Osmanlı’nın klasik mimari eserlerinden sayılan Süleymaniye Camii, Mimar Sinan’ın kalfalık eserim olarak belirttiği tarihi yapıdır. İstanbul‘un tarihi yarımadası hakim bir tepede inşa edilen camii ihtişamlı yapısıyla hem ibadet hem de gezginlerin ziyareti için uğrak noktalardan biridir. Osmanlı mimarisinin ulaşmış olduğu seviyeyi gösteren önemli camilerden olan ve önemli bir külliye özelliği de taşıyan “Süleymaniye Camii”, mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerin başında gelmektedir.
Süleymaniye Camii Hakkında Bilgi
1557 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Süleymaniye Camii, aynı zamanda Süleymaniye Külliyesi’nin bir kısmını oluşturmaktadır. Caminin adı söylendiği zaman akıllarda ibadet fikri canlanmasına rağmen külliyenin geniş alanı içerisinde medrese, hastane, hamam, kütüphane, imaret ve sıbyan mektebi gibi binalar bulunmaktadır.
Süleymaniye Camii Özellikleri şu şekildedir:
Koca Sinan’ın yapımında görevlendirildiği tarihi yapı dört minareden oluşmaktadır. Dört minare ve 10 şerefenin bir anlamı olduğu düşünülmektedir. Süleymaniye Camii’nin minare sayısı tahta geçen 4. padişah olduğunu, 10 şerefe ise Osmanlı’nın 10 padişahı olduğunu anlatmaktadır.
Caminin avlusundan içeri girdiğiniz zaman Osmanlı Dönemi’ne ait sade bir mimari sizleri karşılayacaktır. Caminin en görkemli olarak bölümü ise Hattat Hasan Çelebi’nin eseri Nur Suresi’nin yazılı olduğu kubbedir.
Koca Sinan bu geniş kubbenin desteklenmesi için dört büyük sütunu düşünmüştür. Bu sütunları Bekaa Vadisi, Baalbek Tapınağı, İskenderiye Şehri, Topkapı Sarayı ve Vefa Semti’nde getirtmiştir. Caminin 27,5 metre çapında olan kubbesi dört ana sütun üzerinde yaklaşık 53 metre yüksekliğe sahiptir.
Süleymaniye Camii’nin kesinlikle görülmesindeki en önemli faktör ise Mimar Sinan’ın cami yapımında düşündüğü ince ayrıntılardır. Caminin akustiğini sağlamak için kubbenin etrafına 65 küp sıralamış, bu akustik günümüzdeki teknoloji ürünlerinden bile oldukça mükemmeldir.
Cami içerisinde ibadet edenlerin ve tarihi yapının canlılardan zarar görmesini engellemek için avizelerin ortasına deve kuşu yumurtası konulmuştur. Süleymaniye Camii sırları arasında yer alan bu deve kuşu yumurtası, örümcekleri ve küçük haşereleri rahatsız ettiği için kandil çanakları arasına Koca Sinan tarafından yerleştirilmiştir.
Cami içerisinde yer alan ilk is odası ise aydınlatmada kullanılan mum ve kandillerin ortamı kirletmesini önlemiş, pencerelerden içeriye dolan is bir süre sonra mürekkep haline getirilerek önemli yazışmalar için kullanılmıştır.
Cami avlusu içerisinde Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ve Mimar Sinan türbeleri yer almaktadır.
Kanuni Sultan Süleyman Türbesi
Süleymaniye Cami bahçesinde yer alan görkemli yapı Kanuni Sultan Süleyman Türbesi, padişahın ölümünden sonra oğlu II. Selim tarafından Mimar Sinan’a inşa ettirmiştir.
Sekizgen tasarımı ile dikkatleri üzerine çeken türbenin; iç kısmında kullanılan çiniler, kalem işlemeler ve ağaç oymaları türbeyi daha süslü hale getirilmiştir.
