Kelebekler vadisi Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı, Ölüdeniz sınırları içerisinde kalan ve tam 80 çeşit kelebek türüne ev sahipliği yapan muhteşem bir yerdir. Uzun ve yorucu bir inişten sonra vadiye ulaştığınızda ilk başta hiçbir şey anlamıyorsunuz. Tam enteresan renkler var nasıl bir yer diye düşünürken, bir çıt sesi ile ağzınız açık kalıyor adeta. Milyarlarca kelebeğin bulunduğu vadi de bir anda kelebekler uçuşmaya başlıyor. O zamana kadar bitki örtüsü sandığınız yer, aslında kelebekler tarafından örülmüş bir örtü olduğunu anladığınızda tüm dünya birkaç saniye daha güzelleşiyor. İşte o zaman oraya neden Kelebekler Vadisi dediklerini çok iyi anlıyorsunuz.
Vadi, 90 dönümlük bir alan üzerinde en yüksek noktası 350 metreyi bulan sarp kayalarla çevrilmiş durumdadır. Kara ile bağlantısı olmadığı için Kelebekler Vadisine ulaşım, kiralanan lüks teknelerle veya deniz otobüsleri ile sağlanmaktadır. Tarihi ise milattan önce dördüncü yüzyıla kadar uzanmaktadır. Likya krallığında bulunan Perdicia isimli köyün kalıntılarından bir kısmı vadi üzerinde bulunmuştur. Bu köy günümüzde Faralya ismiyle anılsa da Türkçe ismi Uzunyurt olarak kullanılmaktadır.
Kelebekler Vadisi Hakkında Bilgi
Kelebekler Vadisi hakkında biraz daha detaylı bilgiye yer verecek olursak eğer vadide, dünyanın hiçbir yanında göremeyeceğiniz yoğunlukta kelebek kolonileri görme fırsatına kavuşmaktasınız. Dünya Mirası Koruma Vakfı tarafından üzerinde bulundurduğu kelebek sürüsünden dolayı Dünya’da korunması gereken 100 yerden birisi olarak ilan edilmiş, 8 Şubat 1995 yılında ise devletimizde bölgeyi doğal SİT alanı ilan etmiştir.
Vadide ayrıca üzerinde bulundurduğu endemik türde kelebeklerden dolayı sıklıkla araştırma yapan bilim insanlarını ve akademik kariyeri için ödev olarak kelebekleri seçen öğretim görevlilerini görebilirsiniz. Sadece Türkiye için değil, Dünya kültürel mirası içinde oldukça önemli bir yer olan vadi, her insanın hayatında muhakkak görmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.
Ayrıca “Fethiye’nin En Güzel Plajları” başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Kelebekler Vadisi Ziyaret Saatleri
Vadi, 3 tarafı sarp kayalıklarla çevrili bir tarafı ise denize bakan ve kara ile hiçbir bağlantısı olmayan, mükemmel bir konuma sahip cennetten bir manzara sunmaktadır. Kara ile bağlantısı zorlu yollardan geçtiğinden dolayı buralara özel teknelerle gelinmekte veya deniz otobüsleri ile ulaşım sağlanabilmektedir. Ölüdeniz üzerinden yapılan bu seferlerin ilk ve son saatleri vadinin ziyaret saati olarak belirlenmektedir. Kelebekler Vadisi ziyaret saatleri şu şekildedir.
- Ölüdeniz’den gelecek olan yolcular için kalkış saatleri: İlk kalkış saati 11.00’dır. Daha sonra ise 14:00 ve 18:00 saatleri arasında ulaşım yapmak mümkündür.
- Kelebekler Vadisinden Ölüdenize dönüş saatleri: İlk sefer 09:30 da başlarken, diğer seferler ise 13:00 ve 17:00 olarak yapılmaktadır.
Kelebekler Vadisi Giriş Ücreti
Bu eşsiz manzarayı görmek için gittiğiniz vadide tabii ki giriş ücreti ödeyerek orasının temiz kalmasına ve diğer altyapı masraflarına katkıda bulunuyorsunuz. Kelebekler Vadisi giriş ücreti kişi başı 8 TL olarak ücretlendirilmektedir. Ancak vadiye deniz otobüsü veya özel araçlarla da gelinebildiği için onların fiyatlarını da aşağıda bulabilirsiniz.
