Pasaport

Pasaport Nasıl Çıkarılır?

Pasaport Nasıl Çıkarılır, Pasaport, Pasaport nasıl çıkartılır, Pasaport nasıl alınır, Pasaport nedir, Pasaport çeşitleri, Pasaport türleri, Pasaport ücreti, Pasaport harçları, Pasaport başvurusu nasıl yapılır, Pasaport randevusu nasıl alınır

Ülkeler arasında dolaşmanızı sağlayan pasaport, her gezgin tarafından alınması gereken belgelerden bir tanesidir. Yurt dışında tatil denilince akla ilk olarak pasaport gelir. Ülkemizde bulunan pasaport türlerinden bordo renge sahip olanlar tam 102 ülkeye, yeşil renkli pasaporta sahip olanlar ise 160 tane ülkeye gidebiliyorlar. Peki, bu kadar önemli bir şey olan pasaport nasıl çıkarılır? Pasaport alırken nelere dikkat etmeniz gerektiği, nereye ve nasıl başvuru yapmanız gerektiğini bu yazımızda bulabileceksiniz.

Yurt dışına çıkarken sınır görevlisi insanlar tarafından kontrol edilen bu belge, sizin için gideceğiniz ülkeye giriş yapmanızı sağlayan önemli bir araçtır. Uluslararası geçerliliğe sahip olan bir pasaport, sizin yurt dışında kimliğinizdir. Pasaport alabilmek için gerekli kuruma başvuru yapmanız gerekir. Bu yazımızda konu hakkında sizlere detaylı bilgiler vereceğiz. Pasaport süreçleri ile birlikte sizlere aşağıda anlatacağımız bilgilerden sonra gereken tüm verilere sahip olacaksınız.

Pasaport Nedir?

Pasaport, ülkeler arası dolaşmanızı sağlayan ve yurt dışındaki resmi kimliğiniz olan bir belgedir. Pasaport nedir sorusuna cevap vererek aslında ne kadar önemli bir şey olduğunu da gözler önüne serdik. Pasaport nedir sorusunu cevaplarken insanların en çok merak ettikleri şeylerden bir tanesi de başvuru sürecinde yaşanan olaylar olmaktadır. Bu yazımızı sonuna kadar okuduğunuz takdirde pasaport işlemleri ile ilgili olarak her türlü bilgiye vakıf olacaksınız.

Özellikle gezmeyi seven kişiler için tercih sebebi olan bu belge ile birlikte yurt dışına çıkış için gereken en önemli evrakı da edinmiş bulunursunuz. İş hayatında yorucu geçen bir yılın ardından güzel bir tatil yapmayı planlayanlar tarafından sıklıkla tercih edilen bu belge, kimi zamanda yurt dışına iş için çıkışlarda kullanılır. Türkiye’nin anlaşmalı olduğu ülkelere kimlik ile de girilebiliyor olsa da pasaportun yanınızda bulunması her zaman için daha iyidir. Ancak, KKTC, Gürcistan ve Ukrayna gibi yerlere giderken pasaportun gerekmediğinin de altını çizelim.

Dünyada kabul görmüş pasaportlar arasında orta sıralarda yer alan Türk pasaportu ile birlikte giriş yapabileceğiniz toplamda 160 tane ülke bulunur. Bu ülkeler arasında ise pek çok Avrupa ve Asya ülkeleri başı çekmektedir. Yurt dışına tatil, iş, hem tatil hemde iş için çıkacak olan kişilerin ve ailelerinin birer tane pasaport sahibi olması gerekir.

Pasaport Türleri Nelerdir?Pasaport, Pasaport nasıl alınır, Pasaport nasıl çıkarılır, Pasaport nasıl çıkartılır, Pasaport çıkarmak, Pasaport almak

Türkiye’de kullanılan toplamda 4 tane pasaport bulunur. Bunlar arasında diplomasi için verilenlerden tutunda normal vatandaşlara yani gezi için yurt dışına çıkacak olanlara verilenlere kadar pek çok çeşit pasaport bulunuyor. Aşağıda detaylarına gireceğimiz konu ile ilgili olarak sizlerde kendinize uyan bir belgeyi seçerek pasaport başvuru işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

  • BORDO PASAPORT

Bir diğer ismi umuma mahsus pasaport olan bordo pasaport, diğer türlere göre dolaşım gücü en sınırlı olanıdır. Bunlara rağmen dünya ülkelerinin yarısından fazlasına giriş yapabilmenizi sağlar. Asıl ismi umuma mahsus olsa da renginden dolayı halk arasında bordo pasaport olarak adlandırılır. Bordo pasaport, genellikle hepimizin görüntüsüne aşina olduğumuz ve en yaygın olarak kullanılan pasaport türüdür.

