Tunceli Gezilecek Yerler

Sahip olduğu birbirinden kıymetli doğal güzellikler ve yöreye ait korunmayı başarmış gelenekleriyle bölgedeki şehirlerden ayrılan Tunceli, son yıllarda tanınmaya başlanmış ve turizme açılmış yerlerdendir. Çağlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı bu kentte doğanın en güzel hallerini ve biraz da şansınız varsa doğal yaşamı bizzat yerinde gözlemleyebilirsiniz.

Maalesef kentin tanıtımı yeteri kadar yapılamadığından kaynaklı birçok kişi bu doğal güzelliklerin farkında değil. Bu nedenle buraları ziyaret edenlerin beklemedikleri manzaralar karşısında büyülenmemeleri mümkün değil. Muhteşem bir doğanın kalbine ziyaret eden hiç kimseden olumsuz bir şey duymak mümkün değildir.

Tunceli’de doğal güzellikler, coğrafi yapı, iklimin çeşitliliği, su kaynaklarının yaygın olması, başta endemik bitkiler olma üzere oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahip olması çok sayıda ziyaretçiyi kendine doğru çekmektedir. Ayrıca kentin çeşitli yerlerinde yöre halkının kutsal olarak gördüğü mekanlarla birlikte inanç turizmi de oldukça yüksek seviyededir.

Tunceli’de Gezilecek Yerler (Tunceli Gezisi)

Bu yazımızda “Tunceli’de gezilecek yerler – Tunceli’de mutlaka görülmesi gereken yerler ile yapılması gereken aktiviteleri” sizler için bir araya getirdik. Yukarıda yer alan “Tunceli Videosu”nda da görebileceğiniz buradaki en güzel gezi noktaları doğal güzelliklerden oluşmaktadır. Birbirinden harika görüntülerle bezenmiş doğal güzelliklerde nefeslenmek adeta şifa niyetinde.

1. Munzur Vadisi Milli Parkı’nı Keşfedin

Türkiye’nin en büyük milli parklarından olan “Munzur Vadisi”nde kendini doğal yaşamın tam ortasında bulacaksınız. Başta endemik olmak üzere birçok bitki çeşidini (227’si endemik olmak üzere toplamda 1518) de gözlemleyebileceğiniz vadide şansınız varsa dağ keçisi, domuz ya da ayı gibi yaban hayvanlarını da görme şansınız var. Tunceli’yi merak eden arkadaşlarımızla 2015 yılında yapmış olduğumuz iki günlük gezimizde sabah saatlerinde bu doğa harikası vadiyi özümseyerek gezerken hemen suyun karşı tarafında yavaş adımlarla yürüyen bir ayının görüntüsü ömür boyu cebimizde taşıyacağımız bir anı olmuştu bizim için.

Munzur Vadisi Milli Parkı, Tunceli’den başlayıp Munzur’un doğduğu Ovacık’a kadar devam ediyor. Yol boyunca mavi ve yeşil tonlarındaki Munzur suyunun muhteşem dansı size eşlik ediyor. Yaklaşık 60 km’lik yol boyunca birçok noktada durup manzarayı temaşa etmekten kendinizi alamayacaksınız.

2. Munzur Gözeleri

Tunceli’nin simgesi olan ve kente güzellik katan Munzur’un doğduğu yer olan “Munzur Gözeleri” mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Kayaların altında yaklaşık 40 gözden fışkıran buz gibi su irili ufaklı şelaleler oluşturarak görsel bir şölen oluşturmaktadır. Eşine ender rastlanan özellikleriyle Munzur gözeleri özellikle yaz aylarında çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır.

Sizlere tavsiyemiz erken saatlerde gözelere ulaşmanız ve Munzur’un serin havası eşliğinde kahvaltı yapmanızdır. Daha sonrasında tesisin çevresini gezmeni ve suyun doğduğu noktaya kadar gitmenizdir.

Daha fazla bilgi için “Munzur Gözeleri” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki videomuzu seyretmenizi de tavsiye ederim.

3. Dereova Şelalesi

Nazimiye ilçesinde yer alan Dereova Şelalesi, 3 farklı kaynaktan yaklaşık 20 metre yükselikten oluşmaktadır. Tunceli’nin son yıllarda adını duyurmaya başladığı Dereova Şelalesi, hem yaz hem de kış aylarında farklı ama büyüleyici görsel şölen oluşturmaktadır. Özellikle kış aylarında suların donmasıyla oluşan buzul sarkıtları görülmeye değer. Nazimiye ilçesinden şelaleye yaklaşık olarak 20 dakikada ulaşabilmeniz mümkün. Dereova Şelalesine doymak için aşağıdaki videomuzu da seyredebilirsiniz:

4. Pertek Kalesi

Pertek ilçesinde hemen Murat Nehri’nin yakınlarına yapılmış ancak daha sonra barajın yapılmasıyla Keban Barajı’nın tam ortasında kalan adacığın üstünde yer alan Pertek Kale’si bu özelliğiyle herkesin dikkatini çekmektedir. Elazığ-Tunceli seferlerini yaparken yakınlarından geçebileceğiniz kalenin yapılış tarihi tam olarak bilinmemektedir. Valiliğin restorasyon çalışmalarıyla kalenin ziyaretlere açılması ve bölgeye çok sayıda turistin gelmesi planlanıyor.