- Kelebekler Vadisine tekne ile ulaşım fiyatları gidiş dönüş olmak üzere 35 TL’dir.
- Özel teknelerle ulaşım fiyatları ise saatlik 250 TL ve 2 saatlik 350 TL olarak ücretlendirilir.
- Bunun yanı sıra kamp kuracaksanız eğer 2019 çadır fiyatları yoğun olmayan sezonlarda küçük çadır 120 TL büyük çadır 135 TL, yoğun olan sezonlarda ise küçük çadır 150 TL büyük çadır 165 TL olarak ücretlendirilmektedir. Kişi başı fiyatlar olarak bunlar belirlense de kendi çadırınızla gittiğiniz zaman 30 TL indirim yapmaktadırlar.
- Vadide bungalovlarda kalmakta mümkündür. Normal bungalov fiyatları ise sezonuna göre 150 TL’den başlamakta, 165 TL ve 180 TL olarak ücretlendirilmektedir. Büyük bungalovlar ise 180 TL’den başlamakta, 195 TL ve 225 TL olarak sezonuna göre ücretlendirilmektedir. Ayrıca Bungalovda kalmak isteyen 0 – 12 yaş arasında çocuklardan para alınmamakta, 12 – 15 yaşları arasındaki çocuklardan ise %50 indirimli şekilde ücretler hesaplanmaktadır.
Kelebekler Vadisi Nerede?
Kelebekler Vadisi esas olarak Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunurken Konya’da ise Tropikal bir kelebek bahçesi bulunmaktadır. Dillere destan güzelliği, içerisinde barındırdığı tam 80 çeşit kelebek türüne göre gezip görmesi oldukça zevkli olan bu yeri muhakkak görmenizi tavsiye ederiz. Türkiye’nin güney kesimlerinde bulunan ve bağlı olduğu il Ege bölgesinde iken kendisi Akdeniz bölgesinde olan cennetten bir köşeyi andıran Kelebekler Vadisi Nerede sorusunun cevabını da vermiş olduk. Vadi görenleri kendisine hayran bırakan özelliği ile her adımınızda sizi takip eden kelebekleri ile dünyada başka hiçbir yerde bulamayacağınız türde güzellikler içermektedir. Pek çok kartpostalı süslemiş olan yeşil, mavi ve rengarenk kelebeklerin muhteşem uyumuyla adeta ölümcül bir üçlü oluşturan bu şahane yere ömrünüzde 1 defa da olsa muhakkak uğramanızı tavsiye ederiz.
Kelebekler Vadisine Nasıl Gidilir?
Kelebekler Vadisine nasıl gidilir? sorusunun cevabını bu yazımızda vermeye çalışacağız. Öncelikle Fethiye’ye gitmeniz gerekirken, ardından ise Ölüdeniz’e gelmeniz gerekmektedir. Vadinin kara ile bağlantısı zorlu yollardan geçtiğinden dolayı oraya tekneler ile gidilebilmektedir. Tekneler sizi yukarıda bahsettiğimiz saatlerde ve ücretlerde vadiye ulaştırmaktadırlar. İsterseniz özel tekne kiralayarak da istediğiniz zaman gidebilir, istediğiniz zaman dönebilirsiniz. Tekne yolculuğu ortalama yarım saat sürmekte ve ulaşım sonunda geldiğiniz tekne ile geri dönebilmektesiniz.
Bunun yanı sıra karayolu ile zorlu yollardan gitmek isterseniz de Fethiye otogarından kalkan ve Faralya’ya ulaşan minibüslere binmeniz gerekmektedir. Burada Kelebekler Vadisinin yukarısında inerek aşağıya doğru zorlu bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Bu yolda bazı yerlerde halatlar kullanıldığından dolayı iniş ve çıkış işlemi söylendiği kadar zorlu olabilmektedir. Yükseklik korkunuz varsa bu sarp kayalık yerden inmenizi kesinlikle tavsiye etmiyoruz.