Bu pasaportu alabilmek için il veya ilçe nüfus müdürlüklerine gitmeniz ve gereken belgeleri onlara ulaştırmanız gerekir. Pasaport randevu işlemleri ile elde edeceğiniz bordo pasaportun yanı sıra yurt dışındaki vatandaşlarımızda konsolosluklar aracılığı ile bu belgelere ulaşım sağlayabilir. Pasaport en az 6 ay olmak üzere en çok ise 10 sene süre ile verilebiliyor. Bunun yanında eğer 18 yaşından küçükseniz maksimum süre 5 yıl ile sınırlı kalıyor. Pasaportun içinde toplam 38 tane sayfa olsa da bunların 35 tanesi vize sayfası olarak bulunur.

  • YEŞİL PASAPORT

Bir diğer ismi hususi pasaport olan yeşil pasaport, diplomatik yöne ağırlık basan kişilere ve devlet memurlarına verilir. Yine il ve ilçe nüfus müdürlüklerine başvuru yapılmak sureti ile elde edilen bu pasaportta da toplam 30 adet sayfa bulunur ve bunların 27 tanesi vize sayfası olarak dikkat çeker.

Yeşil pasaport nasıl alınır sorusuna vereceğimiz en iyi cevap ise 1, 2 ve 3. dereceden devlet memuru olmanız gereklidir diyebiliriz. Bunun yanı sıra meclis üyeleri, bakanlar ile birlikte yıllık belirli bir ciro rakamına ulaşmış şirketlerde bu haktan yararlanabiliyor. 160’tan fazla ülkeye giriş yapabileceğiniz bu pasaport ile birlikte işlerinizi kısa sürede tamamlayabilirsiniz. Yine en az 6 ay olarak verilen bu pasaport maksimum ise 5 yıl olarak vatandaşlara verilir. Bu pasaporta sahip olan kişilerin aileleri de almaya hak kazanır ve 25 yaşından küçük çocuklarda buna dâhildir.

Yeşil pasaport ülkemizde vatandaşların alabileceği en avantajlı pasaport türü olarak dikkat çeker. Hem giriş yapabileceğiniz ülke sayısının çok fazla olması hemde bu pasaport ile çoğu ülkeye vizesiz giriş yapabilmeniz nedeniyle gezmeyi seven insanlar için avantajları büyüktür. Süresi bittiğinde ise pasaport yenileme işlemleri ile kısa sürede yeniden alabilirsiniz.

Yeşil pasaport sahibi insanlar eğer daha önce bordo pasaport kullanmışlar ise yurt dışına çıkışlarda ve yabancı ülkeye girişlerde bu pasaportun çok faydasını görürler. Genellikle havaalanı çalışanları yeşil pasaport gördükleri zaman çok fazla sorgu sual etmeden hemen sizden kurtulmaya bakarlar. Çünkü yazımızın başında da söylediğimiz yeşil pasaport, siyasi ilişkileri güçlü olan kişilere öncelikli olarak verilir. Yurt dışında çalışanlarda bunu böyle bildiği için kapıların sizin için ardına kadar açıldığına ve gereksiz işlemlerin size uygulanmadığına şahitlik edeceksiniz.

Daha fazla bilgi için “Yeşil Pasaport” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

  • GRİ PASAPORT

Hizmet pasaportu olarak bilinen gri pasaport, devlet memurları tarafından sıklıkla kullanılır. Bu pasaporta sahip olabilmek için resmi bir kurum tarafından yurt dışına görevlendirilmeniz gerekir. Eğer normalde bordo pasaporta sahipseniz dahi özel görev ile ülke dışına çıkmanız gerekirse yine de bu pasaporta sahip olmanız gerekir. Toplamda 30 tane sayfası olan gri pasaportta 27 tane vize sayfası bulunur.

