Her detayıyla harika bir şehir olan İstanbul’da plaj denildiğinde özellikle son yıllarda akla oldukça kısıtlı noktalar geliyor. Özellikle Marmara Denizi’nin kirlenmesiyle birlikte çok fazla alternatifin kalmadığı koca şehirde artık plaj denildiğinde akla ilk gelen yerlerin başında “Şile Plajları” gelmektedir. İstanbul’da olup da kısıtlı bir zaman dahilinde plaj keyfi yaşamak isteyenler için bu bölgedeki plajları keşfetmek istedim ve sosyal medyada bir süredir övülen “Akçakese Plajı“na gittim. Bu yazımda “Akçakese Köyü Plajı” hakkında bilmeniz gerekenleri güncel haliyle bulabilirsiniz.
Şile Akçakese Plajı
İstanbul’un Karadeniz’deki yüzü olan Şile ilçesine yaklaşık 17 kilometre kadar uzaklıkta yer alan “Akçakese Köyü“nün uzun kumsallarında yer alan harika bir plaj tanımını yapabiliriz “Akçakese Plajı” için. Uzun bir kumsal boyunca yer yer de sığ sulardan oluşan “Akçakese Köyü Plajı”, bugüne kadar tamamen halka açık plajken bu yıldan itibaren büyük bir çoğunluğu özel işletmeye devredilmiş durumda. Sadece giriş noktasında küçük bir alan halk plajı olarak bırakılmış durumda.
İstanbul’da gidebileceğiniz en güzel plajlarından olan Akçakese yakınları çok güzel koylarla çevrili olduğundan gezdikçe yeni noktalar keşfedebiliyorsunuz. Plaj çoğu noktada sığ olduğundan dalgasız olduğu günlerde denize rahatlıkla girebiliyorsunuz ancak unutmamak gerek ki burası Karadeniz. Dalgalı günlerde Şile’deki her plaj çok tehlikeli hale büründüğünden çok sayıda insan maalesef hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle bu plajda da dikkatli değil çok çok dikkatli olmak gerekiyor ve dalgalı günlerde denize girme konusunda kendinizi kısıtlamalısınız.
Akçakese Plajı’nın kumsalının da harika olduğunu söyleyebilirim. Tüm Şile plajlarında olduğu gibi burada da uzunca bir kumsal ve tertemiz kumlar mevcut. Bu anlamda da kendinizi bir Ege sahilinde hissedebiliyorsunuz kolaylıkla.
Plaj hakkında merak edebileceğiniz noktalara da özetle cevap vermek isterim:
+ Otopark alanı mevcut.
+ Yemek için büfeler var.
+ Ücret karşılığı özel işletmelerin WC, duş ve soyunma kabinlerini kullanabilirsiniz.
+ Plajda çadır kurabilirsiniz.
Akçakese Plajı Giriş Ücreti / Otopark Ücreti
Burası bir halk plajı olduğundan girişler tamamen ücretsiz. Giriş noktasında yer alan halk plajı bölümüne yanınızdan getirdiğiniz sandalye ve şemsiyeleri açabilir bu güzel denizin keyfini çıkarabilirsiniz.
2021 yılına kadar plajın neredeyse tamamı halk plajı olarak hizmet verirken bu yıl plajın çok büyük bir bölümü özel işletmeye verilmiş durumda. Özel işletmeler, plajın büyük kısmına şezlonglarını ve çardak benzeri localarını serpiştirmiş durumda. Buralarda şezlong ücreti kişi başı 75 TL, localar ise 350 TL şeklinde bayağı fahiş fiyatlarda seyrediyor. Bu ücretleri ödediğinizde sizlere bileklik veriliyor ve bu bileklikle tesisin WC, duş ve soyunma kabinlerinden ücretsiz faydalanabiliyorsunuz.
Konuştuğum özel işletmeler ilk başta bu alanlarda sandalye vb. açanları uyarıyoruz dese de gün içinde bu alanlarda da havlusuyla uzanan, sandalyesini açan çok kişi gördüm. Yani böyle bir haklarının olmadığını, istediğiniz yere sandalyenizi kurup uzanabileceğinizi hatırlatmak isterim.
