Kars

Kars’ta Gezilecek Yerler

Kars Gezilecek Yerler, Karsta Gezilecek Yerler, Kars'ta Gezilecek Yerler, Kars görülecek yerler, Kars gezi rehberi, Kars'ta nereleri görmeli

Şehir, tarihi çağlardan bu yana batı ile doğu arasında bir geçiş görevi görmesi nedeniyle kapı anlamına gelen Kars ismini almıştır. Anadolu sınırında bulunmasından ve stratejik konumundan dolayı sürekli olarak savaşların arasında kalmıştır. 13 ve 15. Yüzyıllar arasında Moğollar, 17.-18. Yüzyıllar arasında Sasani ve İran 19. yüzyılda da Rusların saldırısına uğramıştır. Sürekli olarak farklı devletler tarafından işgale uğramasının kente mimari açıdan büyük katkıları olmuş ve kentte özellikle Osmanlı, Rus ve Ermeni sanat eserlerinin izlerini görmeyi mümkün kılmıştır. Kars’a yolunuz düşerse rotanızı oluşturmadan önce Kars gezilecek yerler isimli yazımızı muhakkak okumanızı tavsiye ediyoruz.

Öncelikle Kars’ta bulunan güzellikler hakkında sizleri biraz bilgilendirmek istiyorum. Şehir 9.857 m2 yüz ölçümüne ve yaklaşık olarak 288 bin 878 kişilik nüfusa sahip bir ilimizdir. Türkiye – Ermenistan sınırında bulunması nedeniyle jeopolitik bir öneme sahip olan kent, yıllardır bir çok devlet tarafından işgal edilmek istense de sonuç olarak Türkiye sınırında kalmış ve önemli bir Türk kenti olmuştur. Türkiye’nin en doğusunda bulunması nedeniyle güneşin en erken doğduğu ve dolayısıyla da en erken battığı şehir olarak gözükmektedir.

Kars’ta Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

Kars tarihi milattan önceki dönemlere kadar uzanmakta ve kentte medeniyete geçişin ilk izlerini bulmak mümkün hale gelmektedir. Kentte herkesin yakından tanıyıp bildiği Sarıkamış’ın dışında birçok antik kent, kale ve tabi ki savaş kenti olan Kars’ta harp müzeleri vardır. Özellikle son yıllarda Doğu Ekspresi isimli tren seferleri ile adından sıklıkla bahsettiren kadim kent, insanların tren seferleri ile geldiği ve yolda bir sürü eşsiz manzara izlediği son duraklarında ise Kars’ın meşhur kazlarının tadına baktığı bir yerdir. Kars gezilecek yerler hakkında aşağıda daha detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Sarıkamış

Küçüklüğümüzden beri duyduğumuz Sarıkamış harekatının geçtiği yer maalesef Kars’ta bulunmaktadır. 22 Aralık 1914 yılında Osmanlı – Rus savaşları sırasında ne yazık ki büyük bir hata sonucu 60.000 vatan evladının savaş sırasında değil de taktiksel hata nedeniyle donarak hayatlarını kaybetmesi sonucu içerisinde büyük bir hüznü barındırmaktadır. Şu sıralar ise kış turizmine açılmış ve hem tarihçiler hem de kayakçılar tarafından ziyaret edilen bir yer haline gelmiştir.

Kayak yapacaklar için biraz bilgi paylaşımında bulunmak gerekirse, burada el değmemiş yeşillikler içerisinde kayak yapabiliyorsunuz. Bundan dolayı ağaçlar oluşması muhtemel olan soğuk hava dalgasını yok ediyor ve rüzgarlara karşı insanları koruyor. Bu nedenle kayak yapmak hem manzarası hem de doğal konumu nedeniyle oldukça keyif verici bir etkinlik olarak karşımıza çıkmaktadır.


Ani Harabeleriani harabeleri, Ani Antik Kenti, Kars Ani Harabeleri

Kars şehir merkezinden epey uzakta bulunan, Türkiye Ermenistan sınırındaki Arpaçay kenarındaki bu Ani Harabeleri veya Ani Antik kenti bir çok savaşa tanıklık etmiş ve 1001 kilise ismiyle anılmaktadır. Ermenistan sınırına yakınlığı nedeniyle zamanında Ermeni hanedanlıkları tarafından kültür merkezi olarak kullanılmıştır. Toplamda 4,5 km uzunluğundaki surlarla çevrili ve 78 hektarlık bir alan içerisinde bulunan antik kent, günümüzde bakımsızlık ve ilgisizlik yüzünden maalesef hak ettiği değeri görememektedir. Dönemin izlerini halen günümüze kadar taşımış olsa da an itibari ile gereken restorasyon ve düzenleme çalışmaları yapılmadığı için bakımsızlıktan kaderine terk edilmiştir.