Sarı basın kartı olan gazetecilere, akademisyenlere de görevlendirilme süreleri boyunca gri pasaport alabiliyorlar. Bu pasaport ile de bazı ülkelere vizesiz olarak seyahat edebilirsiniz. Bu pasaport türü ise sadece il nüfus müdürlüklerinden alınabiliyor. Hizmet pasaportu kısa süreli ve görev süresince çıkarıldığı için görev dönüşünden sonra tekrar kullanılamamaktadır. Bu nedenle yeniden göreve çıkma durumlarında pasaportun tarihini kontrol ederek yeni pasaport ihtiyacı olup olmadığını sorgulamanız en doğrusu olacaktır.

  • SİYAH PASAPORT

Bir diğer ismi diplomatik pasaport olan siyah pasaport, Türkiye Cumhuriyetine bağlı olarak görev yapan konsolosluk, büyükelçilik çalışanları ile TBMM üyelerine, hâkim ve savcılara, valilere, büyükşehir belediye başkanlarına ve üst düzey devlet kadrolarında görev yapan kişilere verilir.

Biometrik pasaporta geçmeden önce bu pasaportun rengi kırmızıydı. Yani haberlerde duyduğumuz kırmızı pasaport aslında budur. Ancak yeni pasaporta geçiş işlemlerinden sonra siyah pasaport olarak adlandırılmıştır. Bu konumuz ile birlikte sizlere siyah pasaport kimlere verilir sorusunun da cevabını vermiş bulunuyoruz. Hak verirsiniz ki bu pasaportu almak için il nüfus müdürlüklerine başvuru yapmanız istenmiyor. Bu pasaporta sahip olan kişilerin aileleri de kısa süreliğine yeşil pasaport sahibi olabiliyor. Bu pasaporttan sadece defter bedeli alınmakta bunun dışında pasaport harcı gibi diğer ücretler alınmamaktadır.

Siyah pasaport, anlaşıldığı gibi en önemli pasaportlardan bir tanesidir. Siyasi yönü bakımından çok üst düzey kişilerde bulunduğunu zaten hemen anlamışsınızdır. Bu nedenle bu pasaporta sahip olan kişiler, ülke giriş ve çıkışları dâhil çoğu yerde hemen hemen hiç sorgu sual edilmeden, amiyane tabirle ellerini kollarını sallayarak ülkeden ülkeye geçerler.

Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?Pasaport, Pasaport nasıl alınır, Pasaport nasıl çıkarılır, Pasaport nasıl çıkartılır, Pasaport çıkarmak, Pasaport almak

Pasaport almak için gerekli evrakları tamamlayarak başvurmak pasaport edinmek için çıkılan yolun ilk adımıdır. Başvurunuzun cevap süresi de en az 2 hafta olacağı için bir seferde bu işi eksiksiz olarak yapmanız gerekir. Özel durumlar haricinde pasaport için gerekli belgeler şu şekildedir.

  • Varsa eğer şu anda hâlihazırda ki mevcut pasaportunuz,
  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik belgeniz,
  • Pasaport almak için ödediğiniz harç ve defter bedellerine ilişkin tahsilât makbuzu,
  • Eğer daha önce parmak izi vermediyseniz bu evrakların dışında öncelikle polis merkezine giderek parmak izi vermeniz gerekir.
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • 18 yaşından küçük kişiler ve engelliler için aile onay (muvafakat belgesi)

Yukarıdaki maddeler bordo pasaport almanız için gereken belgelerdir. Bunun dışında gri, yeşil ve siyah pasaport almak isteyen kişiler ise ek olarak şu belgeleri bulundurmak zorundadırlar.

Gri pasaport almak isteyen için; görev onayı ve talep formu, yeşil pasaport için devlet memuru statüsünü gösteren belge gibi ekstra evraklarda gereklidir. Pasaport almak için gerekli belgeler yukarıdakilerden ibarettir. Buna bağlı olarak öğrenci, eş veya çocuk durumundan dolayı bu pasaportları almak isteyen kişiler ise hak sahibi kişiye olan yakınlıklarını kanıtlayan belgeleri yanlarında bulundurmaları gerekir.

Bunların haricinde eğer pasaport yenileme işlemleri yapmanız gerekiyorsa bu durumda da eski pasaportunuz ile birlikte gereken tüm evrakları yeniden toparlamanız gerekmektedir. Pasaport yenileme ücreti olarak da aşağıda vereceğimiz ücretler sizler içinde geçerlidir. Kısaca, eskiden bir pasaporta sahip olarak hiçbir hakkınız yoktur. Tüm işlemleri yeni baştan yapmanız gerekecektir.

