İzmir Tarihi Yerler

İzmir, Renkli ve cıvıl cıvıl görüntüsü ile sadece Türklerin değil, Yurtdışında yaşayan kişiler tarafından da en çok tercih edilen illerimizden bir tanesidir. Türkiye’nin tartışmasız en modern ve gelişmiş şehirlerinden bir tanesi olan İzmir’de tarih boyunca pek çok güçlü uygarlıklar yer edinmiştir. Günümüzde ise bu uygarlıklardan kalan tarihi eserler, yerler ile birlikte doğal güzellikleri ile milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir. İzmir tarihi yerler bakımından Türkiye’nin önde gelen yerleşkelerinden bir tanesidir.

İzmir, 8 bin 500 yüz yıl öncesine kadar uzanan tarihi ile birlikte insanlara kapılarını açmaktadır. Bu tarihi yerlerin izlerini şehrin her bir yanında görmek mümkündür. Özellikle Konak Meydanı ve çevresi bu tarihe ışık tutmaktadır.

İzmir’in Tarihi Yerler Listesi

İzmir pekte öyle gezilerek bir günde bitirilecek bir tarihe sahip değildir. Günlerce, haftalarca sürecek bir gezi ile ancak tamamlanabilen bu yerleşkelerden yazımızda en önemli olanlarını sizler için derledik. En çok ilgi gören yerleri bulabileceğiniz bu yazımızda sizler için özel olarak seçtiklerimiz şu şekildedir.

KONAK MEYDANI

Resmi kaynaklarda ismi ne kadar Atatürk Meydanı olarak anılsa da oraya gittiğinizde Konak Meydanı demeniz yeterlidir. İzmir’in kalbi tam olarak burada atmaktadır. Buraya gittiğini zaman görmeniz gereken yerler:

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Hükümet konağı
  • Yalı Camii
  • Saat Kulesi

Konak meydanı İzmir tarihi yerler açısından büyük bir öneme sahiptir. İsmini ünlü Katipoğlu ailesinden almaktadır. Bu aile 18. yüzyılda İzmir’de yaşamış ve kent yönetimine damga vurmuştur. Meydanı gezme fırsatınız olduğunda harika görüntüsü ve canlı yapısı ile sizleri büyüleyeceğini şimdiden söyleyebiliriz.

SAAT KULESİ

İzmir denilince akla ilk gelen yerlerden bir tanesi de saat kulesidir. 1901 yılında inşa edilen bu yapı, Abdülhamit’in tahta çıkışı anısına yaptırılmıştır. Yüzeyinde taş işçiliği kullanılması ve geometrik şekiller verilmesi, küçük kubbeleri ile insanları kendisine hayran bırakan bir yapıya sahiptir.

Saat kulesi, Osmanlı devletine Alman imparator 2. Wilhelm tarafından hediye edilmiştir. En uygun yer olarak da İzmir Meydanı bulunmuş ve orada inşa edilmiştir.

YALI CAMİİ

Konak meydanının en eski yapılarından bir tanesi olan Yalı Camii, küçük ve sevimli görüntüsü ile dikkat çekmektedir. 1754 – 1755 yılları arasında Ayşe Hanım tarafından inşa ettirilen bu cami bitişiğinde bulunan medrese ile birlikte oldukça heybetli bir görünüme sahiptir. Ancak yıllar içerisinde medrese yıkılınca tek başına meydanda kalmıştır.

MİLLİ KÜTÜPHANE VE ELHAMRA SİNEMASI

Türkiye’de milli olarak isimlendirilen ilk kütüphane burasıdır. 1912 yılında İttihat ve Terakki Cemiyetinin girişimiyle birlikte yaptırılmıştır. Mimar Tahsin tarafından inşa edilen bu yerleşke yanında bulunan Elhamra sineması ile bitişik olarak günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Sinema yeri şuanda devlet opera ve bale merkezi olarak kullanılmaktadır.

KEMERALTI ÇARŞISI

İzmir tarihi yerler isimli yazımızı yazarken buraya değinmesek olmaz sanırım. İzmir’de bulunan ipek yolunun uç kısmında bulunan çarşı, tarih boyunca önemli bir ticaret merkezi olarak kullanılmıştır. İpek yolu ile kente gelen tüccarların mallarını bırakarak dinlendiği bir çarşıdır. Durum böyle olunca orada ticarette yapılabilir hale gelmiştir. Halk zaman içerisinde bu çarşıya doğru odaklanmış ve ipek yolundan gelen tüccarların mallarını karşılayan ilk kişiler burada konumlanmıştır.

