İstanbul‘un eşsiz tarihine ışık tutan ve mükemmel mimarisi ile gezginleri büyüleyen Topkapı Sarayı, İstanbul’un gezilecek yerler listesinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze kadar geliştirilen Topkapı, Dünya’nın en büyük müzeleri arasında yer almıştır. Osmanlı Dönemi’ne ait mimarisi, bölüm bölüm ayrılmış odacıkları ve içerisinde yer alan paha biçilmez koleksiyonun kesinlikle görülmesi gerekir.
Topkapı Sarayı Tarihçesi
İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet’in emriyle 1460 yılında yapımına başlanan saray 1478 yılında yapımı tamamlanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun idare, eğitim ve sanat faaliyetlerini yürüttüğü bu tarihi yapı İstanbul’un Sarayburnu’ndaki Doğu Roma Akropolü üzerinde 700.000 m2 bir alanda yer almaktadır. Topkapı Sarayı mimarı olarak Alaüddin baş mimarlığı eşliğinde Davud Ağa, Sarkis Balyan, Acem Ali ve Mimar Sinan gibi isimleri saymak mümkündür.
Osmanlı tarafından yaklaşık 4 yüzyıl boyunca kullanıldıktan sonra 19. yüzyılın ortalarında hanedanın Dolmabahçe Sarayı‘na taşınmasıyla birlikte bu saray, 3 Nisan 1924 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müzesi olarak ilan edilmiştir.
Topkapı Sarayı Müzesi içerisinde yaklaşık 300.000 koleksiyon parçası yer almaktadır. Bu koleksiyon parçaları; dünyanın farklı yerlerinden getirilen porselenler, mutfak eşyaları, gümüşler, özel eşyalar, padişahlara getirilen eşsiz hediyeler ve imparatorluk hazinesi gibi kültürel eserlerdir.
Topkapı Sarayı Hakkında Bilgi
1924 yılından itibaren müze olarak kullanılan bu tarihi yapı 4 avlu ve harem bölümlerinden oluşmaktadır. Topkapı Sarayı Bölümleri ve sarayın genel özellikleri şu şekildedir:
Sarayın I. Avlusu kapladığı alan bakımından sarayın en geniş avlusudur. Padişahların sefer gidiş dönülerinde kullandığı bu bölüm Cuma Selamlığı gibi törenler için de kullanılmıştır.
Aya İrini, çeşitli dönemlerde askeri müze olarak kullanılan bir bölümdür. Dini yapı 3 bölümden oluşmakta, kubbesinin altında ise dikkat çekici mozaikler yer almaktadır. Aya İrini’nin giriş ücreti oldukça yüksek olduğu için içeriye giriş yapılması tamamen gezginlerin tercihidir.
I. Avluda Fatih’e adanmış bir kitabe bulunmaktadır. Bab-ı Hümayun’un incelenmeden diğer bölümlere geçmemelisiniz. Osmanlı ve Avrupa askeri mimarisine ait izler görebileceğiniz kısım ise günümüzde ana giriş kapısı olarak kullanılan Babüsselam‘dır.
I. Avluda yer alan en önemli yapı ise Kubbealtı, (Divan-ı Hümayun) devlet işlerinin görüşüldüğü tarihi yapıdır.
Adelet Kasrı ve Zülüflü Baltacılar Ocağı tarihi yapıları II. Avlunun en önemli yapılarıdır. Zülüflü Baltacılar Ocağı, Osmanlı’da saray işlerinden sorumlu olan kişilerin durduğu bölümdür. Adelet Kasrı, padişahların rahat bir şekilde şehri ve divan toplantılarını seyredebilmesi için yapılmıştır.
III. Avluda en dikkat çekici yapılar; Has Oda, Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Dairesi, Arz Odası, Enderun Saray Okulu, Ahmed Kütüphanesi ve Ağalar Camii’dir. III. Avluda yer alan bölümler genellikle eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi üzerinedir.
Lale Bahçesi ve Sofa-i Hümayun bölümleri IV. Avlu kısmını oluşturmaktadır. Bu alanda Bağdat ve Revan’ın fetihleri üzerine inşa edilen 2 köşk yer almaktadır. Padişahların yaz aylarında kullandığı yazlık köşkü Mecidiye’nin inşaasında Serkis Balyan’ın imzası bulunmaktadır.
