Günümüzün en güvenli seyahat araçlarından bir tanesi olan uçaklar ile birlikte bir yerden diğer yere çok hızlı bir şekilde gitmek mümkündür. Özellikle ilk defa uçağa binecekseniz veya uçakta taşınır mı diye şüphe ettiğiniz bir şey varsa muhakkak önce bir araştırma yapmalısınız. Uçağa alınmayan eşyalar konusuna dilerseniz kısaca bir göz atmalısınız.
Uçaklar normal araçlara göre daha güvenli ve donanımlı olduğu için bazı eşyaların alınması, taşınması ve bulundurulması güvenlik gerekçesi ile yasaklanmıştır. Bunun yanında havalimanlarına girerken dahi yanınızda bazı şeylerin olmaması gerekir. Herhangi bir şekilde yurtdışına bir şey kaçırmamanız ve güvenli bir yolculuk yapmak için aşağıda anlatacağımız maddeler uçaklara alınmazlar.
Bagaja Alınmayan Eşyalar
Kimi zaman eşyalarınızdan bazıları taşıma sırasında hasar oluşması ihtimaline veya güvenlik ihtimallerine karşın uçağa alınmaz. Bunlar:
- Eşyanızda uygunsuz bir paketleme varsa (sarsıntıda dağılma ve paketinden çıkma durumu)
- Hassas olan eşyaların hasar alabilme durumları
- Uçaktaki diğer kişilere veya eşyalara karşı bir tehlikesi varsa
- Ağırlık ve boyut standartları dışına çıkıyorsa
- Kabin bagajına sığmayacak kadar büyük bir eşyanız varsa
Bu gibi durumlarda uçağa o eşyanın alınması mümkün değildir. Uçaklarda güvenlik hat safhada uygulandığından dolayı ne kadar itiraz etseniz dahi bu pek bir işe yaramayacaktır. Bagaja alınmayan eşyalar, uçağa ve havalimanına girerken geçtiğiniz 2 tane kapının birisinde muhakkak fark edilecektir O nedenle kaçak yollarla dahi bu eşyaları sokamazsınız.
Sıvı Eşyalar (Kabin Bagajı)
Kabinlerde veya bagajınızda sıvı taşıyabilmeniz için bilmeniz gereken birkaç kural bulunmaktadır.
- Bagajlarda taşıyacağınız sıvılar 100 ml’nin üzerinde olmayan kaplarda muhafaza edilmelidir.
- Kaplarda muhafaza etmek istemiyorsanız o zamanda 1 litre hacme sahip en fazla 20 x 20 kutularda muhafaza etmelisiniz.
Bunların dışında kalan sıvılar uçağa alınmayan eşyalar arasında bulunur.
El Bagajında Bulunması Yasak Olan Eşyalar
El bagajı, bir uçakta bütün eşyaların toplandığı yerler olarak dikkat çeker. Bu bagajlarda işlem yaparken öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken temel şey, bir insana veya diğer bir eşyaya zararının dokunup dokunmayacağıdır. Bu nedenle başlıca uçağa alınmayan şeyler arasında şunlar bulunur.
- Makas, bıçak, maket bıçağı, iğne, şırınga, çakı, neşter vb kesici ve delici araçların uçağa alınması kesinlikle yasaktır.
- 100 ML’yi aşan sıvıların uçağa alınması yasaktır.
- Düzleştirici, saç kurutma makinesi gibi eşyaların uçağa girişine izin verilmez.
- Çekiç, halat, matkap, tornavida gibi ustalık malzemelerine de izin verilmez.
- Patlayıcı ve yanıcı maddeler ile birlikte silah gibi eşyalarda uçağa giremez.
Aslında temel olarak gözüken şey yolculara, diğer eşyalara veya uçağa zarar verebilecek herhangi bir şeyin uçağa alınmadığıdır. Sizlerde eşyalarınızın tehlike derecesine bakarak bir fikir yürütebilirsiniz.
Bunların dışında uçakta kek, bisküvi gibi atıştırmalıkları yanınıza alabilirsiniz. Ancak Duty Free mağazalarından alınmayan alkol ve diğer sıvılar (100 ML’yi aştığı takdirde) yasaktır. Bu mağazalardan aldığınız ürünlerin faturalarını yanınızda taşırsanız eğer bir sorun oluşturmuyor. Zaten mağaza sadece havaalanlarında görev yaptığından dolayı yasakları sizlerden daha iyi biliyor.