Tarihi dokusu, doğallığı ve bozulmamış mimarisiyle küçük şirin bir yer görmeye ne dersiniz? Cevabınızı duyar gibiyim.. İşte bu yazıda size böyle güzel bir yerden bahsedeceğiz. Safranbolu hafta sonu planına sığdırabileceğiniz ve asla pişman olmayacağınız yeni rota önerimiz. Karabük’ün en güzel ve aynı zamanda en büyük ilçelerindendir Safranbolu. Peki, Safranbolu’yu bu kadar öne çıkaran nedir? Şöyle özetlesek yanılmış olmayız herhalde: Eşsiz tarihi değerleri, korunmuş olan kent kültürü, kendine hayran bırakan doğal güzellikleri, nispeten devam eden gelenek – görenekleri ve tabii olmazsa olmaz yöresel lezzetleri.. Safranbolu aynı zamanda bu güzellikleri ile “UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi“nde yer almaktadır. İşte “Safranbolu’da Gezilecek Yerler” listemizde yer alan mutlaka görülmesi gereken tarihi ve doğal güzelliklerimiz:
Safranbolu’da Mutlaka Gezmeniz Gereken Yerler
1.SAFRANBOLU EVLERİ
İlçenin en önemli simgelerinden olan Safranbolu Evleri turistik değerinin yanı sıra güzelliğiyle de bizleri fazlaca etkilemektedir. Ahşap ve beyaz, Arnavut kaldırımı sokaklarla buluştuğunda işte böyle bir güzellik ortaya çıkarmıştır. Osmanlının 18.yy – 19.yy kent yapısını da yansıtan evler tarihe ve yaşanmışlıklara da ışık tutmaktadır. Birbirine benzer yapıda olan evler genellikle iki ve üç katlı olarak inşa edilmiştir. Daracık sokaklarda yürürken bu evlerin ruhunu hissetmenizi ve bol bol fotoğraf çekmenizi öneririz.
2.KENT TARİHİ MÜZESİ
Kale Tepesi olarak adlandırılan tepede yer alan müze bazı yenileme çalışmalarından sonra 2006 yılında açılmıştır. Üç katlı olan müze zemin kattan itibaren Safranbolu’nun geçirdiği tarihi canlı bir görsel olarak sunmaktadır. Aynı zamanda Osmanlı’dan kalma eserleri de görmekteyiz.
Müzeyi gezdikten sonra bahçesinde bir saat kulesi göreceksiniz. Bu kule III.Selim zamanında yapılmış ve günümüzde hala çalışır durumdadır. Kuleyi ziyaret ederek bu tarihe sizde tanıklık edebilirsiniz.
3.KAYMAKAMLAR GEZİ EVİ
1976 yılına kadar Hükümet Konağı olarak kullanılan Kaymakamlar Gezi Evi, tarihi Safranbolu Evlerinin en güzel temsillerinden olma özelliği taşımaktadır. Üç katlı ahşap mimari içerisinde sergilenen; kültür, kıyafet, aksesuar ve daha pek çok canlı belgeye tanıklık ediyorsunuz. Şehir hayatından bir nebze olsun uzaklaşıp ruhunuzu dinlendirebilmek ve belki biraz da geçmiş yılları gözünüzde canlandırmak için mutlaka gezmenizi öneririz.
4.ESKİ ÇARŞI
Meydanda bulunan çarşı dar sokakları ve bir o kadar düzenli meydanı ile şehrin en güzel en dinamik noktalarından biri. Peki, çarşıda neler yapabiliriz?
Öncelikle dar sokaklarda sağlı sollu şekilde konumlanmış dükkânlara bakarak tarihi bir gezintiye çıkabilirsiniz. Ayrıca bu dükkânlardan şehrin meşhur safranlı lokumlarını tadabilir, aynı zamanda tarihi Safranbolu ev maketlerini görebilirsiniz. Hediye ya da hatıra olarak da bu güzel maket evlerden edinmenizi tavsiye ederiz. Eğer geçmişe özlem duyuyorsanız, bu güzel sokaklarda kendinizi tıpkı bir zaman makinesiyle 18.yüzyıla gitmiş gibi hissedeceksiniz.
