Son yıllarda Marmara’nın da kirlenmesiyle İstanbul’da denize girilebilecek yerler noktasında sıkıntı yaşanmaya başladı. İstanbul’da denize girmek isteyenlerin ise son yıllarda birinci tercihi hem kumsalları hem de temiz deniziyle Şile Plajları yönünde olmaya başladı. Şile merkeze yakın bir noktada yer alan “Uzunkum Plajı“, bu bölgede denize girilebilecek en güzel ve uygun bir plaj olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca hemen baştan da belirtmen gerekiyor ki İstanbul’da 2021 yılında mavi bayrak almayı başarmış tek plajımız olmuştur “Şile Uzunkum Plajı”.
Birçok kişinin merak ettiği Şile’de denize girilebilecek en güzel plajlar listemi oluşturmak ve tecrübelerimi sizlere aktarmak amacıyla bu seferki rotamı oluşturan “Uzunkum Plajı Şile” hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda bulabileceksiniz.
Şile Uzunkum Plajı
Buraya “Uzunkum” diyorlar çünkü yaklaşık 1 kilometre uzunluğu ve yer yer 50 metre genişlikteki kumsalıyla gerçekten ilk geldiğinizde hayranlık uyandırıyor. Kumsala adım bastığınızda da tertemiz kumları üzerinde yürümek İstanbul’da kolay kolay bulamayacağınız nitelikte. Yer yer sığ denizi ve genişçe kumsalında kalabalıktan uzak bir şekilde özellikle ailece deniz keyfi yaşamak isteyenlerin her zaman listesinde olan bir Şile plajıdır.
Halk plajı olan Uzunkum’un Şile merkeze olan uzaklığı ise ortalama olarak 3 km’dir. Diğer plajlardan farkları kumunun inceliği, suyunun sıcaklığı, yosunun olmaması ve 2021’de İstanbul’daki tek mavi bayrak almaya hak kazanmış plaj olmasıdır.
Uzunkum’un büyük bir bölümü halka açık ücretsiz bir plaj olarak belirlenmişken içinde ücretli bir şekilde şezlong, WC, duş, yemek vb. hizmetler veren Uzunkum Aqua Beach Club da bulunmaktadır.
Uzunkum Plajı o kadar geniş bir kumsala sahip ki hafta sonu yoğunluğunda bile sakin bir nokta bulup deniz keyfi yaşayabilirsiniz burada. Hafta sonu yoğunluğunda bunu hissetmiş birisi olarak hafta içi buranın ne kadar sakin olacağını sizlere bırakıyorum.
Yukarıda da bahsettiğim gibi eğer “Aqua Beach Clup”a giderseniz WC, duş, soyunma kabini gibi hizmetlerden faydalanabiliyorsunuz fakat Uzunkum’un geri kalanında herhangi bir tesis olmadığından bu hizmetlerden yararlanamıyorsunuz. Bu nedenle buraya gelirken bunun bilinciyle hazırlıklı bir şekilde gelmekte fayda var.
Şile Uzunkum Plajı kamp yapmak için de uygun bir yer. Plajın sonlarına doğru bir camping alanı olsa da insanlardan izole bir şekilde kendi başınıza kalmak isterseniz kumsalın geniş yerlerine çadırınızı kurabilirsiniz.
UYARI: Plaj içinde cankurtaran hizmeti de bulunmakta ve deniz yer yer sığ olsa da burasının Karadeniz olduğu unutulmamalı. Karadeniz’in biraz dalgalı olduğu günlerde bile deniz çok tehlikeli hale büründüğünden burada dikkatli değil çok çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Rüzgarın ve dalganın yoğun olduğu günlerde de denize ayaklarınızı sokmak dışında girmemenizi öneririm. Lütfen plajdaki tüm güvenlik kurallarına uyun.
Uzunkum Plajı Giriş Ücreti 2021
Şile plajlarına gelirken herkesin merak ettiği konuların başında plajların ücretli olup olmadığı gelmektedir. Bir halk plajı olan Uzunkum plajı giriş ücreti bulunmamaktadır. Özel araçlarınızla gelirseniz aracınızı yol kenarlarına da bırakabileceğiniz gibi plajın girişindeki otoparka 25 TL ücret karşılığı da bırakabilirsiniz. Eğer şezlong ve diğer hizmetlerden faydalanmak isterseniz plajın içinde yer alan Aqua Beach Club’a girebilirsiniz fakat orada da kişi başı ücretin 100 TL olduğunu belirtelim.