Pasaport Ücretleri 2020 Harç Bedelleri

2020 yılı için pasaport harç ücretleri 2020 %22,58 oranında zamlanmış bulunuyor. Buna bağlı olarak aşağıdaki tablodan kullanım süresine göre değişen ücretlerden bir tanesi sizin için geçerli bir rakamdır.

  • 6 ay süre ile alınacak olan pasaportların harç bedeli 208,80 TL’dir.
  • 1 yıl süre ile alınacak olan pasaportların harç bedeli 304,50 TL’dir.
  • 2 yıl süre ile alınacak olan pasaportların harç bedeli 497,00 TL’dir.
  • 3 yıl süre ile alınacak olan pasaportların harç bedeli 705,90 TL’dir.
  • 4 yıl ve üzeri süre ile alınacak olan pasaportların harç bedeli 995,00 TL’dir.

Bu ücretler içerisinde pasaport harcı için gerekli olan miktarın dışında birde defter bedeli ödenmesi gereklidir. Defter bedeli ise yeni yılda %22,58 zamla birlikte 133,50 TL’den 163,03 TL’ye çıkmıştır.

Pasaport almak için gerekli bedeller bu şekildedir. Bir diğer mevzu ise gideceğiniz ülke eğer vize istiyorsa o ülkeye vize bedeli de ödemeniz gerekir. Bu vize bedeli ile ilgili olarak ödeyeceğiniz miktar ise ülkeden ülkeye ve kalış süresine göre değişir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yeşil, gri ve siyah pasaportlardan harç bedeli alınmamaktadır. Ancak defter bedeli yine de tahsil edilen bir bedeldir. Bu nedenle eğer devlet memuru iseniz öncelikle yeşil pasaport alıp alamayacağınızı kontrol etmelisiniz. Bilindiği gibi en düşük memur kıdemi 9/A’dan başlamaktadır. Her yıl 1 kademe düşerek 3 yılda 8/C, 8/B diye ilerler ve 8/A’ya gelirsiniz. Bu hesap ile ilk 3 kademeye geldiğiniz takdirde yeşil pasaport almaya hak kazanıyorsunuz demektir. Pasaport harç ödeme işlemlerini yaparak makbuzunuzu da başvuru evraklarının arasına koymayı unutmayın.

Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?

Pasaport için gereken evrakları toparladıktan sonra öyle paldır küldür il nüfus müdürlüğü yolunu tutamazsınız. Bu işten önce randevu almanız gerekecektir. Pasaport randevusu günümüzde internetten alınabilmektedir. Online nüfus müdürlüğü adresine girerek en yakın ve uygun tarihe bir randevu ayarlayabilirsiniz.

Türkiye Cumhuriyeti online nüfus müdürlüğü randevu sistemine girdiğiniz zaman öncelikle karşınıza “randevu al” veya “randevu sorgula” gibi bir menü çıkacaktır. Siz buradan ilk kez randevu alıyorsanız eğer “randevu al” butonuna tıklamanız gereklidir. Diğer buton ise aldığınız randevunun durumunu sorgulamaya yarayan bir pencere açılmasını sağlar. Sizin hiç randevunuz olmadığı için şuanda ona tıklamanıza gerek yoktur. Randevu almak için gereken yere tıkladıktan sonra karşınıza kimlik, sürücü belgesi veya pasaport ile işlem yapabileceğiniz bir menü çıkacaktır. Bu menüden ilgili kutucuğa sizden istediği seri numarasını yazdıktan sonra karşınıza aşağıdaki bilgileri isteyen bir pencere daha çıkacaktır. Bu son pencereyi de tamamladıktan sonra pasaport randevu adımlarını bitirmiş olacaksınız.

  • Türkiye’den başvuru yapıp yapmadığınızı soran bir ekran,
  • Yeni kimlik kartınızın olup olmadığını soran başka bir ekran,
  • Eğer yeni kimlik kartınız yoksa sahip olduğunuz belgede kimlik numarası var mı?
  • Daha sonra ise pasaport için evrakları teslim edeceğiniz il ve ilçe seçim ekranı gelecektir.

