Van’a uçak yoluyla gidenlerin gözü mutlaka Tatvan’da yer alan yarım ay şeklindeki “Nemrut Krater Gölü“ne takılmıştır diye düşünürdüm hep. Ben Van’a her gittiğimde uçağın sol tarafına oturmayı tercih ederdim. Uçak alçalmaya başladığında 1-2 dakika da olsa (ki özellikle kış aylarındaki karlı dönemde) krater gölünü seyretmeyi bekler ve bir gün kilometrelerce yukarıdan görebildiğim bu gölü yakından da görme şansını yakalamayı arzu ederdim. Bu nedenle ilk gezi yazılarımdan birinin bu gölle ilgili olmasını istedim.
Biz mayıs ayının ortasında güneşli bir günde Nemrut Dağı Krater Gölüne doğru yola çıktık. Araçla dağ yolunu tırmanırken sağ tarafımızda yer alan müthiş bir Tatvan ve Van Gölü manzarasını seyrettik. Dağın zirvesine doğru çıktığımızda şaşırmamıza yol açan 3-4 metrelik kar bizi karşıladı. Kar yolu kapattığından yol araçlarla temizlenmiş ve siz 3-4 metrelik karın ortasında yolunuza devam ediyorsunuz. Gerçekten o mevsimde ender rastlanabilecek doğa olaylardan birine şahit olmamızla birlikte göle gelmekle ne kadar isabetli bir karar verdiğimizi anladık. Yolculuk sırasında aklımda kalan bu güzel anıları da paylaştıktan sonra sizlere biraz göl hakkında bilgi vereyim:
Nemrut Krater Gölü Hakkında Bilgi
Bitlis’in Tatvan ilçesi sınırları içinde yer alan Nemrut Dağı’nın zirvesinde volkanik patlamalar sonucunda oluşmuş olan Türkiyenin en büyüğü olan göl, büyüklüğü itibariyle dünyadaki krater gölleri arasında ise ikinci sırada. Gölün derinliği bazı yerlerde 150 metre olarak ölçülsede büyük bir kısmına derinlik 100 metre civarındadır.
Nemrut Dağı kraterinde hem soğuk hem de sıcak bir göl bulunmaktadır. Kraterin içindeki buhar bacaları da görülmeye değer güzelliklerin başında yer almaktadır. Kraterin içindeki sıcak gölün sıcaklığını sağlayan kaynak bulunmaktadır. Yaz aylarında suyun sıcaklığı yaklaşık olarak 70 dereceye kadar çıkmaktadır. Kaplıca olarak da kullanılan gölün suyunun bazı hastalıklara iyi geldiği de tespit edilmiştir.
Nemrut Dağı krateri yaklaşık 90 bin öncesinde oluşan volkanik patlamalar sonucunda oluşmuştur. Bu patlamalar sonrasında yaklaşık olarak 30 km’lik alanda lav birikintileri oluşmuştur.
Göle yaklaşık 30 yıl önce bırakılan balıkların kendilerine yaşam formu oluşturmaları sayesinde bugün gölde olta ile balıkçılık da yapılabilmektedir. Ziyaretçilerin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için gölün hemen yanında kafe tarzı işletmeler de bulunmaktadır.
Nemrut Krater Gölüne Nasıl Gidilir?
Bu doğa harikası göl Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunmaktadır. Tatvan merkezle göl arasındaki mesafe yaklaşık olarak 15 km’dir. Buraya karayoluyla gelecek olanlar Bitlis üzerinden ulaşabilirler. Havayoluyla gelecekler Van’a ulaşıp oradan otobüslerle Tatvan ilçesine geçiş yapabilirler. Nemrut Dağı’na araçla çıkarken sol tarafınızda belki de hayat boyu hatırlayacağınız müthiş bir Van Gölü ve Tatvan manzarası sizin gözlerinize hitap edecektir.