Müzik konserleri ve opera gösterilerinin eksik olmadığı bir ülkeden bahsediyorum. Sokakları ve caddeleri kültür, sanat ve tarih ile dolu her köşesi görülmeye değer. Nereden bahsettiğim hakkında biraz fikir sahibi oldunuz mu? İşte o beş dakikadır düşündüğünüz ülke Avusturya, Viyana ise yaklaşık iki milyon nüfusu ile başkenti. Avusturya – Macaristan İmparatorluğu kraliyet dönemlerinde başkent Viyana’ya kazandırılan görkemli sarayları gezdiniz mi? 600 yıl boyunca Habsburg Hanedanlığı’nın resmi konutu olan Hofburg Sarayı mükemmelden daha öte.
Viyana’nın saraylar şehri olduğundan söz etmeme gerek yok diye düşünüyorum, bu sarayların en görkemlisi ve büyüleyicisi olan Hofburg İmparatorluk Sarayı giriş ücreti, tarihi ve kısadan notlar paylaşalım, böylelikle bu eşsiz güzelliği herkesin görmesini sağlayalım.
Hofburg İmparatorluk Sarayı Tarihi
13. yüzyıldan günümüze kadar taşınan görkemli bir saraydan bahsediyoruz. Avusturya ve Avusturya – Macaristan İmparatorlukları’nın kışlık konut olarak kullandığı Hofburg Sarayı, 1275 yılında Avusturya Dükü’nün konutu (evi) olarak yapılan bir tür kaledir.
1275 yılında inşa edilmesine rağmen döneminin en önemli kalelerinden biri olmaya aday olarak inşa edilmiştir. Avusturya Dükü’nün ailesi güç kazandıkça kalede eş zamanlı olarak güç kazanmıştır.
1275 yılında inşa edilen bu kale zaman içerisinde kral ve kraliçeler tarafından eklemelere ve çıkartılmalara maruz kalmıştır. Örneğin, İmparator I. Leopold Leopoldine Kanadı’nı ekletirken, Amelie Wilhelmine için Amelienburg saray içerisine eklenmiştir.
Hofburg İmparatorluk Sarayı 1918 yılına kadar kışlık konutu ve ülkenin yönetim merkezi olarak kullanılmaya devam etmiş, bu tarihten sonra saray Hanedanlık kontrolü altında resmi demokratik yönetime devredilmiştir. Günümüzde sarayın bir kısmı Avusturya Devlet Başkanlığı binası olarak kullanılmaktadır.
Hofburg Sarayı’nda her döneme ait izleri görebilmeniz mümkündür. Gotik’den tutun Rönesans Dönemini, Barok’dan Rococo’ya ve bir de klasik tarza ait dönemden izler..
Hofburg Sarayı Hakkında Bilgiler
Hofburg Sarayı hem müze hem de devlet binası sadece benim mi ilgimi çekiyor yoksa sizinde ilginizi çekti mi? 60 hektarlık bir alan üzerine inşa edilen dev bir saray, 18 bina, 2.600 oda, bahçe ve avlular…
Sizleri uzun soluklu bir keşif bekliyor. Her köşesi ayrı bir heyecan, her noktası ayrı bir güzellikten bahsediyoruz. Hofburg Sarayı için şehir içinde şehir var diyorlar, tam yerinde bir cümle diyebiliriz.
Hofburg Sarayı oldukça geniş ve kapsamlı olduğu için içerisine girdiğiniz zaman kaybolabilirsiniz. Bu sebeple saraya giriş yaptığınız zaman Türkçe sesli rehber cihazını ücretsiz bir şekilde alabilirsiniz.
Sisi Müzesi, İmparatorluk Daireleri ve Gümüş Eşya Koleksiyonu saray içerisinde kesinlikle görmeniz gereken yerlerin başında gelir. Sarayın içerisi oldukça geniş olduğu için hangi bölümlerin halka açık olduğunu, hangi bölümlerde etkinlikler düzenlendiği, hangisinde konser olduğunu ilk başta maalesef anlayamıyorsunuz.
Sisi Müzesi
İmparatorluk Daireleri herkesin ilgisini çekerken benim en çok ilgimi Elizabeth Sisi’ye ait olan Sisi Müzesi çekti. Kraliçe Elizabeth Sisi güzelliğine ve görüntüsüne oldukça düşkün olduğu için müze içerisinde kraliçeye ait süs eşyaları, kıyafetleri, ilaçları, notları, resimler, şiirleri ve anıları bulunmaktadır.