5.TARİHİ CİNCİ HAN VE HAMAMI
Cinci Han tarihte çok önemli bir yere sahip olan İpekyolu üzerindeki yüzlerce kervansaraydan birisidir. Han 1645 yılında Karabaşzade Hüseyin Efendi diğer ismiyle Cinci Hoca tarafından yaptırılmıştır. Özellikle İpekyolu önemini kaybedene kadar yani 20.yy başlarına kadar kervansaray olarak kullanılmış sonrasında bir süre Safranbolu esnafı tarafından depo olarak kullanılmıştır. Gerekli yenileme çalışmalarının akabinde de otel olarak hizmet vermeye başlamıştır. İki katlı olan Cinci Han otel, restoran ve kafe olarak hizmet vermektedir. Mutlaka zaman ayırıp şöyle bir gezdikten sonra avlusunda biraz oturup bu güzel atmosfere kendinizi bırakmanızı ve Türk kahvenizi yudumlamanızı tavsiye ederiz.
6.HIDIRLIK TEPESİ
Bu tepe Safranbolu’yu yukarıdan genel olarak görebilmek adına en güzel nokta dersek yanılmış olmayız herhalde. Eğer manzara tepelerinden şehri izlemeyi seviyorsanız ve üzerine bir de güzel fotoğraf kareleri yakalamak istiyorsanız bunun için harika bir öneri diyebiliriz. Gün ışığında başka akşam şehir ışıkları yanmaya başladıktan sonra çok başka etkileyici bir atmosfere sahip olduğunu belirtmekte yarar var. Zamanınız kalırsa gündüz ve akşam olmak üzere iki kez uğrayıp çay kahvenizi yudumlayarak şehri seyre dalabilirsiniz.
7.YÖRÜK KÖYÜ
Safranbolu merkezden biraz uzaklaşmaya başladığımızda ilk durağımız bu güzel köy olabilir. Merkeze 11 km mesafede bulunan Yörük Köyü’nün tarihi 11.yüzyıla kadar uzanıyor. Bölgenin geleneksel yapısını, kültürünü yansıtan adeta canlı bir müze gibi. Tarihi ev ve konakları gezip dar taşlı sokaklarda yürüyebilirsiniz. Özellikle 300 yıllık geçmişi bulunan Sipahioğlu Konağı’nı mutlaka görmeli ve konaktaki Filiz Teyzenin güzel hikâyelerini dinlemelisiniz. Sipahioğlu Konağı restorasyonu yapılmış bakımlı, iki katlı olarak inşa edilmiş gerçekten güzel bir konak. Haremlik ve selamlık olarak ikiye ayrılan konağı gezerken iki ayrı rehber tarafından anlatılıyor. Haremlik bölümü ailenin yaşam alanını ifade ederken selamlık kısmı ise misafirler için kullanılan alandır. Gezerken bu tarihi yapının içinde zihnen çok eskilere gidiyorsunuz.
Son olarak Yörük Köyü’nde bazı güzel lezzetleri tatmadan ayrılmayın deriz. Özellikle buradaki “Yörük Sofrası” lezzetli kahvaltısı, gözlemeleri ve çıtır çıtır baklavalarıyla mutlaka denenmeli.
8.TOKATLI KANYONU
Tarihi güzelliklerin yanı sıra bahsettiğimiz doğal güzelliklerin başında gelen Tokatlı Kanyonu Eski Çarşı’nın Gümüş Mahallesi’nden Tokatlı Köyü’ne uzanan 9 km yürüyüş parkuruna sahip, çeşitli hayvan türlerini barındıran, doğallığı bozulmamış oldukça güzel bir alan. Kanyon boyunca uzanan nehir sesi ve temiz hava eşliğinde ara ara manzaraya dalarak güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz. Özellikle şehirlerde geçen hayatımızı bir nebze olsun bina karmaşasından uzaklaştırmak için yeşili ve temiz havasıyla kesinlikle görülmeyi hak ediyor.
9.KRİSTAL TERAS
Tokatlı Kanyonu üzerine inşa edilmiş ve kanyonu izleyebileceğiniz en güzel nokta. 80 metre yüksekliği ve 11metre genişliği camdan yapılan bu ürkütücü teras eşsiz güzellikte bir manzara sunuyor. Cam olmasından dolayı sizi korkutsa da oldukça sağlamdır aslında, camı 3cm kalınlığında ve 75 ton ağırlık taşıyabilecek şekilde yapılmıştır. Eğer yükseklik korkunuz yoksa mutlaka bu terasın manzarasını deneyimleyin deriz. Tabii fotoğraf çekmeyi de unutmayın.
