Raft adı verilen botlar ile akış hızı ortalamanın üzerinde olan nehirler üstünde ve başında bir profesyonel rehber ile takım halinde yapılan bir spor dalı olan rafting, akarsu üzerinde yapılan sporlar içerisinde en çok ilgi gören spor dalı olarak kabul edilmektedir. Herhangi bir teknik bilgi ya da beceriye ihtiyaç duymadan takım lideri olan rehberin tavsiyeleri ile rahatlıkla yapılabilecek olan rafting sırasında kullanılan botlar, önceki zamanlarda askeri amaçlarla kullanılmaya başlanılmış olmasına rağmen sonraki zamanlarda bir spor dalı haline gelmiştir.
Rafting Nasıl Yapılır?
Rafting sporu sırasında, nehir ve çay gibi akarsu yatakları üzerinde bot ile kaydığınız sırada, ağaç kütüğü ya da kısa ve uzun çağlayan gibi birçok değişik doğal engelle karşılaşırsınız ki bu engeller, debi olarak da bilinen suyun akış hızına etki ederler. Akarsu içerisindeki bu tarz oluşumlara Rapid adı verilir ve rafting için 6 farklı zorluk derecesi oluştururlar. 1. Derece zor Rafting parkurları, çocuklar, iyi yüzme bilmeyen yetişkinler ve kendini tam olarak hazır hissetmeyenler için uygun parkurlar, 2. Derece zor Rafting parkurları, çok hızlı akan nehirler olmamakla birlikte akarsuyun hızlandığı yerlerin 1. Dereceye göre daha fazla olması nedeniyle 1. Dereceye göre kısmen daha zor parkurlar, 3. Derece zor Rafting parkurları,iyi yüzme bilen ve profesyonel bir rehber eşliğinde yapılacak raftingler için uygun parkurlar,4. Derece zor Rafting parkurları, takım halinde yapılan ani manevralar, şelaleler, girdaplar ve kayalar için hazır rafting grupları için parkurlar ve 5. Derece zor Rafting parkurları ise; şelalelerden uçmaya, ani manevralara ve en hızlı akıntılara karşı hazırlıklı rafting grupları için uygun parkurlarken 6. Derece zor Rafting parkurları ise; en zor parkurdur ve Türkiye il sınırları içerisinde sadece Çoruh nehri, 6. Derece rafting parkuru olarak sayılabilirken bu seviyede rafting yapmak için ciddi riskleri göze almanız gerekmektedir.
Rafting Malzemeleri Nelerdir?
Rafting yapmaya başlamadan önce ihtiyacınız olabilecek güvenlik malzemelerini temin etmenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz. Rafting sırasında ihtiyacınız olabilecek malzemeleri güvenlik ekipmanları ve kişisel malzemeler olarak iki bölüme ayırabiliriz. Can yeleği, kask, kurtarma ipi ve yağmurluk, güvenlik malzemeleri arasında sayılabilirken bu malzemeler, rafting turunu düzenleyen firmalar tarafından size verilmektedir. Güvenlik malzemeleri ve özelliklerinden kısaca bahsetmek gerekirse;
Can Yeleği : Rafting sırasında suya düşmeniz durumunda batmanızı önlemek ve başınızı her durumda suyun üzerinde tutarak boğulmanızı önlemek amacıyla giyilir. Can yeleğini vücudunuza sıkıca bağlamanız için üzerindeki bağları kullanabilirsiniz. Rahat bir şekilde görülebilmeniz için renkli renklerde yapılmış olmakla birlikte gece de görülebilmeleri için fosforlu reflektörleri vardır.
Kask : Bottan düşmeniz ya da botun devrilmesi durumunda kafanızı çarparak zarar görmenizi önlemek amacıyla kullanılır ve fiberglastan yapılmış olması nedeniyle oldukça dayanıklı bir güvenlik ekipmanıdır.
Yağmurluk : Yağışlı havalarda yapılan raftingler sırasında iç kıyafetlerinizin ıslanmasını önlemek amacıyla kullanılır.
Kurtarma İpi : Rafting sırasında bottan düşmeniz durumunda sizi bota geri çekmek amacıyla kullanılır. Rafting öncesinde bir ucu bota sıkı bir şekilde bağlanan ip, suya düşmeniz halinde fırlatılmak için hazır bir şekilde bekletilir.
Ayakkabı : Alt kısımlarında küçük delikler olan ayakkabılar, rafting için özel olarak yapılmışlardır ve alt kısımlarındaki delikler nedeniyle ayakkabının içine dolan du kolayca boşalır.
Peki rafting yaparken nelere dikkat etmeniz gerekir ?
Eğer ilk defa rafting yapacaksanız öncelikle fark etmeniz gereken şey; rafting de diğer doğa sporları gibi doğa ile iç içe yapılan bir aktivitedir ve bu tarz aktivitelerde en önemli unsur, doğanın kurallarını bilerek onlara uyum sağlamayı öğrenmenizdir ki bununda ilk şartı; amacınızın akarsuyu yenmek değil onun ritmine uymak olduğunu anlamanızdır.
Rafting sırasında dikkat etmeniz ve aklınızda bulunması gereken ayrıntıları sıralamak gerekirse;
-İyi bir yüzücü olduğunuza emin olmanız ya da yüzme seviyenize göre bir parkur seçmiş olmanız gerekmektedir.
-Can yeleği en önemli unsurdur. Giymeden kesinlikle raftinge başlamanızı tavsiye etmiyoruz.
-Dalgaların içerisinde sizi koruması ve güvenliğiniz için kaskınızı taktığınıza emin olmanız gerekmektedir.
-Kişi sayısı 3 den az olan gruplar ile raftinge çıkmayın.
-Botunuzun ters dönmesi durumunda panik yapmamanız ve ne yapılması gerektiğini bildiğinizden emin olmakla birlikte ilk yardım konusunda bilgi sahibi olmanız önemlidir.
-Islandığınızda üzerinizde ağırlık yapacak ve yüzmenizi zorlaştıracak giysileri giymekten kaçınmanız gerekmektedir.
Türkiye’de Rafting Nerede Yapılır?
Türkiye’de yükseltinin fazla olması nedeniyle rafting sporunun yapılabileceği nehir sayısı da oldukça fazladır. Raftingin yapılabildiği meşhur nehirlerimizi şu şekilde sıralayabiliriz.
Fırtına Vadisi – Rize
Özellikle yaz aylarında oldukça fazla sayıda ziyaretçi ağırlayan Fırtına Vadisinde yapılabilecek etkinliklerden biri de raftingdir. Fırtına Vadisi üzerinden birçok rafting sporu merkezine rastlayabilirsiniz.
Munzur Çayı – Tunceli
Yaz aylarında buz gibi suyu ve kırmızı alabalığı ile meşhur nehirlerimizden Munzur’da yaz aylarında rafting yaparak hem muhteşem doğa manzarasına doyacak hem de güzel bir yolculuk yapabilirsiniz.
Dalaman Çayı – Muğla
Çoruh Nehri – Artvin
Köprüçay – Antalya
Bekili Deresi – Denizli
Zamantı Irmağı – Kayseri
Melen Nehri – Düzce
İkizdere Nehri – Rize
Barhal Çayı – Artvin