Anadolu toprakları üzerinde en yüksek rakımda kurulmuş şehirlerinden olan biri olan Kars denildiğinde ilk akla gelen ve şehri ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerinden biri “Kars Kalesi“dir. Yaklaşık 900 yıllık tarihi ile yüksek bir tepeden tüm şehre hükmeden bu kalenin görülmeye değer bir ihtişamı bulunmaktadır.
Serhad şehir olarak tanımlayabileceğiniz Kars’ın doğa güzelliklerinin yanında tarihi güzellikleri de bulunmaktadır. Şehrin hemen tepesinde yer alan Kars Kalesi ise şehirdeki en eski Türk yapılarından biridir. 900 yıldır tarihe tanıklık eden günümüzde tüm ihtişamını koruyan bu kaleden şehri panoramik bir şekilde görüntüleyebilirsiniz. Her mevsimde ayrı bir güzelliğe bürünen şehir manzarasını imkanınız varsa kışın görmenizi tavsiye ediyoruz. Kaleye çıkıp karsın ızgara desenli şehrini ve yeşil ovalarını seyredip güneşin muhteşem batışına tanık olmanız yapılabilecek en güzel etkinliklerdendir.
Kars Kalesi Hakkında Bilgi
Ruslar şehri işgal ettiklerinde yeniden bir imar çalışması yapmış, sokakları düzenlemiş, yolları ve kaldırımları oldukça geniş bir şekilde tasarlamıştır. Bu nedenle şehre adım attığınızda dikkatinizi sokakların oldukça planlı ve düzgün olması çekebilir. Kars Kalesi’nden ızgara şekliyle şehir sokaklarını net bir şekilde görmeniz mümkündür.
Kalenin içinde 12. yüzyılda yapılmış olan Celal Baba türbesi dışında herhangi bir tarihi yapı bulunmamaktadır. Türbenin biraz ilerisinde ise kalenin simgesi haline gelen ve I. Abdülhamit tarafından kentin savunmasının yapılabilmesi için gönderilen bir top bulunmaktadır. Kalenin oldukça sağlam merdivenlerinden tırmanarak kalenin en üst kısmına ulaşabilirsiniz. Muhteşem Kars Kalesi manzarası eşliğinde hizmet eden bir cafe işletmesi de bulunmaktadır. Kalenin ziyareti sonrasında hemen kale dibinde yer alan Kümbet Cami, 12 Havariler Kilisesi, Selçuklu hamamlarını ve tarihi köprünün mutlaka görülecekler listesinde olduğunu hatırlatalım. Kars’ı gezmek isteyenler için biraz da “Kars Kalesi hakkında bilgi” vermek istiyoruz:
Kars Kalesi Tarihi
1153 yılında kente hakim olan Saltukluların sultanı olan Melik İzzeddi tarafından kenti savunmak amacıyla yaptırılmıştır. Daha sonraki yıllarda ise şehri çevreleyen surlar kaleye dahil edilmiştir. Ancak 1386 yılında kente hakim olan Timur, kaleyi yıktırmıştır. Osmanlı Devleti tarafından 1579 yılında geriye kalan kalıntılardan kale tekrar inşa edilmiş ve 1153 yılında kalenin yapımında eklenen kitabe kalenin kapısına diktirilmiştir.
Uzun süre şehrin savunmasında ve güvenliğinde hizmet eden kale maalesef 1878 yılında işgal edilmiş ve 40 yıllık işgalde tahribata uğrayıp kullanılabilme özelliğini kaybetmiştir. Zaman zaman Rusların eline geçen Kars ili birlikte Kars Kalesi de 1921 yılında kesin olarak ülke topraklarımıza dahil edilmiştir. Günümüzde ise kale alanı arkeolojik sit alanı ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır.
Toplamda üç kapısı bulunan kale, doğu-batı yönünde 250 metre, kuzey-güney yönünde ise yaklaşık olarak 90 metre genişliğe sahiptir.
Kars Kalesi Nerede? Kars Kalesi’ne Nasıl Gidilir?
Adından da anlaşılacağı gibi bu güzel ve tarihi kalemiz Kars’ta yer almaktadır 🙂 Kaleye ulaşım sağlayabilmeniz için öncelikle Kars merkeze gelmeniz gerekiyor. Kars’a otobüsle ya da hava yolları ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Ancak sanırım Kars’a gelmenin en güzel ve eğlenceli yolu ise “Doğu Ekspresi” olacaktır.
Arabayla kaleye 5 dakikada ulaşım sağlayabilirsiniz. Yürüyerek ise merkezden yaklaşık 20 dakika kadar sürmektedir. Ancak yürüyerek ulaşım sağlayacakların Kümbet Camiden sonra bayağı bir dik yokuştan çıkmaları gerekecek.
Ayrıca Bkz ⇒ Ani Harabeleri
Kars Kalesi ziyaret saatleri sabah 08.00 ile akşam 18.00 arasında yapılabilmektedir. Bu saatler arasında tüm ziyaretler ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla giriş için herhangi bir ücret vermenize gerek yoktur.