Hatta müze içerisinde Kraliçe Elizabeth’in 16 yaşında Münih’ten Viyana’ya seyahat ederken giydiği bir kıyafetin kopyası sergilenmektedir.
Sisi Müzesi, Hofburg İmparatorluk Sarayı’nın St. Michel Meydanı’na bakan tarafında yer almaktadır.
İmparatorluk Daireleri
Sisi Müzesi’nden sonra benimde en fazla ilgimi çeken imparatorların odaları oldu. Hofburg Sarayı’nın en ilginç imparatorluk odaları Franz Joseph Evleri’dir. Joseph’in odaları halka açık olarak sergilenirken odalar hiç değişmemiş, olduğu gibi yansıtılmaktadır.
Devasal büyüklükte olan hükümdarların her hafta ziyaretçilerini karşıladığı imparatorun bekleme odası, mitolojik hikayeleri her seferinde konu olmayı başaran Herkül’ü simgeleyen sanat eserlerinin yer aldığı yemek odası, harika modellemelerin yer aldığı Horfburg Sarayı Koruma Odasını kesinlikle görmelisiniz.
XIV. Louis döneminden kalma mobilyalar, porselen vazolar ve tablolar peki sizce bu oda kime ait? İmparatoriçe Elisabeth’in Evin’den söz ediyoruz, Horfburg Sarayı’nın en güzel odası olarak kabul edilmektedir.
Hofburg İmparatorluk Sarayı Gümüş Koleksiyonu
Hofburg Sarayı’nı ziyaret ettiğiniz zaman kesinlikle görmeniz gereken bölüm diyebiliriz. 7.000’den fazla günlük ve seremonilerde kullanılan gümüş eşyaların sergisinden bahsediyoruz.
18. yüzyıla ait doğu Asya porseleni, Franz Joseph’in yemek takımları, 1775’ten kalma Meissen sofra takımı ve 140 kişilik büyük toplantılarda kullanılan yakut sofra takımı. Bu saydığım parçaların paha biçilemez eşyalar olduğunun farkında mısınız?
Gümüş koleksiyonun mutfağa ayrı özel bir bölümü mevcuttur. Bu kısımda orijinal tencere ve tavalar ile birlikte 5.000 kişiye hazırlanan yemeklerde kullanılan tüm ekipmanlar bu odada sergilenmektedir.
Hofburg Sarayı’nın sadece bu üç kısımdan olduğunu düşünmüyorsunuz sanırım, bu özellikle bahsettiğimiz üç kısım kesinlikle görülmesi gereken yerlerdi.
Hofburg Sarayı içerisinde yer alan Stallburg Binası günümüzde İspanyol Binicilik Okulu tarafından kullanılmakta, dünyadaki tek binicilik okuludur. Bir diğer görülmesi gereken kısım ise Hofburgkapella ve Burgkapelle, Viyana Erkek Korosu tarafından bazı özel günlerde klasik müzik konserleri verilen yer.
Hofburg Sarayı’nın en eski bölümlerinden olan Kraliyet Hazineleri, sarayın en geniş binası olarak kabul edilen Albertina Müzesi bu kısımlar da görülmeye değer. Tabii ki bu bölümlerin ne zaman halka açık olduğunu ve nasıl giriş yapıldığı hakkında detaylı bir araştırma yapmalısınız çünkü dilediğiniz her zaman giriş yapamıyorsunuz.
Hofburg Sarayı Ziyaret Saatleri
Hofburg Sarayı ziyaretçi saatleri yılın belli dönemlerine göre değişiklik göstermektedir. Eylül ve Haziran ayları arasında bu eşsiz sarayı gezmek isterseniz giriş saati 09:00 kapanış saati ise 17.30 olarak belirlenmiştir.
Temmuz ve Ağustos ayları arasında gezmek isterseniz giriş saati 09:00 olarak kapanış saati ise 18:00 olarak belirlenmiştir.
Eylül – Haziran için 09.00 / 17.30
Temmuz – Ağustos için 09.00 / 18.00
Hofburg Sarayı Giriş Ücreti
Hofburg Sarayı giriş ücreti ödediğiniz zaman sarayın içerisinde her bölüme giriş yapamıyorsunuz. Giriş ücreti sadece belli başlı bölümler için geçerlidir. Hofburg Sarayı giriş ücreti 15 Euro olarak belirlenmiştir.
15 Euro karşılığında Sisi Museum, İmparatorluk Odaları ve Gümüş Koleksiyon kısımlarını gezebilirsiniz. Hofburg Sarayı giriş ücreti ödediğiniz zaman Türkçe sesli rehberi kesin alın, çok faydası olur.
Yorum yap