KADİFEKALE

İzmir şehir merkezinde bulunan kale, tarihi yerler denilince akla ilk gelen yerlerden bir tanesidir. Yıllara meydan okuyan kalenin bir kısmı günümüze kadar ulaşmayı ne yazık ki başaramamıştır. Ancak ayakta yıllara meydan okuyabilen kule ve duvarları halen gezilip görülebilir yerler arasındadır. Denizden 186 metre yukarıda bulunan kale, turistler için gezilebilir yerlerden değildir. Her şehirde bulunan kaleler gibi insanlar güvenlik endişeleri nedeniyle kaleye gitmekten çekinirler.

ŞADIRVAN CAMİİ

İsminden anlaşılabileceği gibi etrafında çok sayıda şadırvan bulunur. Kemeraltı çarşısı içerisinde Anafartalar caddesinde köşede kalan camii, kesme taşlar ile yapılmıştır. Evliya Çelebi tarafından seyahatnamesine konu olarak isimlendirilen bu cami, 1637 – 1638 yılında yaptırılmış olup 1815 yılında gördüğü restorasyon ile günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

AGORA

İzmir tarihi yerler yazımızda elbette Agora’dan bahsetmeyecek değiliz. Roma döneminden günümüze kadar gelmiş ve oldukça iyi korunmayı başarmış yapılardan bir tanesidir. Burada yaşanan deprem sonrasında yerle bir olsa da tekrardan Roma döneminde inşa ettirilmiştir.

Bu bölgede yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları sonucunda günümüzde turistik olarak gezilebilir bir hale getirilmiş ve halen turistlerin ilgisini çekmeyi başarmış yerlerden bir tanesi olarak devam etmektedir.

BASMANE OTELLERİ VE GARI

İzmir Basmane, kimileri tarafından oteller sokağı olarak bilinir, kimileri ise Gar tarafını iyi bilir. Oteller bölgesi Basmane Garı ile Kemer Çarşısı arasında kalmaktadır. Burada birbirinden değerli ve tarihi yapıları ile onlarca otel bulunmakta ve halen günümüzde bu oteller işleyişini sürdürmektedir. Otellerin en büyük özelliği 1 veya 2 katlı olmasıdır. Kimilerinde ise bodrum bulunabilmektedir.

Otellerin dışında Basmane Garı da bir hayli popülerdir. Türkiye’nin ilk demiryoluna ev sahipliği yapan Gar, 1856 yılında inşa edilmiştir. İzmir – Aydın arasında tarım ürünlerinin nakli olarak kullanılan bu yer daha sonra ise kurtuluş savaşında hem düşman devletler hemde Osmanlı devleti tarafından bir hayli kullanılmıştır.

ETNOGRAFYA MÜZESİ

İzmir tarihi yerler, İzmir gezilecek yerler konumuzda değineceğimiz bir diğer yer ise Etnografya müzesi olmaktadır. 1831 yılında veba salgını neticesinde yapılan bu binada vebalı hastalar bulunmakta idi. Günümüzde 3 katlı olan bu müzenin ilk iki katı müze olarak ziyaretçilere açıktır. Müzede İzmir bölgesinin tarihi yaşantısı hakkında bilgi veren çömlekler,  tenekeler ve tahta baskılar gibi el sanatları örnekleri bulunmaktadır.

ARKEOLOJİ MÜZESİ

5000 metrekarelik kapalı alan üzerine inşa edilen yapı,  1984 yılında halka açılmıştır. 3 katlı olarak bulunan müze içerisinde teşhir salonları, kütüphane, konferans salonu, fotoğrafhane, depo ve açık alan sergisi için bir yer daha bulunmaktadır.

İzmir çevresinde bulunan açık alan kazılarında elde edilen bulgular direkt olarak Arkeoloji müzesi içerisinde sergilenir. Burada Roma dönemi ve Osmanlı dönemi eserleri ağırlıklı olarak bulunmaktadır.

İlgili Yazılar