Ankara

Hacı Bayram Camii (Tarihi, Hakkında Bilgi, Ulaşım, Nerede)

Hacı Bayram Camii, Hacı Bayram Cami, Hacı Bayram Camii nerede, Hacı Bayram Camii nasıl gidilir, Hacı Bayram Camii tarihi, Hacı Bayram Camii kim yaptı

Hacı Bayram Camii, Ankara‘nın Ulus semtinde sade ve özgün atmosferiyle hem maneviyata hem de eski tarihe önem gösterenleri kendisine hayran bırakıyor. Cami dışarıdan bakıldığı zaman sade ve özgün yapısı ile ziyaretçileri aldatmasına rağmen içerisine girildiğinde binbir çeşit ince ayrıntısıyla gezginlerin gözlerini kamaştırmaktadır.

Hacı Bayram Camii kim yaptırdı, kim yaptı, yaptırılma amacı, ulaşımı, ziyaret saatleri, en belirgin özelliği gibi merak ettiğiniz tüm soruların cevabını şimdi öğreneceksiniz.

Hacı Bayram Camii Tarihi

Ankara’nın Ulus semtinde yer alan Augustos (Ogüst) Tapınağı’nın hemen bitişiğinde yer alan Hacı Bayram Camii, ilk yapılış tarihi hicri takvime göre 831 yılı (1427/28) yıllarında Mimar Mehmet Bey tarafından yapılmıştır.

Mimar Mehmet Bey tarafından yapılan cami kim tarafından yaptırıldığı konusunda net bilgiler bulunmamaktadır. Caminin mihrap duvarına bitişik olan Hacı Bayram Veli Türbesi’yle cami adını buradan almıştır.

Hacı Bayram Veli 1352 yılında Ankara’nın Solfasol Köyü’nde dünyaya gelmiştir. Numan-bin Koyunluca Ahmed asıl adıdır. Bayrami tarikatının kurucusu olan Bayram Veli, Ankara ve Bursa’da tahsilini tamamlamış, Şam ve Hicaz’a giderek buralarda üç yıl görev almış, Ankara’ya geri döndükten sonra tarikatını kurarak binlerce mürid toplamıştır. 1429 yılında vefat ederek türbesi camii içerisinde bulunmaktadır.

Hacı Bayram Camii, 1714 yılında Hacı Bayram Veli’nin torunlarından biri olan Mehmet Baba tarafından tamir işlemleri yaptırılmıştır. Ankara Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde son olarak orijinalliği bozulmadan tekrardan restore işlemi edildikten sonra 14 Şubat 2011 yılında cami ibadete açılmıştır.

Hacı Bayram Camii Hakkında Bilgiler

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından orijinalliği bozulmadan restore işlemleri sürdürülürken kuzey ve batıda yer alan son cemaat yerlerine ilaveler edilerek kapalı alanda dört bin beş yüz (4500), açık alanda bin beş yüz (1500) kişinin ibadet edilmesi sağlanmıştır.

Hacı Bayram Camii sade ve özgün mimarisiyle 17 ve 18. yüzyıl camilerinin karakteristik özelliklerini taşımaktadır.

Taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatıya sahip olan cami dikdörtgen bir plana sahiptir. Hacı Bayram Camii’nin zemin katında 437 metrekare, üst katında yer alan mahfil kısmında 263 metrekarelik ibadet alanı bulunmaktadır.

Cami dışarıdan bakıldığı zaman sade görünmesine rağmen içerisine girildiğinde oldukça ilgi çekici süslemeler yer alır. Çini süslemeleri, ahşap ve ahşapların üzerine kalem işi süslemeler bulunur. Hem eski hem de yeni süslemeleri görebileceğiniz bu camide 1940 yılında yapılan onarımla birlikte pencerelerin alt hizasından üst hizasına gelene kadar mavi-beyaz çini süslemeleri ile kaplanmış, üst hizasında çinilerin bitişinden sonra el işiyle palmetli süsleme kuşağı yapılmıştır.

Cami içerisinde yer alan süslemelerin yazı kuşağında Besmele’den sonra Inna Fetahna Leke süresi yazılmış, surenin devamında ise “Ketebehü el fakir eş-Şeyh Muhammed” şeklinde imza atılmış fakat tarih belirtilmemiştir.

Kare planlı, sekizgen taburlu ve üzeri kurşun kubbe ile örtülü olan Hacı Bayram Veli Türbesi ise 1429 yılında tarihlenmiştir. Hacı Bayram Camii bahçesi içerisinde yer alan bir diğer türbe ise sekizgen planlı olan 18. yüzyıla ait olan Osman Fazıl Paşa Türbesi’dir.

Hacı Bayram Veli Türbesi 15. yüzyıla ait Ankara türbelerinin en güzel örneklerinden biridir. Ahşap kullanılarak yapılan türbenin iç ve dış giriş kapıları Ankara Etnografya Müzesi’nde sergilenmektedir.

Hacı Bayram Camii en belirgin özelliğinden birisi çilehane bulunmasıdır. Hacı Bayram Veli Türbesi’nden ismini alan cami; Bayramilik’te manevi olgunluğa erişmek için kırk gün süre ile insanlardan ayrılınır, çile odasına geçerek, Allah’ı düşünür, O’na ibadet ederek, O’nu zikrederek, az yemek yiyerek ve az konuşarak asıl amaç Allah düşüncesi üzerine yoğunlaşmaktır.

Hacı Bayram Veli Camii’nin alt katında bu amaç doğrultusunda inşa edilmiş bir çilehane mevcuttur.

Hacı Bayram Camii Nerede ve Nasıl Gidilir?

Hacı Bayram Cami, Ankara’nın Altındağ ilçe sınırlarında yer alan Ulus semtinde yer almaktadır. Bu dini yapıya ulaşabilmek için otobüs ve minibüs seferlerini kullanabilir, hızlı bir ulaşım için metroyu tercih edebilirsiniz.

Ulus Meydanı’na hareket eden toplu taşıma araçlarını kullandıktan sonra meydan durağında inin, Hisar Park’ı caddesine doğru yönelin, bir süre ilerledikten sonra Hürriyet Caddesi tarafında doğru ilerleyin çevrenizde yer alan yön tabelalarını zaten göreceksiniz.

Hacı Bayram Camii ibadet saatleri arasında ziyarete açıktır, ibadet için değilde dini yapıyı incelemek için gelenlerden herhangi bir ücret talep edilmiyor.

Yorum yap