Sakarya

Taraklı Gezilecek Yerler

Taraklı Manzara, Taraklı evleri, Taraklı

Ülkemizde sakin kent unvanına sahip ender yerlerden biri olan Taraklı, Sakarya’ya yaklaşık 65 km uzakta olan şirin bir ilçedir. Özellikle İstanbul’dan günübirlik gezi yapmak isteyen ziyaretçilerin ilk tercihlerinden olan Taraklı, hem tarihi yapısıyla hem de doğal güzellikleriyle dikkat çekmektedir. “Taraklı gezilecek yerler” bakımından sizleri 19. Osmanlı’sına götürecek ve şirinliğiyle sizi etkileyecek bir yapıya sahip.

İlçenin o kadar güzel bir tarihi yapısı ve manzarası var ki kendinizi sakin ve huzurlu bir semtin ortasında bulabilirsiniz. İlçenin bu özellikleri tüm Türkiye tarafından bilinmekte hatta kasabada reklam çekimleri bile yapılmıştır. Şener Şen ve Olgun Şimşek’in oynadığı TTNET reklamlarındaki (Reklamı izlemek için tıklayınız) “Mümkünlü Köyü” aslında Taraklı’dır.

Taraklı’da Gezilecek Yerler

Bu şirin kasabaya geldiyseniz sizlere hemen gezmeniz ve görmeden buradan ayrılmamanız gereken yerleri sıralıyoruz:

Tarihi Taraklı EvleriTaraklı Evi, Taraklı evleri, Taraklı, Sakarya taraklıİlçeye geldiğinizde dikkatinizi ilk çekecek şey “Cumalıkızık” ve “Safranbolu”da görmeye alışkın olduğumuz tarihi Osmanlı evleri olacaktır. Yemyeşil bir doğanın içinde kurulmuş olan ilçedeki evlerin geçmişi neredeyse 300 yıla dayanmaktadır. Osmanlı sivil mimarisinin izlerini taşıyan evler genellikle 2 ya da 3 kat olarak inşa edilmiştir. Ancak maalesef birçok evin bakımsızlıktan dolayı harabeye döndüğüne de üzülerek şahit olacaksınız.


Tarihi SokaklarıTaraklı evleri, Taraklı sokakları, Taraklıİlçenin sokakları da tarihi yapısına uygun olarak “Arnavut Kaldırım” olarak tabir edilen şekilde oluşturulmuştur. Bu nedenle sokaklarda gezerken çevrenizde gördüğünüz evlerle birlikte buram buram tarih kokusunu alabilirsiniz.


Tarihi Han

İstanbul-Bağdat yolu üzerinde bulunan ilçede yolcuların dinlenmesi için yapılan han, bugün tarihten derin izler bırakacak şekilde hala ayakta durmayı başarmıştır. İlçeye gelenlerin ziyaret ettikleri yerlerin başında bu han gelmektedir.


Yunus Paşa Camii (Kurşunlu Camii)

Taraklı’daki cami, ilçenin en eski tarihi yapılarının başında gelmektedir. 1517 yılında Yavuz Sultan Selim’in veziri Yunus Paşa tarafından yaptırıldığı için “Yunus Paşa Camii” olarak bilinir. Aynı zamanda “Kurşunlu Camii” olarak da adlandırılır. Bunun sebebi ise kubbesinin kurşunla kaplı olmasıdır. 


Çınar Ağacı

İlçenin simgesi haline gelmiş olan çınar ağacının yaşının 700 yıl olduğu tespit edilmiştir. Bu çınar ağacının Osmanlıların yerleştikleri yerlere bu ağaçları dikme geleneğiyle dikildiği tahmin ediliyor.


Tarihi Hamam

Yine Osmanlı döneminden kalma bir diğer tarihi yapı da “Tarihi Hamam”dır. Hamam tarihi bir özellikle taşımakla birlikte suyu da doğal termal suyudur. İçinde bulunan havuzlarla birlikte termal hizmeti vermektedir.


Hisar TepesiTaraklı manzarasını zirveden net bir şekilde seyretmek istiyorsanız uğramanız gereken yer Hisar Tepesi olacaktır. Hisar Tapesi’nden yeşiller içinde kurulmuş olan ilçeyi seyredebilirsiniz. İlçe için stratejik bir önemi de olan bu tepede su sarnıçlarının kalıntıları da mevcuttur.

Buraya kadar gelmişken Göynük’ü de gezmelisiniz. Ayrıca Bkz ⇒ Göynük Gezilecek Yerler


Taraklı Nerede? Taraklı’ya Nasıl Gidilir?

İlçe, Sakarya merkeze yaklaşık olarak 65 km uzaklıkta yer almaktadır. Sakarya merkezden buraya 1 saatte ulaşım sağlanabilmektedir.

Taraklı-İstanbul arası ise 210 Km’dir. Yani İstanbul’dan buraya özel araçlarıyla gelecekler 2.5 saat içinde ulaşım sağlayabilirler. Özel araçlarıyla gelecekler İstanbul-Ankara TEM Otoyolunun Adapazarı-Bilecik sapağından sapıp Bilecek yönünden ilerlemeleri gerekmektedir. Daha sonra ise Taraklı-Göynük yol ayrımından sapmaları halinde ilçeye kolaylıkla gelinebilir.

Özel araçlarıyla geziye çıkacaklar Google konumu ile ilçeye kolaylıkla ulaşabilirler.

Otobüs ile ulaşım sağlayacaklar Harem’den günde yalnızca bir sefer yapan Göynük araçlarına binerek ilçeye ulaşım sağlayabilirler. Ayrıca İstanbul’dan Adapazarı’na gidip oradan Adapazarı-Göynük otobüslerine binilebilir.

Taraklı’da Ne Yenir?

İlçede yöresel olarak yapılan keşkek ve nohutlu et yemeği ziyaretçilerine unutmayacakları bir lezzet sunmaktadır. Tatlı olarak da ilçenin kendine özgü tatlısı olan “uhut” yenilebilir.

Yorum yap