Türkiye’nin en büyük beşinci gölü ünvanına sahip olan İznik Gölü, Bursa sınırları içerisinde yer almaktadır. Depremler (tektonik hareketler) sonucunda oluşan çukurların içerisine su dolması ile oluşmuştur. Antik çağlarda Askania olarak bilinirken günümüzde İznik Gölü olarak bilinmektedir.
İstanbul‘a yakın olduğu için günü-birlik seyahat rotalarından biri olan bu gölün çevresinde yer alan bağlar, sebze-meyve bahçeleri ve yemyeşil doğasında güzel bir gün geçirebilirsiniz. İznik’te gezilecek yerler listesinde öncelik verilmesini düşündüğüm yerlerden biridir.
Bursa’nın İncisi : İznik Gölü
İznik Gölü’nün suları Gemlik Körfezi ile Karsak Deresi’ne boşalmaktadır. Güney Marmara Bölgesi’nde yer alan bu gölün tektonik bir göl olduğundan bahsetmiştik. Marmara’nın güneyinde Bursa’nın ise kuzey doğusunda bulunmaktadır.
İznik Gölü Hakkında Bilgi
Bursa’nın İznik ile Orhangazi ilçe sınırları arasında yer alan İznik Gölü’nün deniz seviyesinden yüksekliği 85 metre, en derin noktası ise 64 metre olarak kayıtlara geçmiştir. İznik Gölü’nün yüz ölçümü ise yaklaşık 297 kilometredir.
İznik Gölü, yer kabuğunun çökmesi sonucunda ortaya çıkan çukurların içerisine çevrede bulunan ırmaklardan ve derelerden gelen suların dolması ile oluşmuştur. 14 ve 17. yüzyıllarda bu gölün çevresinde önemli çinicilik merkezleri bulunmaktadır. İznik Gölü olarak anılmasının en önemli sebebi ise kentin ismidir.
İznik Gölü’nün su toplama alanı ise 1.245 km2 dir. Göl çevresinde balık ve kerevit avcılığı yapılmaktadır.
İznik Gölü’nde Ne Yapılır?
Büyük şehirlerin gürültüsünden ve kötü havasından sıkıldıysanız buraya günü-birlik gezi planları düzenleyebilirsiniz. Yemyeşil doğası ve turkuaz rengindeki deniz suyunda huzurun tadını çıkarabilirsiniz.
Tarihsel zenginlikleri ve eşsiz gölü ile ilgi çekici yörelerimizden biri olan İznik’te gezilecek yerler oldukça fazladır. Örneğin, İznik Gölü’nün kıyısında kahvaltı yapıp, ardından bu semtin gezilecek yerlerini keşfederek böyle bir tatil günlüğü planlayabilirsiniz.
İznik Gölü’nde eşsiz manzaraya karşı kahvaltı yapabilirsiniz.
İznik’in sakızlı fırın sütlacı çok meşhur, restoranlarda öğlen yemeği yerseniz kesinlikle bu tatlının tadına bakmanızı tavsiye ederim.
İznik Gölü çevresinde kamp alanı bulunmaktadır. İznik Gölü kamp alanı konusunda farklı sosyal tesisler bulunmaktadır.
Ailenizle birlikte göl çevresinde piknik keyfi yapabilirsiniz. Ağaçların gölgesinde, gölün serin suları karşısında mangalın tadını çıkartma imkanınız var.
” İznik Gölünde yüzülür mü? ” bu soru ile sıkça karşılıyoruz. Bursa Halk Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirme sonucunda tatlı suyun “orta kalite” olarak açıklamaları yer alıyor. İznik Gölü’nün çevresine bununla ilgili olarak “suya girilebilir” şeklinde tabela asılmıştır.
Her yıl düzenlenen İznik Kano Festivali’ne katılım gösterebilirsiniz. Onlarca farklı ülkeden/şehirden gelen sporcular kanoların üzerinde iznik gölünde kıran kırana yarışıyor. Her yıl 31 Mart ile 2 Nisan tarihleri arasında düzenlenen festivale katılım sağlamalısınız.
İznik Gölü Kamp Alanı
İznik Gölü sahilinde bulunan sebze-meyve bahçelerinin arasında, gölün serin suları karşısında çadır/kamp kurabilirsiniz. Ücretsiz çadır kurabileceğiniz alanlar bulunurken, ücretli olarak kullanacağınız yerlerde bulunmaktadır. Ücretli kamp alanlarının önemli avantajları bulunmaktadır.
İznik Doğa Muhit Camping, İznik Gölü’nün güneyinde Güllüce Köyü’nde yer almaktadır. Temiz tuvaleti, sıcak duşu ve kamp kurabileceğiniz uygun alanlar bulunmaktadır. Yeşilliğin ortasında ve gölün karşısında huzurun tadını çıkarabileceğiniz eşsiz bir alan.
Bu kamp alanında ücret tarifesi şu şekilde, kendi çadırınızı kurmak isterseniz yer kiralama ve hizmetlerden faydalanma ücreti gecelik 30 TL, çadırı buradan kiralamak isterseniz onun için rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir.
İznik Gölü’nde Ne Yenir?
İznik Gölü’nün çevresinde çok sayıda kahvaltı salonu ve restoran bulunmaktadır. Doğanın içinde göl manzarasına karşı o nefis ağaçların kokusu eşliğinde sabah kahvaltısı yapabilir, akşam gün batımına karşı salaş balık restoranlarında balık yiyebilirsiniz. Restoranların en gözde mönüsü ıstakoz ile göl balıklarıdır.
İznik Gölü’nden taze taze tutulan balıklar müşterilerin arzusuna göre pişirilmektedir. Hem doğa hem de manzarası karşısında eşsiz bir yemek.
Kendi evinizden getirdiğiniz birkaç atıştırmalığı gölün çevresinde tüketebilirsiniz. Bununla ilgili önemli bir uyarı hatırlatmak istiyoruz ki, tükettiğiniz besinlerin çöplerini olduğunuz yerde lütfen bırakmayın.
İznik Gölü Nerede?
İznik Gölü, Bursa’nın Orhangazi ile İznik ilçelerinin arasında yer alan tatlı su gölüdür. Marmara’nın en büyük gölü, Türkiye’nin en büyük 5. tatlı su gölüne farklı ulaşım seçenekleri ile kolayca ulaşabilirsiniz.
Özellikle yaz mevsiminde hafta sonları çok kalabalık olacağı için çevresinde konaklamak isterseniz önceden rezervasyon yaptırılması tavsiye edilir. İznik Gölü yol tarifi için yazının geri kalanını okumalısınız.
İznik Gölüne Nasıl Gidilir? (Yol Tarifi)
İznik Gölü’ne ulaşabilmek için Orhangazi ile İznik arasında düzenlenen feribot seferlerini kullanabilirsiniz.
Bursa ile Yalova il merkezlerinden düzenlenen minibüs seferleri ile de buraya ulaşmak mümkündür. Özellikle yaz sezonlarında buraya düzenlenen minibüs seferlerinin sayısı arttırılmaktadır.
İznik Gölüne özel aracınız ile yol tarifi için Bursa şehir merkezinden D-575 karayolu ve O-5 otoyolunu kullanarak Orhangazi ilçesine ulaşmalısınız. Orhangazi ilçesine ulaştıktan sonra İznik yol tabelalarını takip ederek kolayca ulaşabilirsiniz.
İznik Gölü’nün Bursa’ya uzaklığı yaklaşık 75 kilometre, İstanbul’a uzaklığı 125 kilometre, Yalova’ya uzaklığı ise 45 kilometredir.