Selimiye Camii (Tarihi, Hakkında Bilgi, Özellikleri, Nerede)

Osmanlı İmparatorluğu’nun yükseliş döneminde inşa edilen Selimiye Camii ülkemizin önemli tarihi eserlerinden biridir. Hem ülke mimarisi hem de dünya mimarisi açısından oldukça önemli olan bu tarihi yapının kesinlikle görülmesi gerekir. Edirne ve Mimar Sinan aynı cümle içerisinde kullanıldığı zaman akıllara Selimiye Camii gelir.

Selimiye Camii Tarihi

Edirne’nin dört bir yanından görünen muhteşem ihtişamıyla dikkatleri üzerine çeken Selimiye Camii, II. Selim’in emriyle Mimar Sinan’ın eseridir. Dünya tarihinin önemli ve ünlü mimarlarından biri olan Mimar Sinan caminin yapımına 1568 yılında başlamıştır.

Koca Sinan’ın “ustalık eserim” olarak dediği caminin inşaasında binlerce kişi yoğun bir şekilde çalışmış, yedi yıl sürmüş ve 1575 yılında tamamlanmıştır. Cami inşaasında yaklaşık olarak 14.000 işçi ve 400 kalfa çalıştığı tahmin edilmektedir.

15. yüzyılda yaşamını sürdüren Mimar Sinan, Şehzade Camisi’ni yaptıktan sonra bu benim çıraklık, Süleymaniye Camisi’ni yaptıktan sonra kalfalık ve en son Selimiye Camisi’ni yaptıktan sonra bu benim ustalık eserim demiştir.

Selimiye Camii Hakkında Bilgiler

II. Selim’in emriyle Mimar Sinan tarafından inşaasına başlanan cami yaklaşık 7 yıl içerisinde tamamlanmış, günümüzde mülkiyeti şu anda Sultan Selim Vakfına aittir. Osmanlı mimarisinin en ihtişamlı eserlerinden birisini inşa eden Koca Sinan caminin yapımını tamamlandığında 80 yaşına bastığı söylenmektedir.

Edirne merkezinden bakıldığı zaman neredeyse her noktadan görülen Selimiye Camii, Koca Sinan’ın şehircilik uzmanlığı konusunda ne kadar ileri görüşlü olduğunu gösterir.

Kesme taştan yapılan caminin iç tasarımı 1620 m2 büyüklüğündedir. Caminin çevresi ve avlusuyla birlikte 2475 m2 bir alanı kapsar.

Caminin yerden yüksekliği 43,28 metre olan 31,30 metre çapındaki kubbesi tüm dikkatleri üzerine çekmiştir.

Ayasofya’nın kubbesinden daha büyük olan bu kubbe, 6 metre genişliğindeki kemerlerle birbirine bağlı olan 8 paye üzerine oturtulmuştur.

2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Geçici Listesine dahil edilen Selimiye Camii ve Külliyesi, 2011 yılında “UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi“de tescillenmiştir.

Selimiye Camii Özellikleri

Selimiye Camii’nin dört zarif minerasi bulunmaktadır. Selimiye Camii’nden daha yüksek mineraya sahip olan tek camii Delhi’deki Kutb – Minar’dır. Selimiye Camii mineraleri yaklaşık 72 metre yüksekliğinde ve 3.8 metre çapındadır.

Cami minarelerinin ardından en önemli ve ilgi çeken unsur pencereler ve kandillerdir. Pencerelerin üst kısmında “Allah göklerin ve yerin nurudur.” yazar.

Cami mimarisinde kullanılan taş, merker, ahşap, sedef ve çini gibi süslemeler misafirlerin büyük ilgisini çeker, göz doldurur. Mihrap ve minberi ise caminin özellikleri arasında muazzam bir örnektir.

Osmanlı mimarisinin en güzel tasarımlarından biri beyaz merdiven üzerine inşa edilen şadırvandır. Caminin batı yönünden bulunan giriş kapısından giriş yaptığınız zaman şadırvan sizleri karşılayacaktır.

Caminin iki dikdörtgen avlusu bulunmaktadır. Dış avlusu caminin etrafını taş duvarla çevirmiştir. Dar-ül Sübyan, Dar-ül Kur-a ve Dar-ül Hadis yapıları dış avluda yer almaktadır.

Selimiye Cami’nin iç dizaynında kullanılan motifler ziyaretçilerin ilgi odağı olmuştur. Halk arasında belli başlı rivayetleri bulunan ters lale motifi ise en fazla ilgi çeken unsurdur. Müezzinler Mahfeli’nin kuzey doğusunda yer alan mermer ayağında ters lale motifi bulunmaktadır.

Ters lale motifinin nasıl yapıldığı hakkında ise farklı rivayetler bulunur. Kör bir ustanın eseri olduğu söylenirken, caminin inşaa edildiği arsa sahibinin buraya cami inşaa edilmesini istemediğini ifade etmiş ve burada önceden laleler yetiştirildiği söylenmektedir.

Selimiye Cami Ziyaret Saatleri

Selimiye Camii geçtiğimiz dönemde sabah ezanı ile ziyarete açılıp yatsı namazı ile birlikte ziyarete kapatılmıştır. Günümüzde bu camiyi dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz. 7 gün 24 saat boyunca ziyarete ve ibadete açıktır.

Caminin külliye kısmı ise her gün ziyaret edilirken, açılış ve kapanış saatleri 09:00 – 18:30 arası olarak belirlenmiştir. Külliyenin giriş ücreti ise 6 TL’dir.

Selimiye Camii Nerede ve Nasıl Gidilir?

Selimiye Cami, Edirne şehir merkezinde Meydan Mahallesi’nde yer almaktadır.

Adres : Meydan Mahallesi, Mimar Sinan Cd., 22020 Edirne Merkez/Edirne

Selimiye Camii ile İstanbul arasında yaklaşık iki saatlik mesafe bulunmaktadır. Otobüs ve ya özel aracınızı kullanarak kolayca buradan ulaşabilirsiniz.

Selimiye Camii’ne ulaşabilmek için öncelikle Edirne’ye gitmelisiniz. İstanbul’dan Edirne’ye gidebilmeniz için D-100 karayoluyla ve ya TEM otoyolunu kullanabilirsiniz. İstanbul ile Edirne arasında yaklaşık 238 kilometre mesafe bulunmaktadır.

Ege Bölgesi’nden Edirne’ye uğramak isteyen ziyaretçiler ise Çanakkale üzerinden geçiş sağlayarak D-550 karayolunu kullanabilir. Tekirdağ’dan Edirne’ye yaklaşık 150 kilometre mesafe bulunmaktadır.

Edirne’de Gezilecek Yerler

İlgili Yazılar