Bülbül Dağı eteklerine konumlandırılan turistler tarafından sıkça ziyaret edilen Meryem Ana Evi, dünyadaki birkaç önemli noktadan biridir. Hem turistlerin dini vazifelerini gerçekleştirebilmesi açısından hem de bahçesinin yemyeşil görünümünden dolayı görülmeye değer.
Meryem Ana Evi Tarihi
Meryem Ana Evi’nin hikayesi tarihte bazı kaynaklar da farklı şekillerde anlatılmaktadır. İsa çarmıha gerilmeden önce annesini hem arkadaşı hem de havarisi olan St. Jean’a (Yuhanna) emanet etmiştir. Bu emanetin üzerine St. Jean İsa’nın annesi Meryem’in Kudüs’te kalmasını sakıncalı bulmuş, Meryem ile birlikte Efes kentine gelmiştir.
St. Jean’ın asıl görevi Hristiyanlığı yaymak ve kendisine emanet edilen İsa’nın annesi Meryem’i korumaktır. Bülbül Dağı’nın eteklerinde yer alan sıkı ormanın arasına gizlenen Meryem küçük bir kulübe içerisinde yaşamının son yıllarını geçirdiği düşünülmektedir. Bu sebeple Hz. Meryem’in 101 yaşına kadar bu ormanlık alanın içerisinde küçük bir kulübe içerisinde yaşamına son verdiği düşünülmektedir.
Meryem Ana Evi bu sebeple Vatikan tarafından kutsal ilan edilmiştir. Akıllar da yer edinen bir başka soru ise bu evin nasıl bulunduğudur.
Anna Katharina Emmerick adında yatalak bir hasta Meryem’in Hayatı isimli bir kitap çıkarmıştır. Bir grup insan bu kitabı okuyarak, bahsedilen yeri keşfetmek üzere yola çıkar. Pusula ile yola koyulan bu genç grup, altlarında araba olmadan asfalt olmayan bu ormanın içerisinde perişan olurlar. Ormanın içerisinde su ararken bir kadın grubu ile karşılaşırlar ve suyu nerede bulabileceklerini sorarlar.
Kadınların suyu bulabilmeleri için işaret ettikleri tarafa 10 dakika yürüdükten sonra karşılarında kilise kalıntıları ile karşılaşırlar. Bunun üzerine kitapta bahsedilen tasvirler ile çevreyi karşılaştırırlar, gördükleri evde Meryem’in yaşadığını kesinleştirirler.
Meryem Ana Evi Hakkında Bilgi
Kutsal hac yerlerinden biri olarak kabul edilen tarihi yapı 1891 yılında İzmirli Lazaristler tarafından ormanın içerisinde bulunmuştur.
1950 yılında yapılan restorasyon çalışmalarının ardından Meryem Ana Evi’nin kutsal olduğu ilan edilmiştir. Hristiyanlığın dini merkezi olarak kabul edilen Vatikan tarafından 1952 yılında hac yeri olarak kabul görmüştür.
1967 yılında Papa IV. Paul, 1979 yılında Papa II. Jean Paul ve tam olarak tarihi bilinmemekle birlikte yakın bir zamanda Papa XVI. Benedict tarafından hac ziyareti gerçekleştirilmiştir. Her yıl Ağustos ayının 15’inde ayin düzenlenmektedir.
Kiliseye doğru yol aldığınız zaman hem hediyelik eşya dükkanlarını hem de anahtar şeklinde bir havuz göreceksiniz. Hediyelik eşya dükkanlarından hatıra buzdolabı süsleri ve ya ahşaplar satın alabilirsiniz. Anahtar şeklindeki havuz ise Hristiyanların bebek yaşlarında çocuklarını vaftiz etmesi içindir.
Meryem Ana Evi’ne girmek isterseniz başınıza bir eşarp geçirmeniz saygı açısından önemlidir. Ev içerisinde yer alan mumları bağış karşılığı ve ya bağış yapmadan en fazla iki tane alıp dışarıda bulunan alana dikerek yakabilirsiniz. Yüzbinlerce turist bağış yaparak bu alana mumlarını diker ve yakar.
Meryem Ana Evi’ni ziyaret ettikten sonra merdivenlerden aşağı indiğiniz zaman taş bloklardan oluşan üç çeşme sizleri karşılamaktadır. Bu çeşmelerden akan suyun şifalı olduğu düşünülmekte, pek çok ziyaretçi yanına ekstra şişe alarak bu sudan doldurmaktadır.
Çeşmelerin hemen yanında başlayan taş duvarların üzerine iliştirilen kağıt parçaları ve peçeteler ise ziyarete gelenlerin astıkları dualardır.
Meryem Ana Evi Giriş Ücreti
Meryem Ana Evi’nin giriş ücreti Selçuk Belediyesi’nin belirlediği fiyatlara göre değişiklik göstermektedir. 13 Mayıs 2018 yılındaki kayıtlara göre evin giriş ücreti yerli gezginler için 10 TL yabancılar için ise 25 TL’dir.
Meryem Ana Evi’ne özel aracınız ile ulaşım sağlayarak otoparkını kullanmak isterseniz ekstradan 10 TL ücret ödemelisiniz.
Efes Antik Kenti’nde ödediğiniz giriş ücretinden ayrı bir ücret olduğunu hatırlatmak isteriz. Müzekart+ giriş için bu evde geçerli değildir.
Meryem Ana Evi Ziyaret Saatleri
Ülkemizde yer alan diğer tüm tarihi yapılar gibi Meryem Ana Evi içinde yaz ve kış ziyaretçi saati uygulaması bulunmaktadır.
Kış döneminde (Kasım – Aralık – Ocak – Şubat) havanın erken kararmasından dolayı açılış saati 08:00 iken kapanış saati 17:00’dır. Yaz döneminde yani kış dönemi haricinde geri kalan aylarda açılış saati 08:00 iken kapanış saati 18:00 olarak belirlenmiştir.
Meryem Ana Evi Nerededir ve Nasıl Gidilir?
Turistlerin dini vazifelerini gerçekleştirebileceği dünya üzerindeki birkaç noktadan biri olan Meryem Ana Evi, İzmir’in Selçuk ilçesine 9 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
Her yıl yüzbinlerce turistin ziyaret ettiği bu tarihi yapı İzmir’den yaklaşık olarak 80 kilometre, Kuşadası ilçesinden yaklaşık 30 kilometre ve Aydın il merkezinden yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
Bülbül Dağı’nda yer alan bu eve dolmuş ve ya özel aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Dolmuş ve ya Otobüs İle Ulaşım
Meryem Ana Evi’ne dolmuş ve ya otobüs ile ulaşım sağlamak isterseniz bağlı olduğu ilçenin otogarına gitmelisiniz. Selçuk ilçesinin otogarından kalkan dolmuşlar ile tarihi yapıya kolayca ulaşabilirsiniz.
Dolmuş ücretleri yaklaşık 5 ile 10 TL arasındadır.
Özel Araç İle Ulaşım
İzmir’den Aydın yönüne doğru yol alırken Selçuk ilçesini geçtikten sonra 5 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz. Selçuk ilçesini geçtikten sonra virajlı yolların kenarlarında yer alan ‘Meryem Ana Evi’ tabelalarını dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz.