Yeşil Pasaport Nedir? Ülkemizin anlaşma sağladığı toplam 160 tane ülkeye vizesiz giriş yapmanızı sağlayan bir pasaport türüdür. Bordro pasaport ile karşılaştırıldığı zaman kullanım süresi olan 5 yıl dikkat çekmektedir. Halk arasında ne kadar devlet memurlarına verilir diye bilinse de esasına bakarsanız bu memurların sadece %4’lük bir kısmı yeşil pasaportu almaya hak kazanmaktadır. Bu yazımızda sizlere yeşil pasaport hangi derecede alınır sorusunun cevabını vereceğiz.
Yeşil pasaportu biraz incelemek gerekirse eğer Türkiye’nin 160 tane ülkeye anlaşma gereği vizesiz giriş olanağı olduğu için ve toplamda dünyada 197 tane ülke bulunduğundan dolayı 160 rakamının ne kadar büyük bir rakam olduğunu anlamaktayız. Hatta Amerikalı bir vatandaşın yeşil pasaport ile 174 tane ülkeye giriş yapabildiğini söylesek 160 rakamının önemi daha da artmaktadır.
Yeşil Pasaport Hangi Derecede Alınır? İşte Derece/Kademe Şartı
Yeşil pasaportu almak için devlet memuru şartı bulunsa da bazı özel durumlarda ihracat yapan büyük şirketlerde bu pasaporta sahip olabilmektedir. Devlet memurları ise derecelerine göre yeşil pasaport sahibi olabilmektedirler. İşte derecelere göre devlet memurlarının yeşil pasaport sahibi olup olamayacağı durumları paylaşıyoruz.
Pasaport kanununun 14. maddesine göre yeşil pasaport alabilecek memurluk dereceleri şunlardır.
- 1., 2. ve 3. kademede görevli devlet memurları
Devlet memurluğunun ilk 3 kademesinde bulunan kamu personelleri bu pasaporta sahip olabilmektedir.
- Kadro derece karşılığı 1., 2. ve 3. kdemeye karşılık gelen devlet memurları
Kadro derecesi olarak ilk 3 kademeye karşılık gelen diğer çalışan memurlar bu haktan yararlanabilmektedir.
- Sözleşmeli olarak kamu kurumlarında çalışan personeller
Sözleşmeli olarak çalışan devlet memurlarında ise emekli kesenekleri ilk 3 kademeye göre kesilmesi şartı aranmaktadır. Bu konuda detaylı bilgiyi muhasebecinizden öğrenebilirsiniz.
- Belediye Başkanları
Birinci dereceden emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanları da bu pasaporta sahip olabilmektedir. Ancak belediye başkanları diplomatik sebeplerle başka bir ülkeye gitme gerekçesi ile bu pasaporta hak kazanabilmektedirler. Bunu belgeleyemedikleri durumlarda maalesef bordro pasaport ile yollarına devam etmek zorundadırlar.
Ancak bu kanunda yapılan değişiklik ile birlikte 5510 sayılı kanunun 4/c maddesine göre “emekli keseneği” sözcük öbeği kaldırılmış ve yerine “yaşlılık, malüllük ve ölüm” sözcük öbeği eklenmiştir.
Daha fazla bilgi almak ve daha detaylı bilgi için “Yeşil Pasaport” başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Yorum yap