız zorunludur ve terlikle buraya giremezsiniz. Bu kum organik olup haraket etmektedir. Bu yüzden de çok değerlidir. Çok yakınlarında bir ev yaptıran eski devlet büyüklerimizden birisi evinin önüne buradan kum çektirmiştir.

Gökova bir çok yere yakındır. Muğla ve çevre ilçelere ulaşımınız zahmetsiz olacaktır.

Gökova’da Ne Yenir?

Orman alanı içindeki kafelerde sabah kahvaltısı yapmanızı şiddetle öneririm. Sabahın erken saatlerinde karabiber ağaçlarının arasından geçerek ,bol oksijen eşliğinde bir yürüyüşün ardından varacağınız cafelerde kuşbakışı körfez manzaralı leziz bir kahvaltı yapmanızı öneririm.

Azmak kenarında ve de üzerine kurulmuş olan lokantalarda leziz balıklar yemeniz mümkündür. Bunların içinde ünü her tarafa yayılmış Hasan’ın Yeri, benim sizlere tavsiyemdir. Hafta sonları mutlaka yer ayırtılması gerekir.

Azmak kenarında olduğundan etrafta bolca ördek vardır. Yemeğinizi yedikten sonra azmak üzerindeki salıncaklarda kahve ya da çayınızı içmeniz size unutulmaz anlar yaşatacaktır.

Bu lokantalarda çok fazla meze aramanız sizi hayal kırıklığına uğratacaktır.Hele de Ayvalık’tan buraya geldiyseniz, bir kabusa bile dönüşebilir. Bu lokantalarda hedefiniz balık olmalıdır. Yöreye özgü olan lagos balığını mutlaka tatmalısınız. Lagosun şişi ve buğlamasını yemezseniz lezzet kültürünüzde önemli bir eksiklik kalacaktır.

Deniz ürünleri dışında et yemek te mümkündür. Coğrafyası gereği keçi, bu bölgede yaygın olarak beslenir.

Keçi peynirini ızgaranın üzerinde denemenizi öneririm.Kızarmış köy ekmeği ile birbirlerine çok yakışırlar.

Akyakaya 28 km uzaklıktaki Muğla’da kuyu kebabı yemeniz de mümkündür.

Hazır Muğla’ya gitmişken pazardan börülce ve Muğla’nın meşhur biberinden almayı unutmayın.

Nadir olarak bulunan sebzeli pidesinin de tadına bakabilirsiniz.

Son söz olarak sakin ve huzurlu bir ortam arıyorsanız, doğa yürüşleri yapmaktan zevk alıyorsanız, Gökova sizin için biçilmiş kaftandır.

İlgili Yazılar