Daha fazla bilgi için ayrıca bakınız ⇒ Ani Harabeleri


Katerina Köşkü

Kars ve Sarıkamış ilçeleri arasında bulunan Katerina Köşkü ihtişamlı yapısı ve heybetli duruşu ile görenlere eşsiz bir manzara izleme fırsatı sunmaktadır. Yapılışında bir tane dahi çivinin kullanılmamış olması ve günümüzde de bu özelliği barındırması ile gerçekten eşsiz bir mimari yapıdır. Bulunduğu yer itibariyle bir av köşkü özelliklerini tamamen taşımakta ve yapılış amaçlarından bir tanesi de av köşkünde değerli misafirlerin ağırlanmasıymış. Ana köşk ise ev sahiplerinin kaldığı bir yer olarak tasarlansa da zaman içerisinde hastane veya saray olarak da hizmet vermiştir. Zaman zaman Türk filmlerinin de çekildiği bir yer olan Köşk, 2. Çar Nikola döneminde hasta olan oğlunun iyileştirilmesi için yapılmıştır.


Kars Kalesi

1153 yılında Malatya Meliki Sultan Melik İzzettin Keykavus tarafından yaptırılan Kars Kalesi günümüzde iç kale olarak da anılmaktadır. Kale için bu tarihlerde yapılan surlar, 1386 yılında kenti ele geçiren Timur tarafından yerle bir edilmiş ve sadece rivayetlere göre surların 27 bin kilometre uzunluğunda olduğu, bünyesinde ise 220 adet burç barındırdığı anlaşılmaktadır. Ancak kale 3. Murat döneminde Lala Mustafa Paşa tarafından 1579 yılında tekrardan yaptırılmış ve tüm surlar yenilenmiştir. Tarihte ise pek çok şekilde değerlendirilen kale içerisinde türbe, askeri koğuş,  cephanelik, tarla ve mescit bulunmaktadır.

Daha fazla bilgi için ayrıca bakınız ⇒ Kars Kalesi


Topçuoğlu Hamamı

Kars kalesinin hemen altında bulunması nedeniyle kale ziyareti sırasında görebileceğiz Kars çayı kıyısında hamamı ziyaret edebilirsiniz. Tarihi 1742 yılına kadar uzanan Topçuoğlu Hamamı bazalt taşlardan dikdörtgen şeklinde ve iki kubbeli olarak inşaat edilmiştir. Yıkanma, soğukluk, halvet ve cehennemlik olmak üzere 4 kısımdan oluşan tarihi yapı, halk içerisin mazlumağa hamamı olarak da bilinmektedir.


Havariler Kilisesi

Bagrat Kralı Abbas 2. Takavor tarafından 932-937 yılları arasında inşa ettirilen kilise İslam dininde sıkça geçen 12 havari adına temsili olarak yaptırılmıştır. Günümüzde Kars il merkezinin Kaleiçi mahallesinde bulunmakta olan Havariler Kilisesi mimarisi kümbeti andırdığı için yörede kümbet camii de denmektedir.


Zivin Kalesi

Serhat şehri olarak anılan Kars’a gidildiğinde görülmesi gereken kalelerden bir tanesi olan Zivin kalesi şehrin Süngütaş köyü yakınlarında bulunmaktadır. Sarp ve yüksek kayaların üzerinde olması nedeniyle tam bir savunma kalesi olarak hayal edebileceğiniz kalede Urartu dönemi ait pek çok seramik yapıda eserde bulunmaktadır. Kars ziyareti sırasında muhakkak gitmenizi tavsiye ettiğimiz yerler arasına bu kaleyi de alabilirsiniz.

Ayrıca Şu Yazılar İlginizi Çekebilir:
Doğu Ekspresi
Erzurum Gezilecek Yerler
Palandöken Dağı

Yorum yap