Ege Bölgesi’nin incisi İzmir’in en yoğun ilçelerinden birisi olan Selçuk, tarihsel zenginliği ile ziyaretçilerine birçok alternatif sunmaktadır. Ege Bölgesine gezi yapmayı düşünenlerin mutlaka uğramasını tavsiye ettiğimiz Selçuk’ta son derece zengin bir tarihi geçmiş bulunmaktadır. Selçuk’ta adete geçmişe doğru bir yolculuğa çıkacak ve bugünden binlerce yıl öncesine gidebileceksiniz. Selçuk’ta gezilecek yerler oldukça fazla olduğundan imkanınız varsa konaklamanızı tavsiye ederiz.
Selçuk’ta Gezilecek En İyi Yerler
Selçuk’a gelmişseniz kafanızın ne kadar karışık olduğunu tahmin etmek zor olmasa gerek. Çünkü sahip olduğu birçok tarihi ve doğal güzelliğiyle insanın nereden gezmeye başladığını bilmemesi son derece olası bir durum. Sizlere fikir vermesi adına Selçuk’ta görülmesi gereken yerleri sizler için bu yazımızda listeledik. İşte Selçuk’ta mutlaka görmenizi tavsiye ettiğimiz tarihi yerlerin listesi:
Şirince Köyü
Bu köyü ve tarihini ilk kez Sabahattin Ali’nin “Çirkince” adlı hikayesinde okumuştum. Uzun yıllar Rumların yaşadığı bir köy olan Şirince; tarihi dokusunu kaybetmeyen evleri, zeytin ve incir ağaçlarıyla süslenmiş doğa güzelliği, güzel kokulu havası ve meşhur olan çeşit çeşit şaraplarıyla ziyaretçilerine muhteşem bir atmosfer oluşturmaktadır. İmkanı ve vakti olanların mutlaka kalmasını tavsiye ettiğimiz Şirince, belki de Ege’nin en güzel köyü olarak kabul edilebilir. Daha fazla bilgi için “Şirince Köyü” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Efes Arkeoloji Müzesi
İzmir il sınırları içerisinde en çok ziyaret edilen müzelerin başında gelen Efes Arkeoloji Müzesi içerisinde, Ephesos kazılarında bulunan arkeolojik malzemeler ve Anadolu’nun antik çağdan günümüze en iyi korunmuş evlerine ait buluntular sergilenmektedir.
Ephesos (Efes)
M.Ö. 10. Yüzyılda, bir liman kenti olarak kurulan ve Hellenistik ve Roma dönemleri içerisinde en görkemli zamanlarını yaşamış olan Ephesos, Roma dönemi içerisinde, nüfusu 200.000 kişi olan bir Asia eyaletinin başkentiydi. Efes içerisinde bulunan, M.Ö. 6. Yüzyılda yapılan ancak Herostratos tarafından yakılarak sonrasında tekrar inşa ettirilen ve dünyanın yedi harikasından birisi olarak kabul edilen Artemis Tapınağı, günümüzde çatı koruması altında olan ve mozaikleri, duvar freskleri ile korunan çok katlı zengin evlerinin bulunduğu Yamaç Evler, Celcus Kütüphanesi, Traianus Çeşmesi, Hz. Meryem adına inşa edilen ilk kiliseden St. Jean Kilisesi ve İsabey Camii gibi yapılar görülmeye değer yerler arasında sayılabilirler. Daha fazla bilgi için “Efes Antik Kenti” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Meryem Ana Evi
Hristiyanlar için bir hac merkezi olarak kabul edilen ve Ephesos’a 9 km mesafedeki Bülbüldağ üzerinde bulunan Meryem Ana Evi, Meryem Ana’nın yaşadığı ve öldüğü yer olmasının yanısıra içerisinde, şifalı olduğuna inanılan bir de kaynak bulunmaktadır. Haç planlı ve kubbeli olan yapı, Papa 6. Paul’un 1967 yılındaki ziyareti itibari ile her yıl 15 Ağustos’ta düzenlenen ayinlere ev sahipliği yapmaktadır. Daha fazla bilgi için “Meryem Ana Evi” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Lebedos
Ephesos’un 36 km kuzeybatısındaki Kısık Yarımadası içerisinde bulunan antik kent içerisinde, bazilika, tiyatro, kent surları ve hamam, günümüze kadar gelen önemli kalıntılar arasındadır.
Selçuk Kalesi
Efes’in ilk yerleşim alanı üzerinde kurulmuş olan kalenin sur duvarları, Bizans, Osmanlı ve Aydınoğulları dönemine ait olmakla birlikte surların yapımında tuğla, taş ve harç kullanılmış ayrıca 15 adet kule ile desteklenmiş durumdadır. Köklü tarihi ve eşsiz manzarasıyla size adeta görsel bir şölen sunan kale içerisinde, çeşitli büyüklükte sarnıçlar, taş döşemeli dar sokakları ve bir cami bulunmasının yanısıra en yüksek tepesinde ise bir kilise kalıntısı bulunmaktadır.
