İstanbul Boğazı’nı ikizi ile birlikte uzun yıllardır gözetleme görevini üstlenen Rumeli Hisarı, İstanbul’un fethinde önemli rol oynamıştır. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi konusunda ne kadar kararlı olduğu bu ikiz kuleler ile kanıtlamıştır. Boğazın en dar noktasına 30 dönümlük arazi üzerine inşa edilen bu hisarın amacı boğazın güvenliğini sağlamaktır.
Rumeli Hisarı Hakkında Bilgi
Fatih Sultan Mehmet boğazdan gelebilecek saldırıları önlemek ve gözetleme kulesi olarak Anadolu Hisarı’nın tam karşısına Rumeli Hisarı’nı inşa ettirmiştir. 15 Nisan 1452 yılında yapımına başlanan bu hisarın ne zaman tamamlandığı konusunda farklı bilgiler bulunmaktadır.
Bu tarihi yapı farklı kaynaklarda başka isimlerle anıldığı için tam bir tarih söz konusu değildir. Buna rağmen, Zağanos Kuleleri’nde bulunan iki kitabe üzerinde yaklaşık 4 ay gibi bir süre içerisinde tamamlandığı belirtilirken, Süleymaniye Kütüphanesi’nde yer alan Şerh-i Tecriyd-i Ataik adlı eserde yapımın 139 günde bitirildiği yazılmıştır.
Rumeli Hisarı Fatih vakfiyelerinde Kemalpaşazade, Aşıkpaşazade ve Kulle-i Cedide, Neşri tarihinde ise Yenice Hisar, Nişancı tarihlerindeyken Boğazkesen Hisarı gibi isimler ile anılmıştır.
Bizans Dönemi’nden kalma parça taşlar ve Anadolu’nun farklı bölgelerinden getirilen malzemeler hisarın yapımında kullanılmıştır. Ekrem Hakkı Ayverdi’ye göre hisarın yapımında yaklaşık 300 usta, 750 civarı işçi, 200 arabacı, nakliyeci ve kayıkçı çalıştığını belirtmektedir.
Rumeli Hisarı‘nı kim yaptı sorusunun cevabı ise Fatih’in emri üzerine yaklaşık 1200 personelin çalışması ile inşa edilmiştir.
1509 yılında yaşanan deprem, 1746 yılındaki yangın felaketi sonrasında tarihi yapı eski önemini yitirdikten sonra yerli halk ahşap evler tasarlayarak barınma faaliyetleri için hisarı kullanmıştır. 1953 yılında Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından görevlendirilen üç kadın Türk mimarı hisarı geniş çaplı bir yenileme sürecine alarak eski nostaljik görünümünü kazandırmıştır.
Günümüzde bu hisar açık hava tiyatrosu ve müze olarak hizmet vermektedir. İstanbul’da oldukça meşhur olan Rumeli Hisarı konserleri oldukça eğlenceli geçmektedir.
Rumeli Hisarı Bölümleri
Bu tarihi yapının yapımı hakkında net bir bilgi bulunmamasına rağmen Fatih tarafından büyük kulelerin yapımından görevli üç paşa yetkilendirilmiştir. Bu sebeple paşalar kendi isimlerini kulelere vermiştir. Saruca, Halil ve Zağanus paşalar büyük kulelerin yapımı sırasında görevlendirilmiştir.
Saruca ve Halil paşaların büyük kuleleri 9 katlı, Zağanos paşanın kulesi ise 8 katlıdır. Zağanos Paşa ismiyle anılan bir küçük kule de hisarın içerisinde yer almaktadır.
Üç paşanın ismini alan büyük kuleler dışında 13 adet burç bulunmaktadır. Rumeli Hisarı’na giriş yapabilmeniz için 4 esas ve 1 tali kapı bulunmaktadır. Tali kapının ismi ise Mezarlık’tır.
Tarihinde bu hisarda yer alan ve kullanılan gülleler ve toplar hisarın bahçesinde sergilenmektedir.
Rumeli Hisarı’nda Neler Yapılır?
Anadolu Hisarı’nda olduğu gibi bu hisarda bulunduğu bölgeye kendi adını vermiştir. Bu sebeple Rumeli Hisarı’nda gezilecek yerlerin listesini çıkarttıktan sonra hem tarihi yapı hem de çevresinde yer alan güzelliklerin keşfedilmesi gerekir.
Hisarın bulunduğu konumda sahil boyunca yan yana dizilen işletmelerde kahvaltı yapabilirsiniz. Kahvaltı için tercih edebileceğiniz birkaç alternatif;
- Lokma Kafe
- Kale Çay Bahçesi
- Sade Kahve Cafe
- Portaxe Restorant
- Yıldız Hisar Restaurant
Rumeli Hisarı Gezilecek Yerler
Rumeli Hisarı tarafında yer alan hem doğal hem de tarihi güzellikleri keşfetmeniz için sizlere bir liste aktaralım. Bu gezilecek yerleri uzunca anlatmak istersek bu yazıdan sıkılabilirsiniz, bu sebeple sadece isimlerinden söz edelim.
- Surp Santuht Ermeni Klisesi
- Yusuf Ziya Paşa Köşkü (Perili Köşk)
- Aşiyan Tepesi / Aşiyan Müzesi
Rumeli Hisarı Nerede ve Nasıl Gidilir?
Kendi bulunduğu yere ismini veren askeri yapı, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yer almaktadır. Anadolu Hisarı’nın tam karşısında yer alan bu hisara otobüs, metro, metrobüs ve deniz seferleriyle kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
Metro ile ulaşım sağlayacak ziyaretçilerin Boğaziçi Üniversitesi ile Etiler istasyonunda inmeleri halinde yürüyerek bu askeri yapıya ulaşabilir.
Taksim ve ya Beşiktaş yönünden otobüs kullanarak gelmek isterseniz 40T, 42T, 25E ve 22 numaralı otobüsleri kullanarak kolayca ulaşabilirsiniz.
Rumeli Hisarı Giriş Ücreti
İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yer alan bu askeri yapıya 15 TL giriş ücreti karşılığında ziyaret edebilirsiniz.
Çarşamba günleri haricinde bu hisar 01 Kasım ile 31 Mart tarihleri arasında 09:00 – 17:00 saatleri arasında açık, 01 Nisan ile 01 Ekim tarihleri arasında 09:00 – 19:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Hem yaz hem de kış döneminde bu müzeyi ziyaret için bilet almak isterseniz kapanış saatinden bir saat önce orada bulunmalısınız. Aksi takdirde bilet gişeleri askeri yapının kapanış saatinin 1 saat öncesinde kapanmaktadır.
Yorum yap