Zengin tarihi ve enfes doğal güzellikleriyle bilinen Olimpos, ülkemizin son yıllarda gözde tatil merkezlerinden biridir. Caretta Carettaların yumurta bıraktıkları enfes sahili, ahşap otelleri, dar ve up uzun sahilleri ile akıllarımızda yer edinmiştir. Olimpos Beydağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan Olimpos Antik Kenti, Likya Yolu üzerinde yer alan en önemli antik kentlerden biridir.
Antalya‘nın güney sahillerinde yer alan Phaselis’den sonra ikinci en önemli liman kenti olan Olimpos, tarihi dokusu ve nefis plajlarıyla kesinlikle görülmesi gerekir.
Olympos Antik Kenti Tarihi
Antik kentin tarihi hakkında en net bilgi Likya Birliği tarafından basılan sikkelerden sağlanmaktadır. Olympos, M.Ö 168 yılında Likya Birliğine üye olup, üç oy hakkına sahip 6 şehirden sadece bir tanesidir.
Antik kentin ilk olarak Yunanlılar tarafından kurulduğu düşünülmekte, Anadolu’nun Helenleşme dönemlerine denk gelmektedir. Antik kent ilk kurulduğu yıllarda önemli bir ticaret merkezi olmasının en önemli sebebi gemilere yükleme ve boşaltma işlemleri yapılmasından dolayıdır.
M.Ö 2. yüzyıldan 1. yüzyıla doğru ilerlerken birlik sikkelerinin basılması durdurulmuştur. Bununla birlikte Antalya’nın güneyine ve kuzeyini ele geçirmek isteyen korsanlar burası içinde önemli bir tehdit olmuştur. M.Ö 1. yüzyılda Phaselis ve Olympos kentlerini Korsan Zeniketes ele geçirmiştir. Her iki bölgede yaşayan insanlar bu korsan saldırılarından olumsuz etkilenmiştir.
M.Ö 77’de Olimpos tamamıyla Roma İmparatorluğu hakimiyetine girmiştir. Roma İmparatorluğu hakimiyetine girdikten sonra tekrardan kentleşme çalışmaları devam etmiştir. M.S 3. yüzyıl sonlarına doğru Methodius Likya Birliği’nin ilk psikoposu olmuş, bu kişinin Olympos’lu olduğu tahmin edilmektedir.
M.S 6. yüzyılın ortalarından itibaren yaşanan bütün kötü olaylar şehri kötü etkilemiştir. Savaşlar, depremler ve buna benzer doğal afetler şehrin çökmesinde en büyük etkendir.
Olympos Antik Kenti Hakkında Bilgi
Antik kent içerisinde tapınak, tiyatro, çokgen örgülü duvarlar ve heykeller bulunmaktadır. Genellikle bu tarihi kalıntılar Helenistik Dönem ile Roma İmparatorluğu’ndan izler taşımaktadır.
Likya Bölgesi’nin en büyük yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilen Olympos, Likya Yol Kılavuz Anıtı’nda Korykos olarak anılmaktadır.
Ağaçların arasında yeni şeyler keşfetmeyi seviyor musunuz? İşte tam da size göre bir yer o zaman. Ağaçların bollaştığı ve çimlerin büyüdüğü yemyeşil ormanın neresine adım atarsanız atın farklı bir tarihi kalıntı sizleri karşılıyor.
Roma İmparatorluğu Dönemine ait olan Tapınak kentin kuzey yakasında yer almaktadır. Kentte birçok tarihi kalıntı kaybolmaya yüz tutmuş, tapınağın ön cephesi ise günümüzde ayakta.
Tapınak kapısının önünde ise Marcus Aureius’a ithaf edilmiş bir heykel bulunmaktadır. Tarihi kalıntıların tam ortasında yer alan kaybolmaya yüz tutmuş bir agora bulunmaktadır.
Yeşillik, ağaçlar ve en güzeli kuşların cıvıltısı içerisinde keşfetmeye doyamadığınız antik kentten denize doğru ilerlediğiniz zaman sizleri Olimpos Plajı karşılıyor. Berrak denizin masmavi görünümünde yüzmeden kesinlikle buradan ayrılmayın.
Olympos’da neden sadece ahşap evler var diye düşünüyorsanız, modern binalar ve turistik tesislerin yapılması yasaklanmıştır. Bu sebeple ağaçların arasına kurulmuş olan bungalov ve ağaç evlerde konaklayabilirsiniz.
Olympos Antik Kenti Giriş Ücreti
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından denetlenen antik kent dini bayramların birinci günü öğlene kadar kapalıdır.
Bu ören yerinde Müzekart+ ve Müzekart geçerli olup, giriş ücreti kişi başı 20 TL’dir.
Olympos Antik Kenti Ziyaretçi Saatleri
Olympos Antik Kenti denetleme altında olduğu için yaz ve kış mevsimlerine göre çalışma saatleri değişiklik gösterebiliyor. Resmi internet sitesinden elde edindiğimiz bilgiler neticesinde;
Yaz aylarında açılış saati 08:00 olarak belirlenmiş, kapanış saati ise 19:00’dır.
Kış aylarında açılış saati yine aynı şekilde 08:00 olarak belirlenmiş, kapanış saati ise 17:00’dır.
Olympos Antik Kenti Nerede ve Nasıl Gidilir?
Antalya iline bağlı olan Kumluca ilçe sınırlarında yer alan Olympos, her yıl yüzbinlerce turistin uğrak noktalarından biridir. Olympos, hem antik kenti hem de plajları ile ülkemizin popüler tatil destinasyonlarından biri.
Hem tatilinizi yapacağınız hem de tarihi dokuları keşfedebileceğiniz bu bölgede çok sayıda konaklama fırsatı bulunmaktadır.
Olympos Antik Kenti’ne iki farklı şekilde giriş sağlayabilirsiniz. Kumluca tarafından seyir halindeyseniz Adrasan girişini kullanın ve sadece yön tabelalarını takip etmeniz yeterli olacaktır.
Kemer tarafından geliyorsanız direkt yön tabelalarını takip ederek Olimpos girişini kullanın. Bu güzergah daha kısa ve kullanışlıdır.
Antik kent şehir merkezine 87 kilometre uzaklıkta olup, bağlı olduğu ilçe merkezine ise yaklaşık 28 kilometre uzaklıktadır.