Ayasuluk Tepesi
Efes Antik Kenti’nin ilk kuruluş yeri olarak bilinen ancak 16. Yüzyıl itibari ile yerleşimin daralmaya başladığı, 8.000 yıllık tarihi ve eşsiz manzarası ile Ayasuluk Tepesi, tairih kalıntıları ile ziyaretçilerine çok farklı zaman dilimlerinin kapılarını açmaktadır.
St. John Kilisesi
İzmir’in dünyaca ünlü noktalarından birisi ve Efes Antik Kenti’nin en görkemli yapıları arasında yer alan kilise, Selçuk Kalesi’nin bulunduğu tepede bulunmaktadır ve Bizans Dönemine ait önemli kalıntılardan birisi olmasının yanısıra İsa’nın havarilerinden olan St. John adına yapılmış olması nedeniyle de ayrıca önem arz etmektedir.
Hadrian Tapınağı
Dünyanın 8. Harikası olarak kabul edilen ve Roma İmparatoru Hadrianus’u onurlandırmak için yapılmış olan tapına, Efes Antik Kenti’nin ilk göze çarpan parçası olmakla birlikte mitolojik bir öneme sahiptir ve bir cella ile bir portikodan meydana gelmektedir.
Artemis Tapınağı
Dünyanın 7 harikasından biri olan ve bereket tanrısı olan aynı zamanda bakir olduğu için kutsanan Artemis’in adına yaptırılan Artemis Tapınağı, Selçuk ilçesinin yanısıra İzmir’in simgelerinden birisidir ve İzmir’in tarihi dokusunu gözler önüne sermektedir. 1869 yılında, J.T. Wood tarafından keşfedilen Artemis Tapınağı, tabir-i caizse öykü okumaya benzer ve hayatınız boyunca okuduğunuz en güzel öyküyü size anlatır.
Celsus Kütüphanesi
Efes Antik Kenti’nin en tanınmış ve en sağlam kalıntılarından birisi olan Celsus Kütüphanesi, iki katlı bir yapıya sahip olmakla birlikte M.S. 100 ile 110 yılları arasında Gaius İulius Aquila tarafından babası Senatör Tiberius İulius Celsus Polemaeanus için yaptırılmıştır ve yapıldığı dönem içerisinde 14.000’den fazla kitabı bünyesinde barındırmıştır.
Tetragonos Agora – Ticari Pazaryeri
M.Ö. 3. Yüzyıl öncesinde kurulmuş olan pazaryeri, İmparator Augustus tarafından, M.Ö. 27 ile M.S. 14 yılları arasında genişletilerek günümüzdeki şeklini almıştır.
Yamaçevler
Bülbül Dağı’nın kuzey yamacında bulunan yerleşim yeri izleri, zamanında mezarlık olarak kullanılmış olmakla birlikte tarihi, M.Ö. 7. Ve 6. Yüzyıla denk gelen Arkaik Çağa kadar uzanmaktadır. Hellenistik dönem içerisinde, birçok terasla donatılan teras, sonraki zamanlarda bölmeli ve plansız bir yapılaşmaya ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde, ortalama 4.000 m2 lik bir alana yayılmış olan büyük bir ada olarak tanımlanabilmesi ile birlikte üç teras üzerine yayılmış, birbirinden farklı altı tane oturma birimi bulunmaktadır.
Traian Çeşmesi
102 ve 114 yılları arasında, Tiberius Claudius Aristion ve eşi tarafından, Ephesoslu Artemis ile İmparator Traianus onuruna yaptırılmış olan çeşme, 9.5 metre yüksekliğe sahip olmakla birlikte iki katlı bir cephe ile 3 tarafından çevrilmiş durumdadır. Çeşmenin en dikkat çeken özelliği olarak ise; suyun döküldüğü yerin üzerinde ve tam ortada bulunan ve ayaklarının altında yerküresi olan Traianus heykeli olarak gösterilmektedir.
Memmius Tapınağı
Romalı Diktatör Sulla’nın torunlarından biri olan Gaius Memmius için bir onur anıtı niteliğinde olan anıt, 50 yılında yapılmış olmakla birlikte günümüzde bir kübizmi andıran modern bir kolaj halindedir.
Meryem Kilisesi
Olympieion Mahallesi‘nin güney stoasına yapılan üç nefli piskoposluk kilisesinin boyutları 145 × 30 m büyüklüğünde olmakla birlikte 431 yılında burada toplanan ve tanrıyı doğuran kadın Meryem anlamına gelen III. Ekümenik Konseyi ile bilinmektedir.
Bunlara ek olarak Selçuk içerisinde ziyaret edebileceğiniz yerleri ismen belirtmek gerekirse; Stadyum, Vedius Gymnazyumu, Yedi Uyuyanlar Mağarası, Kurudağ Mağarası, Saadet Hatun Hamam Müzesi, Belevi Mozolesi, Efes Müzesi, Buharlı Lokomotifler Müzesi ve Çifte Killiseler şeklinde sıralanabilirler.