Türbenin giriş kapısında yer alan Hacer-ül Esved Taşı oldukça değerlidir. Cami ziyaretine gelen bilgisiz kişiler es geçmesine rağmen bu taşın özelliği ise diğer eşinin Kabe’de bulunmasıdır.
Hürrem Sultan Türbesi
Cami içerisinde ziyaretçilerin en merak ettiği bölümlerden biri olan Hürrem Sultan Türbesi, eşinin ölümünden sonra padişah tarafından 1558 yılında Sinan’a yaptırılan tarihi yapıdır.
Kanuni’nin türbesi ile yapısal olarak benzerlikler bulunmasına rağmen taş işçilik kullanılarak hareketlilik kazandırmaya çalışan Sinan, türbenin kapısının önünde Kelime-i Tevhit yazılı bir kitabeye yer vermiştir.
Türbenin iç kısmında yer alan çini süslemeler ve bitki desenleri ise diğer göze çarpan unsurlardır.
Mimar Sinan Türbesi
Mimar Sinan’ın kendisi için inşa ettiği bu türbe Fetva Yokuşu ile caddenin kesiştiği köşede yer almaktadır. 1556 yılında yapım çalışmaları tamamlanan bu tarihi yapının mimarisinde zengin bir üslup kullanılmıştır.
Türbe yapımında yontma küfeki taşı ile mermer kullanılmış, diğer türbelere göre daha sade görünüme sahiptir.
Süleymaniye Camii Kim Yaptı? Mimarı Kimdir?
İstanbul’un tarihi yarımadasında yer alan bu camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551 – 1557 yılları arasında yapılmıştır. Koca Sinan caminin yapımında her ayrıntısını özenle tasarlamıştır.
Mimar Sinan cami yapımını bitirdikten sonra “Süleymaniye benim kalfalık eserim” demiştir. Ancak unutulan bir şey vardır ki, Koca Sinan’ın ilk anıtsal eseri olan Şehzade Camii’ni bitirdikten sonra Şehzade Camii için “bu benim çıraklık eserim” demiştir.
Ustalık eserini gösterebilmesi için 18 yıl sonra yükselecek olan Selimiye Camii’nin inşaasını beklemesi gerekecektir.
Süleymaniye Camii Nerede? Nasıl Gidilir?
Süleymaniye Camii, İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Eminönü semtinde yer almaktadır. Bu tarihi yapıya bilinen en önemli yerler ise Kapalı ve Mısır Çarşısı’dır. Bu iki noktadan yürüme mesafesinde uzaklıkta olan camiye otobüs, tramvay, metro ve vapur seferlerini kullanarak kolayca ulaşabilirsiniz.
Tramvay seçeneğiyle ulaşmak isteyen ziyaretçiler Kabataş – Bağcılar hattını kullanarak Laleli Üniversite Durağı’nda indikten sonra kısa bir yürüyüş ile camiye ulaşabilir.
Süleymaniye Camii’ye kendi aracınız ile gitmek için Eminönü’ne geldikten sonra İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin önündeki yokuşa çıktıktan sonra yön tabelalarını takip etmeniz sizin için yeterli olacaktır.
Otobüs ile ziyaret etmek için 26, 26A, 26B, 28, 28T, 30D, 70KE, 336, 399 ve 399C hatlarını kullanarak Eminönü Kantarcılar Durağı’nda indikten sonra kısa bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz.
Süleymaniye Camii Ziyaret Saatleri ve Günleri
Bu tarihi yapı yılın her günü 09.00 ile 18.00 saatleri arasında açıktır. Süleymaniye Camii’nin diğer camilerde olduğu gibi gezi için bazı kuralları olduğunu bilmelisiniz.
Süleymaniye Camii’yi gezerken cemaatin namaz kıldığı esnada ibadet alanlarına girmemeleri ve İslami anlayışlara uygun kıyafetlerin tercih edilmesi oldukça önemlidir. Bu kurallar çerçevesinde bu camiyi ziyaret edebilirsiniz.
Yorum yap