Yukarıda da bahsettiğim gibi şezlong ücretleri gibi otopark ücreti de oldukça yüksek. Hem özel işletme hem de yol boyunca otel otopark alanları günlük 50 TL ücret almaktadır ki bu tutarlar hayatımda gördüğüm en uçuk fiyatlar. Hafta içi sakinliğinde aracınızı belki yol kenarlarında bırakabilirsiniz (cezai işlem yapılabilir) ancak hafta sonu yoğunluğunda yol kenarlarına çift taraflı araçlar bırakıldığından ambulans geçişlerine engel olabileceğinizi unutmamanız gerek.
NOT: Plaja doğru ilerlerken yol kenarlarında olan otopark çalışanları sizi oraya yönlendiriyor ki ben de bu hatayı yaptım. Ancak sonuna kadar ilerlerseniz plajın hemen üstünde yer alan plaj işletmesinin otoparkına giriş yapabilirsiniz. Böylelikle eşyaları kolayca plaja taşır, gün içinde aracınızı 1-2 dk mesafede gidip gelebilirsiniz yani aracınız gözünüzün önünde olmuş olur.)
Akçakese Plajı Nerede? Nasıl Gidilir?
Şimdi de gelelim bu güzelim “Akçakese Nerede?” sorusunun cevabına. İstanbul’un Şile ilçesine 17 km uzaklıkta yer alan Akçakese Plajı’na İstanbul’un Anadolu yakasında oturanlar ortalama olarak 80 km yani 1 saatlik bir yolculuk sonrasında ulaşabilirler. Şile merkeze kadar rahat bir şekilde geldiğinizde içeriye girmeden Ağva yolunu takip ettiğinizde, Kabakoz Köyü’nü geçtiğinizde ulaşacağınız yer “Akçakese Köyü” olacaktır.
Daha rahat bir ulaşım için aşağıya plajın konumunun yer aldığı bir harita bırakıyorum:
Eğer toplu taşıma ile buraya gelmek isterseniz Şile merkezden kalkan “Şile-Ağva” minibüsleri ile buradaki köye gelebilirsiniz. Şile merkeze ise Üsküdar’dan kalkan 139A ve Ümraniye Tepeüstü kalkış noktası olan 139T hatlı otobüslerle gelebilirsiniz.
Akçakese’de Ne Yapılır?
+ Güneşlenebilir ve denize girebilirsiniz.
+ Fotoğrafçılık anlamında burası ideal bir çekim noktası olabilir.
+ Ailece deniz keyfi yaşayabilirsiniz.
+ Burada çadırınızı kurabilirsiniz. (Bazı yorumlarda jandarma ceza yazabilir gibi ifadeler okuduğumu hatırlatmak isterim.)
+ Plaj kenarlarında yer alan bungalovlarda konaklayabilirsiniz.
Akçakese Plajı Video
Plajla ilgili bilmeniz gerekenleri elimden geldiğince aktarsam da bazen video ile bir noktayı tanıtmak ve izlemek daha zevkli ve anlaşılır olabiliyor. Bu nedenle Akçakese’de çektiğim görüntülerden oluşan gezi videomu da paylaşmak istiyorum. Şimdiden keyifli seyirler dilerim.
Akçakese Plajı Yorumlar
Her gezimde olduğu gibi “Akçakese Köyü Plajı” ziyaretimden sonra bende kalan olumlu ve olumsuz düşüncelerimi sizlere aktarmak istiyorum. Böylelikle buraya gelecekler için yazım ve düşüncelerim bir rehber olabilir. Merak ettiklerinizi yorum kısmına yazarsanız elimden geldiğince yanıt vereceğimi de belirtmek istiyorum.
+ Olumlu Düşüncelerim
- Kumsalı çok temiz ve harika.
- Denizi de oldukça temiz.
- Özellikle yukarıdaki videoda da gösterdiğim gibi kayalıkların önüne gelirseniz sığ yani derin olmayan bir deniz görürsünüz.
- Özel işletmenin WC ve duş hizmetlerinden ücret karşılığı faydalanabilirsiniz.
- Birkaç noktada büfeler yer almakta.
– Olumsuz Düşüncelerim
- Otopark ücreti fahiş noktada.
- Şezlong ve locaların fiyatları da çok yüksek.
- Yol boyunca araçlar park ettiğinden hafta sonu girişler ve çıkışlar sıkıntılı olabiliyor.
- Büfelerde yemek bulma gibi sıkıntı yaşayabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR
⇒ Şile Plajları
⇒ Uzunkum Plajı
⇒ Esenceli Köyü
⇒ Darlık Barajı
⇒ Hacıllı Köyü
Yorum yap