4 avlu ve haremden oluşan bu müzede saray hayatını daha iyi tahlil edebilmek için kesinlikle harem alanında daha fazla vakit geçirmelisiniz.
Harem alanına giriş yaptıktan sonra sırasıyla Dolaplı Kubbe, padişahların annesinin yaşaması üzerine inşaa ettirilen Valide Sultan Dairesi, tören ve kabul işlemlerinde kullanılan Hünkar Sofası ve Has Odaları bolca vakit ayırarak gezmelisiniz.
Topkapı Sarayı Nerede ve Nasıl Gidilir?
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müzesi ünvanına sahip olan Topkapı Sarayı, İstanbul’un Fatih ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Bu müzeye ulaşabilmek için metro, tramvay ve Marmaray’ı tercih edebilirsiniz.
Metro ile bu müzeye ulaşmak isteyen gezginlerin inmesi gereken durak, Sultanahmet’tir. Sultanahmet’te indikten sonra Ayasofya Müzesi’ni geçtikten sonra yön tabelalarını takip ederek kolayca ulaşabilirsiniz.
Tramvay ile ulaşmak isteyenler ise Gülhane istasyonunda inmesi gerekir. İstasyonda indikten sonra çevrede yer alan yön tabelaları ile kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Marmaray’ı tercih eden gezginler ise Sirkeci İstasyonu’nda inmesi gerekir. Sirkeci’den sonra Cağaloğlu-Vilayet çıkışını kullanarak, valilik binası önünden geçip sola doğru yönelmelisiniz.
Özel aracınız ile ulaşmak isterseniz Bab-ı Hümayun kapısı önünde yer alan otoparkı park için kullanabilirsiniz.
Topkapı Sarayı Giriş Ücreti 2020
Topkapı Sarayı giriş ücreti 72 TL’dir. Bu müzeye grup halinde gelen ziyaretçilere indirim uygulaması yapılmamaktadır.
Saray içerisinde yer alan bazı önemli kısımlara giriş yapabilmek için ekstra ücret ödemeniz gerekmektedir. Aya İrini, Harem ve Zülüflü Baltacılar Koğuşu bu müzenin özel olarak belirlediği kısımlardır. Harem ve Zülüflü Baltacılar Koğuşu için 42 TL, Aya İrini için istenen ücret ise 36 TL’dir.
18 yaş altındaki T.C vatandaşı gençler, 65 yaş üstü yaşlılar ve engelliler bu müzeye ücretsiz olarak girebilir.
Bu müzede Müzekart+ uygulamasının geçerli olduğunu hatırlatmak isterim. Müzekart+ uygulaması Harem ve Aya İrini bölümlerinde geçerli değildir.
Not: Daha önceden Kültür Bakanlığına bağlı bulunan Topkapı Sarayı, 6 Eylül 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan bir kararla Milli Saraylar’a bağlandı. Bildiğiniz gibi Milli Saraylar bünyesindeki tarihi yapılarda ve müzelerde Müzekart geçmemektedir. Ancak Topkapı Sarayı gişesiyle yaptığım görüşmede şu anda giriş sisteminde bir değişiklik olmadığını, Müzekartlarla giriş yapılabileceği ifade edildi.
Topkapı Sarayı Ziyaret Saatleri
Topkapı Sarayı Müzesi’ni salı günleri hariç haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. Müzelerin çoğunda olduğu gibi dini bayramların 1. günü 13:00’a kadar kapalı olduğunu hatırlatmak isterim.
Müzenin Aya İrini ve Harem kısımlarını ziyaret edebilmek için yaz-kış sezonu ziyaret saati uygulaması yapılmaktadır. 30 Ekim ile 15 Nisan arasındaki kış döneminde 09:00 ile 16:45 saatleri arasında giriş yapabilirken, 15 Nisan ile 30 Ekim arasında yaz sezonu için 09:00 ile 18:45 ziyaret saatleri olarak belirlenmiştir.
Unutmadan, müzeyi ziyaret edebilmek için bilet alacağınız gişeler son ziyaret saatinden 45 dakika önce kapanmaktadır.
Yorum yap