10.BULAK MENCİLİS MAĞARASI
Mağara, Bulak Köyü ile Safranbolu arasında yer alan şehrin en önemli doğal güzelliklerinden. Oldukça zorlu bir girişe hazırsanız, öncesinde keyifli ama zorlu bir yolculuk ardından 150 basamak merdiven tırmanışı ile mağaraya ulaşabilirsiniz. Karşılaştığınız doğal sarkıt ve dikitler, şelaleler sizi hayran bırakacak, el değmemiş bir güzellik olarak karşılıyor. Mağara Türkiye’nin en uzun 4. Mağarası olmasına rağmen sadece 400 metrelik bir alanı gezi için uygun ve ziyarete açıktır. Ziyaret ettiğiniz alan tek kelimeyle muhteşem bir doğal oluşum, görmenizi kesinlikle tavsiye ederiz.
Safranbolu’da Ne Yenir?
Gezilerin en keyifli noktalarından birisi de her şehre özgü o güzel lezzetleri tatmak diye düşünüyoruz. İşte Safranbolu deyince de aklımıza gelen ve denenmesini tavsiye edebileceğimiz o güzel lezzetler:
Güzel bir kahvaltı derseniz Yörük Köyü’nde bulunan “Yörük Sofrası”nda köy kahvaltısını tavsiye ederiz. Arada keyifli bir mola için Arasta Sokağındaki Arasta Kahvesinde bir türk kahvesi içebilir yanında harika tadıyla safranlı lokumları tadabilirsiniz. Kahve sevmiyorsanız o zaman sizin içinde meşhur Bağlar Gazozu tavsiye ederiz.
Yemek için güzel öneriler var tabi. Öncelikle bir çeşit mantı olan kıyma yerine süzme yoğurt ile hazırlanan Peruhi denenebilir. Etli sarma da yine şehrin diğer güzel lezzetlerinden. Son olarak da Kuyu Kebabı ana yemek için en güzel seçeneklerden.
Gün içinde gezerken kısa molalarda deneyebileceğiniz diğer lezzetler ise Tarihi Simit Fırınında “su simiti”ni, bir çeşit börek ya da gözleme olan bükmeyi tadabilirsiniz.
Son olarak olmazsa olmaz tatlıları; ev baklavası ve Safranlı lokumları. Özellikle lokum için İmren Lokumlarını tatmanızı tavsiye ederiz.
Safranbolu Nerede?
Kültür turizminin önemli isimlerinden olan Safranbolu, Karadeniz’in batı kısmında yer alan Karabük ilçesine bağlıdır. Safranbolu; Kastamonu, Zonguldak ve Bartın gibi illere de oldukça yakın bir konumdadır.
Safranbolu’ya Nasıl Gidilir?
Batı Karadeniz’in en popüler turizm bölgelerinden olan ve Osmanlı tarihinin derin izlerinin bulunduğu Safranbolu’ya gitmenin birkaç yolu bulunmaktadır. Eğer Karabük il merkezindeyseniz buraya şehir içi ulaşım araçlarıyla 15 dakika sürede kolaylıkla gelebilirsiniz. Başka illerden uçak ile gelmeyi düşünüyorsanız ya Kastamonu ya da Ankara havalimanlarını tercih edebilirsiniz. Kastamonu Havalimanı’ndan Safranbolu yaklaşık olarak 120 km uzaklıkta bulunmaktadır. Ankara’dan ise 200 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Safranbolu’nun çeşitli il merkezlerine olan uzaklıkları ise aşağıda listelenmiştir. Bu illerden özel araçlarınızla ya da otobüslerle bu tarihi ilçeye ulaşım sağlayabilirsiniz.
Safranbolu’nun;
Ankara’ya olan uzaklığı: 200 km
İstanbul’a olan uzaklığı: 400 km
Sakarya’ya olan uzaklığı: 270 km
Kocaeli’ne olan uzaklığı: 300 km
Zonguldak’a olan uzaklığı: 110 km
Trabzon’a olan uzaklığı: 750 km
Samsun’a olan uzaklığı: 430 km
Eskişehir’e olan uzaklığı: 430 km
Bursa’ya olan uzaklığı: 430 km
İzmir’e olan uzaklığı: 750 km