Sistemden randevu alarak gün ve saat seçimi yaptıktan sonra geç kalmamaya dikkat etmelisiniz. Randevu saatini 30 dakikadan fazla aşan kişilerin randevuları iptal olmaktadır. Buna binaen tekrar randevu alacak ve yeniden sıra bekleme işlemlerine tabi olacaksınız. O nedenle mümkün mertebe 5 – 10 dakika öncesinde nüfus müdürlüklerinde olmanız en doğru seçim olacaktır.

Bu bilgilerin dışında randevuya gidemeyeceksiniz eğer en az yarım saat öncesinden pasaport randevu iptal etmeniz gereklidir. Ayrıca bir kişi kısa sürede iki defa randevuya iptal etmeden gitmez ise o kişiye 1 ay boyunca yeni randevu da verilmemektedir. O nedenle bu konuyu biraz daha ciddiye almakta fayda bulunuyor.

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Pasaport için gerekli olan evrakları topladıktan sonra öncelikle randevu almanız gerekiyor. Bu randevuyu oluşturduğunuzda zamanından 5 – 10 dakika öncesinde nüfus müdürlüğünde olmanızı tavsiye ederiz. Yanınızda getirdiğiniz evraklar ile birlikte tabi ki.

Nüfus müdürlüğüne gittiğinizde öncelik işlem biyometrik verilerin işlenmesi oluyor. Daha sonra ise fotoğraflar ile birlikte yanınızda getirdiğiniz diğer evraklar istenmektedir. Önceleri bu işlemler Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılıyordu, ancak günümüzde nüfus müdürlükleri tarafından yapılmaya başlanmıştır.

Peki, evrakları verdiniz ve pasaportunuzu almak için önünüzde hiçbir engel kalmadı. Pasaport kaç günde çıkar diye merak etmeye başladınız, değil mi? Başvurusu sırasında sizden istenilen belgeler aynı anda tanzim merkezine iletilmekte ve orada sıraya girmektesiniz. Eğer yurt dışına çıkış için belirli zamanlarda (örn. Hac, Umre gibi) yoğunluğun olmadığı dönemlerde bu süreç gün içerisinde veya ertesi günü tamamlanmaktadır. Ancak yinede bu işlemlerin çok karışık bir süreçten geçtiğini ve olası aksilikleri göz önünde bulundurarak seyahate çıkmadan 15 gün veya 1 ay öncesinde pasaport başvurusu yapmanız en doğrusu olacaktır.

Pasaport Teslim Alma

Olumlu olarak sonuçlandığı takdirde bu pasaportlar size gönderimi sağlanacaktır. Bu noktada ise genellikle pasaport gönderi takip sürecini öğrenmek ve pasaport ne zaman elime ulaşır sorusuna cevap aramak gerekir. Bunu da kısaca cevaplamak gerekirse eğer pasaportunuz onaylandıktan sonra yurt dışında bulunan vatandaşlar konsolosluk veya elçiliklerden pasaportlarını teslim alabilmektedirler.

Yurt içinde ise pasaportlar PTT ile gönderilmektedir. Başvuru sırasında verdiğiniz telefon numarasından postanızın nerede ve hangi işlemde olduğu bilgisi sms olarak gönderilmektedir. İşlemler sırasında verdiğiniz adrese gönderilen kargoyu almazsanız eğer ertesi günü aynı adrese tekrar posta aracı gitmektedir. Bunun dışında yine alan olmazsa kargo 10 gün süre ile PTT’lerde bekletilir. Eğer halen alan olmazsa ise o zaman kargo doğruca nüfus il müdürlüklerine teslim edilmektedir.

Bu süreç içerisinde eğer yurt dışına çıkmaktan vazgeçmediyseniz pasaport teslim alma tamamlanana kadar sizin belgeniz nüfus müdürlüklerinde saklanmaktadır. Böylelikle dilediğiniz zaman başvuru yaptığınız müdürlüğe giderek pasaportunuzu alabilirsiniz. Bu durumlar nadiren olsa da yaşanabilmektedir.

Bunun dışında pasaport başvuru durumu sorgulama işlemlerini e-devlet üzerinden de yapabilirsiniz. Kimlik bilgisi ve şifreyi girdikten sonra nüfus idaresi başlığı altında belirtilen yerden sorgulama işlemlerinizi saniyeler içerisinde tamamlayabilirsiniz.

Yorum yap