Buraya gelirken yanınızda şemsiye ve sandalye bulundurursanız plajda uygun gördüğünüz her noktaya oturabilir, bu muhteşem kumsalın ve denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Gelirken yanınızda gün içinde atıştırmalık malzemeler de bulundurursanız burada hiçbir şeye ihtiyaç duymayabilirsiniz. Plajın çıkışında 100-150 metre ötede çeşitli market, cafe benzeri işletmelerin bulunduğunu, gün içinde oralara da gidebileceğinizi hatırlatmak isterim.
Uzunkum Plajı Nerede? Nasıl Gidilir?
Bu harika kumsala sahip olan plaj Şile merkeze yaklaşık 3 km uzaklıkta yer almaktadır. Uzunkum plajının İstanbul’un Tuzla, Pendik, Kartal, Maltepe ve Kadıköy gibi Anadolu ilçelerine olan uzaklığı ise ortalama olarak 70 km’dir. Şile yolu güzel olduğundan yaklaşık 1 saat içinde buraya ulaşabilirsiniz.
Özel araçlarıyla buraya gelecekler, İstanbul yönünden Şile yolu üzerinde merkezi geçtikten birkaç dakika sonra bu plaja ulaşabilir. Buraya kolay bir şekilde ulaşmanız için buranın konumunu aşağıda paylaşmak istiyorum:
Özel araçları olmayanlar ise toplu taşıma ile buraya gelebilirler fakat İstanbul’da sadece Üsküdar ve Ümraniye üzerinden buraya ulaşım sağlanmaktadır. Üsküdar’dan kalkan 139A ve Ümraniye Tepeüstü kalkış noktası olan 139T hatlı otobüslerle bu plajın yakınlarına gelebilirsiniz.
Uzunkum Plajı’nda Ne Yapılır?
İstanbul’da olup da kısıtlı bir tatil zamanı olanlara günübirlik olarak deniz keyfini burada yaşayabilirler. Ailece denize gelmek isteyenler yine buranın uzun kumsallarını değerlendirebilir. Aynı zamanda burayı fotoğraf ve video çekim alanı olarak da değerlendirebilir, çok güzel görüntüler yakalayabilirsiniz.
Eğer hem kamp yapmak hem de denize girmek gibi bir planınız varsa yine buranın uzun ve geniş kumsallarını değerlendirebilirsiniz. Bu konuda herhangi bir kısıtlama olacağını zannetmiyorum. Eğer kamp alanı isterseniz plajın sonunda ise ücretli bir şekilde camping bulabilirsiniz.
Şile Uzunkum Plajı Video
Uzunkum’da edindiğim tecrübeleri sizlere yazarak anlatmaya çalıştım fakat bazen bir görsel, bir video daha fazlasını ifade edebilmektedir. Bu nedenle bu harika plajda çekmiş olduğum videoyu da buradan paylaşmak istiyorum. Şimdiden keyifli seyirler dilerim.
Uzunkum Plajı Yorumlar
Her yazımda olduğu gibi “Uzunkum Plajı” yazımda da gezim sonrasında bende oluşan olumlu ve olumsuz izlenimlerime yer vermek istiyorum. Böylelikle bu plajın artılarını ve eksilerini bir arada görebilir, gitme planlarınızı buna göre oluşturabilirsiniz.
+ Olumlu Düşüncelerim
- Göz alabildiğince uzanan kumsalına ve kumlarına bayıldım.
- Gittiğimizde denizde çok az dalga vardı.
- Denizi oldukça temizdi ve yosun yoktu.
- Yer yer denizi sığ olduğundan ailece yüzebildik.
- Giriş için herhangi bir ücret ödemedik.
- Bayram olmasına rağmen geniş kumsalda kalabalıktan izole haldeydik.
- Otopark ücreti Akçakese’den sonra makul geldi 🙂
- Ulaşım oldukça kolaydı.
- Plajdan çıktıktan sonra birçok cafe, restoran ve büfe olması artı bir özellik.
– Olumsuz Düşüncelerim
- Herhangi bir WC, duş ve soyunma kabini bulunmuyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR
⇒ Şile Plajları
⇒ Akçakese Plajı
⇒ Esenceli Köyü
⇒ Darlık Barajı
⇒ Hacıllı Köyü
Yorum yap