5. Yelmaniye Cami

1400’lü yılların başında yapılan camii ilk zamanlar medrese olarak kullanıldığından “Medrese Cami” olarak da bilinmektedir. Caminin kitabesine göre “Emir Taceddin Yelman bin Keykubat bin Halit el-Kürdi” adında biri tarafından yaptırılmıştır. Cami, Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde yüksek bir noktada yer almaktadır.

6. Uzun Hasan Türbesi

Çemişgezek ilçesi sınırlarında yer alan “Uzun Hasan Türbesi”, 1572 yılında Behlülbey oğlu Şah Bey ve iki oğlu adına yaptırılmış olsa da bölge halkı tarafından Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan için yaptırıldığına inanılıyor. Çemişgezek ilçesinde kent ormanı diye bilinen bölgede Tekya parkı içinde yer almaktadır. 1970’li yıllarda restorasyonu yapılmış olsa da günümüzde bakımsız halde durmaktadır.

7. Tahar (Yusuf Ziya Paşa) Köprüsü

Çemişgezek ilçe merkezine yaklaşık 3 km uzaklıkta Tahar Çayı üzerinde bulunan köprü, 1807 yılında Yusuf Ziya Paşa tarafından yaptırıldığı için bu isimle de anılmaktadır. Oldukça sivri bir yapıya sahip olan köprünün boyu 55 metre, döşeme uzunluğu 30 metre, yüksekliği 9 metre, kemer açıklığı 16 metre ve genişliği 4.30 metredir. Özellikle fotoğraf çekimleri için oldukça güzel görüntüler sunan köprü ilçede görülmesi gereken yerlerden sadece biridir.

8. Buyer Baba Krater Gölü

Tunceli halkı arasında “Gola Buyere veya Buyer Gölü” adlarıyla da bilinen Buyer Baba Krater Gölü 3 bin rakımlı bir noktada bulunmaktadır. Tunceli halkı tarafından kutsal bir yer özelliği de taşıyan göl, sahip olduğu manzarası ve görüntüsüyle gerçekten muhteşem bir atmosfere sahip. Göle ulaşımın kolay olmadığı söyleyelim. Buyer Baba Gölü’ne gitmek için öncelikle Pülümür ilçesine gelmeniz ve buradan da yaklaşık olarak 3 saatlik bir yolu yürümeniz-tırmanmanız gerekiyor. Böylesine meşakkatli bir yolculuk sonrasında ise karşılaşacağınız güzellikler gerçekten görmeye değer nitelikte.

9. Düzgün Baba

Bölgenin önemli kutsal şahsiyetlerinden olan Düzgün Baba’nın yaşadığı ve sırra kadem bastığı dağdaki ziyaretgahı Tunceli’de en çok ziyaret edilen yerlerin şüphesiz başında gelmektedir. Nazimiye ilçesine yaklaşık 15 km mesafede bulunan ziyaretgaha her yıl onbinlerce ziyaretçi uğrar ve kurban keser. Yaklaşık olarak binlerce metre yükseklikte bulunan ziyaretgah dağların zirvesinde yer almaktadır. Yaklaşık 2.500 metre yüksekliğe sahip olan bu dağlar bölge halkı tarafından “Düzgün Baba Dağları” olarak bilinmektedir Tunceli’de önemli bir yeri olan Düzgün Baba adına söylenmiş çok sayıda türkü de bulunmaktadır.

10. Ağlayan Kayalar

Tunceli-Erzincan karayolu üzerinde, Kırmızıköprü yakınlarında olan bu doğal güzellik, kayaların aralarından suların damlaması nedeniyle bölge halkı tarafından “Ağlayan Kayalar” şeklinde adlandırılmaktadır. Yol üzerinde geçen herkesin mutlaka durup ziyaret ettiği bu doğal güzellik, özellikle kış aylarında buz tutmasıyla muhteşem bir görüntüye bürünmektedir. Tunceli’de görülmeye değer güzellikler arasında “Ağlayan Kayalar” da yer almaktadır. Daha fazla bilgi için aşağıdaki videomuzu seyredebilirsiniz:

11. Kutu Dere

“Burası Antalya değil Tunceli” şeklinde haber başlıklarını sizler de mutlaka görmüşsünüzdür, işte o bahsedilen yer Pülümür çayı üzerinde yer alan Kutu Deresidir. Hem Pülümür çayının hem de dağdan gelen buz gibi dere sularının önünün kesilerek havuz haline getirildiği Kutu Deresinde yazın yüzmek inanılmaz derecede güzel. Buz gibi sularda yazın sıcaklığından uzaklaşabileceğiniz gibi aynı zamanda tesislerde bir şeyler yemek – içmek de mutlaka yapılacak şeyler arasında olmalı. Eğer videomuzu seyrederseniz ne demek istediğimizi daha iyi anlayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR
Munzur Gözeleri
Tunceli Videoları

İlgili Yazılar