Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Çandır Köyü sınırlarında yer almaktadır. Ülkemizin en özel doğal güzelliklerinden biri olan tabiat parkı, biyolojik çeşitliliği ve el değmemiş doğası ile kesinlikle görülmeye değer. Her yıl ortalama 50.000 kişinin ziyaret ettiği tabiat parkı kampçılık, trekking, piknik, doğa turları, manzara fotoğrafçılığı ve olta balıkçılığına uygundur.
Eğirdir taraflarında bir tatil planlıyorsanız Kovada Gölü Milli Parkı ve Yazılı Kanyon Tabiat Parkını kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Yazılı Kanyon taraflarında dilerseniz günübirlik doğa gezinizi tamamlayın dilerseniz gezdikten sonra konaklayabileceğiniz oteller bulunmaktadır.
Yazılı Kanyon Hakkında Bilgiler
600 hektarlık bir alanı kapsayan yemyeşil bitkileri, gürül gürül akan şelalesi ve kuşların cıvıltıysa Yazılı Kanyon, 1989 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır.
Yazılı Kanyon Yazıtı üzerinde yazan Epiktetosa ait “Hür İnsan” şiirinden bu bölge “Yazılı Kanyon” ismini almıştır.
Epiktetos, M.S 50. yıl civarlarında Frigya’nın Hierapolis kentinde dünyaya gelmiş, 138 yılında Yunanistan’ın Epireus bölgesinde bulunan Nikepolis kentinde yaşamını yitirmiş ünlü bir filozoftur.
Şiirden anlayacağınız üzere tarih ve doğanın uzun yıllardır iç içe yaşadığı bu tabiat parkında yazılı kanyon yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Trekking ve doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz bu yolda eski dönemlere ait izler görebileceğiniz ve yeşilliği bol bir rotadır.
Aziz Paul Yolu, Antalya’nın 10 kilometre doğusunda yer alan Perge ile Eğirdir Gölü’nün kuzeydoğusunda bulunan Yalvaç arasında yer alır. Bu yol yaklaşık 500 kilometrelik bir alanı kapsar ve yaklaşık 27 gün sürecektir. Antalya’nın 80 kilometre kuzey doğusunda yer alan Köprülü Kanyon Ulusal Parkı’nda ise yürüyüş yolunun ikinci bir kolu bulunmaktadır. Likya Yolu‘na göre daha yabani olan bu yürüyüş yolu; patikalar ve ormanların içerisinden geçer.
Geçmişten günümüze kadar neredeyse hiç bozulmayan yürüyüş yolunun en orjinal hali Yazılı Kanyon ile Adada Antik Kenti arasındadır. Yazılı Kanyon yürüyüş yolu için en ideal zaman ilk ve sonbahar aylarıdır.
Yazılı Kanyon’un gürül gürül akan ve buz gibi soğuk suyunun kaynağı Göksü Irmağı’dır. 1989 yılında tabiat parkı olarak ilan edildikten sonra bölgede hiçbir faaliyet gösterilmemiş, bu sebeple doğanın en güzel örneklerini burada bulabilirsiniz. Mangal kokusundan uzak, sadece kuşların cıvıltısı ve şelalenin buz gibi soğuk suyu..
Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nda Kamp Faaliyetleri
Yazılı Kanyon hakkında bilgi sahibi olan genç kesimin yüzde doksanı burada kamp kurmak istediğini dile getiriyor. 1989 yılında tabiat parkı olarak ilan edilen bu bölgede çok aşırı derecede ormanlık alan yer aldığı için yazılı kanyon kamp faaliyetlerine izin verilmemektedir. İzinsiz kurulması takdirde fark edildiği zaman para cezası uygulanmaktadır.
Yazılı Kanyon’da Hem Trekking Hemde Rafting
Yazılı Kanyon yürüyüş yolu sayesinde ağaçların, kuşların ve yürüyüşünüze eşlik eden nehir ile oldukça eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Daha önce hiç karşılaşmadığınız bitkileri görmeye hazır olun.
Kanyonun gürül gürül akan suyunda rafting yapmak istediğinizi biliyoruz fakat öyle her isteyen burada rafting yapamıyor. Yazılı Kanyon rafting faaliyetleri için tur şirketlerinin belirlediği programlar da buraya gelmeli, tur şirketleri ile birlikte rafting yapmalısınız. Onun haricinde izin verilmemektedir.
Yazılı Kanyon Restaurant – Yeme ve İçme
Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nda onlarca farklı faaliyet bulunmaktadır. Doğa yürüyüşleri, trekking, olta balıkçılığı ve gezinizi tamamladıktan sonra şelalenin içerisinden akan alabalıkların pişirildiği restaurantlarda kesinlikle akşam yemeği tüketmelisiniz.
Yazılı Kanyon Restaurant olarak hizmet veren bölgede birkaç işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerde gün batımına doğru hem şelaleyi izleyip hem de akşam yemeğinin tadını çıkarabilirsiniz.
Baysallar Alabalık Üretim ve Dinlenme Tesisleri
Canlar Alabalık
Milli Park Girişinde Yer Alan Minik Büfe
Yazılı Kanyon Giriş Ücretleri
1989 yılında uzun uğraşlar sonucunda milli park olarak ilan edilen bu bölge için giriş ücreti alınmaktadır.
Yazılı Kanyon, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Park Genel Müdürlüğüne bağlı olan özel bir şahıs işletmesidir.
Yazılı Kanyon giriş ücreti yaya ve araba olarak iki farklı şekilde alınmaktadır. Yayalardan giriş için 5 TL ücret talep edilirken, arabalardan 15 TL ücret talep edilmektedir.
Yazılı Kanyon Nerede ve Nasıl Gidilir?
Yazılı Kanyon, Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı olan Çandır Köyü mevkiilerinde yer almaktadır. Isparta’dan yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta bulunan tabiat parkına iki farklı yol güzergahından gidebilirsiniz.
Isparta – Sütçüler ve Yazılı Kanyon
Isparta – Eğirdir – Sütçüler ve Yazılı Kanyon
Yazılı Kanyon otobüs seferleri bulunmadığı için özel olarak tur şirketlerinin kaldırdığı otobüsleri tercih edebilirsiniz. Onun haricinde özel aracınız ile gideceğiniz zaman 1. yolu daha çok tavsiye ederiz, eğer ben Kovada Gölü Milli Parkı’nı görüp o şekilde kanyona geçmek istiyorum diyorsanız 2. güzergahı takip etmelisiniz.
1. yol güzergahında öncelikle Isparta – Antalya karayolunu takip etmelisiniz, bu karayolun 38. kilometresindeki Sütçüler sapağına yolun sol tarafına sapmalısınız. Engelebeli, inişli ve çıkışlı yolları ilerledikten sonra “Yazılı Kanyon Tabiat Parkı” tabelalarını takip etmeniz sizi doğru yere götürecektir.
Yorum yap