Ülkemizin köy hayatını en iyi yansıtan ve turistlerce büyük ilgiye maruz kalan Şirince köyü ziyaretçilerini her anlamda mutlu etmeye devam ediyor. Tarihi yapısı, çift katlı evleri ve doğal duruşuyla kimi zaman köyden farkı olmayan bir yer edasına bürünüyor, kimi zamansa şehir havasını iliklerinize kadar hissetmenizi sağlıyor. Bu yazımızda sizlere Şirince gezilecek yerler hakkında bilgilendirme yapacağız.
Şirince’ye sadece bir köy olarak bakan ve hayal eden insanlar gerçekten çok şaşıracaklardır. Çünkü bu şirin belde ismi köy olarak kalsa da aslına bakarsanız tüm dünyanın ilgisini fazlasıyla çeken harika bir yerdir. En son Mayaların efsanevi kıyamet günü ile hatırlanan Şirince, ziyaretçilerini mutlu edecek her şeye sahip yapısıyla dikkat çekmektedir.
Şirince’de Gezilmesi Gereken Yerler
Aziz John Baptist Kilisesi
Kilisenin yapım tarihi konusunda çeşitli rivayetler olsa da kesin bilgi olarak 1805 yılında yeniden inşa edilerek şuan ki görünümüne kavuştuğu bilinmektedir. Uzunca bir süre bitap bir durumda olan Aziz John Baptist kilisesi çevredeki Hristiyanların yardımıyla yenilenmiştir. Kilisenin altında Şirince’yi bilenler için çok şaşırtmayacak olan bir şarap mahzeni bulunmaktadır. Ayrıca girişinde küçük bir havuz bulunmaktadır ve vatandaşlarımız hemen burayı da bir dilek havuzuna dönüştürmekte geç kalmayarak içerisine para atmaya başlamışlardır.
Şirince Çarşısı
Şirince çarşısı, köyde yaşamın merkezi konumunda olan tatlı ve güzel bir yerdir. İlk olarak burayı gezmenizi öneririz çünkü hediyelik eşya almak için ve köy yaşamı hakkında bilgi sahibi olmak için oldukça ilgi çekici bir yerdir. Dar sokakların olduğu çarşıları bilirsiniz, burası da aynen o şekilde dizayn edilmiş ve sımsıcak bir ortamla ziyaretçilerine merhaba demektedir.
Taş Mektep
Tarihi okul binasına verilen isim olan Taş Mektep diğer taraftansa Artemis restaurant & Şarapevi olarak bir şirket tarafından işletilmektedir. İçerisinde Osmanlı döneminde Cumhuriyet öncesi ve sonrası eğitim sistemleri ile alakalı bilgiler edinebilir ve fotoğraflar görebilirsiniz.
Nişanyan Evleri
Henüz buraya giderken ısınacağınız türden bir yer olan Nişanyan evleri için yürüdüğünüz yollar Arnavut kaldırımı ve etrafında yüzlerce servi ağaçları tarafından kaplanan görüntüsüyle ziyaretçilerine çok hoş bir sürpriz yapmaktadır. İçeriye girdiğinizde üzerinde maniler yazılı duvarları görebileceğiniz ve günübirlik ziyaretçileri de kabul eden bu eşsiz ev, Şirince köyüne gelip de görmeden gidilmeyecek derecede güzel olan yerlerin başında gelmektedir.
Hodri Meydan Kulesi
Nişanyan evlerini görmeden gitmeyin dememizdeki bir başka sebepte bu evin içerisinde Hodri Meydan Kulesi olmasıdır. Sevgililerin uğrak yeri haline gelen bu kule, 2011 yılında 12 metre yükseklikte yapılmıştır. Romantik bir akşam yemeği, evlilik teklifi, düğün fotoğrafı ve daha bir sürü şey için kullanılan bu güzel yere ziyaretçilerin de yoğun bir ilgisi bulunmaktadır. Tabi bu ilginin kaynaklarından bir tanesi de kulenin tepesine çıktığınızda karşınızda sizi bekleyen ve kelimelerle anlatılmayacak kadar güzel olan bir manzaranın olmasıdır.
Nesin Matematik Köyü
Köye 2 km uzaklıkta bulunan bu yerde eğitim ve öğretim verilmektedir. Yazları öğrenci sayısının 500’ü aştığını söylesek ne kadar önemli bir yer olduğunu tahmin edersiniz diye düşünüyorum. Tamamen bilime adanmış bir yer olarak dikkat çeken köy 2007 yılında inşa edilmiştir.
Tiyatro Medresesi
Gerçek adı Uluslar arası Araştırma Yaratım ve Gösteri merkezi olan Tiyatro Medresesi, 6 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş ve matematik köyüne yakınlığıyla bilinmektedir. Adından da anlaşılabileceği üzere eğitim için yapılan bu yer daha çok eğitim ve öğretime alternatif olması amacıyla hizmet vermektedir.
Nişanyan Kaya Mezarı
Nişanyan evlerinin işletmecisi olan Sevan Nişanyan tarafından yaptırılan Nişanyan Kaya Mezarları 3 yıl süren hummalı bir çalışma sonucunda tamamlanmıştır. Sevan Nişanyan, yaptırma amacının Türkiye’de bulunan mezarların taklit ve kalitesiz olduğunu görmesi olduğunu söylemektedir.
Yorum yap